Συνάντηση του "Κοινού Τηνίων" με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Μ. Γλυνό

  • Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2019 - 19:41

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Μανώλη Γλυνού, αντιπροσωπία μελών της κίνησής μας συναντήθηκε μαζί του και με τους συνεργάτες του, την Πέμπτη 11 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. 

Μετά την τοποθέτηση του κ. Γλυνού, τα μέλη του “Κοινού Τηνίων”, του εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας της κίνησής. Αναλύθηκε η σταθερή μας αρχή να μην δεχόμαστε αρχηγούς και εξαρτήσεις και να λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά και οριζόντια. 

Η αντιπροσωπία της κίνησής μας του παρέδωσε λίστα με θέματα αρμοδιότητας περιφερειακού συμβουλίου και συζήτησε μαζί του πιθανές λύσεις. 

Ρωτήσαμε τον κύριο Γλυνό με τι κριτήριο ιεραρχεί τις ανάγκες του κάθε νησιού και ποια είναι η γνώμη του στο μπέρδεμα των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας με αυτές των δήμων, με την αλληλοεπικάλυψη σε διάφορα θέματα, πχ. ρέματα και οδικό δίκτυο. 

Με τον κύριο Γλυνό συζητήσαμε συγκεκριμένα τα πιο κάτω θέματα: 

  1. Ανεμογεννήτριες - ποια η θέση του; Ζητήσαμε να δεσμευθεί ότι θα είναι κατά της εγκατάστασής τους.
  2. Προβληματικό οδικό δίκτυο - Όρμος Υστερνίων Φανερωμένης- Περιφερειακός Κιονίων- δρόμος Τριποτάμου -Λειβαδερής,
  3. Λιμνοδεξαμενή Λειβάδας
  4. Λιμάνι
  5. Προβλήματα με την κτηνίατρο - Επιπλέον κτηνίατρος για τις ημέρες υψηλής ζήτησης (πχ. Πάσχα) σύμφωνα με τον οργανισμό της περιφέρειας, "Με απόφαση του περιφερειάρχη μπορεί να ορίζεται ότι υπάλληλοι των τμημάτων Κτηνιατρικής και Αλιείας ασκούν για ορισμένο διάστημα αρμοδιότητες του τμήματος εκτός της έδρας τους"
  6. Εναλλακτικός τουρισμός – αναρριχητικό πεδίο Εξωμβούργου, έργο της περιφερείας πριν 11 χρόνια – έχει αφεθεί στην φροντίδα ελάχιστων ιδιωτών που το συντηρούν εθελοντικά με μια μικρή οικονομική συνδρομή από τον Δήμο (2018). Εκτός της επιθυμητής και δυνατής επέκτασης του, όσο περνούν τα χρόνια θα γίνει επιτακτική η ανανέωση των βυσμάτων λόγω μελλοντικής διάβρωσης.
  7. Τα δρομολόγια των πλοίων που δεν εξυπηρετούν τη γραμμή Τήνος - Σύρος.
  8. Περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο δεν υλοποιείται - ανακύκλωση - λύση για τα σκουπίδια της Τήνου
  9. Περιορισμοί στην χρήση των υδάτων - πχ. πισίνες, ιδιωτικές γεωτρήσεις, υπερκαταναλώσεις
  10. Ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
  11. Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης (γινόταν παλαιότερα και σταμάτησαν)
  12. Βιολογικοί καθαρισμοί μικρών οικισμών ή περιοχών (δλδ. ένας βιολογικός τύπου Καλλονής για κάθε χωριό ή ένας βιολογικός για την περιοχή π.χ. των Κάτων Μερών).
  13. Καταφύγια άγριας ζωής (έχουμε δύο στην Τήνο). Δεν έχουν μπει ούτε ταμπέλες για να ξέρει ο κόσμος που είναι και τι ισχύει με αυτά.
  14. Επίσης σε συνεργασία με το υπουργείο είναι υπεύθυνη, η περιφέρεια και για τις δομές υγείας. Προβλήματα με τις διακομιδές.
  15. Είναι υπεύθυνη, η περιφέρεια, και πρέπει να ελέγχει τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των περισσότερων επιβατών
  •