Υποψήφιοι αιρετοί για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο νησί, απευθύνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το εκλογικό αποτέλεσμα

Τα μηνύματα πριν το πόρισμα της κάλπης

Με αισιόδοξη ματιά φάνηκε να αντιμετωπίζουν την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, τόσο οι επικεφαλής, όσο και οι υποψήφιοι των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες, της Σύρου και έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι υποψήφιοι αιρετοί, έχοντας πλέον αφήσει πίσω τους την, αντικειμενικά, ιδιαίτερα αγχωτική και κουραστική προεκλογική περίοδο, μετέβησαν στα εκλογικά τους τμήματα, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό καθήκον τους, μιλώντας με αισιοδοξία για την έκβαση των εκλογών και τη δική τους εκτίμηση για την επόμενη ημέρα στη Σύρο και στο Νότιο Αιγαίο.

Η “Κοινή Γνώμη” παραθέτει ενδεικτικά μερικές από τις αντιδράσεις υποψηφίων Δημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις κάλπες του νησιού προσήλθε και ο Συριανός βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αντώνης Συρίγος, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα για τις ευρωεκλογές.

«Απόδειξη αναγνώρισης του έργου»

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε, ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Η Σύρος που Αξίζουμε", κ. Γιώργος Μαραγκός, στο εκλογικό τμήμα της Άνω Σύρου.

Ο κ. Μαραγκός δήλωσε, ότι «ο καιρός ήταν πολύ καλός, η προσέλευση του κόσμου ικανοποιητική. Βεβαίως και υπάρχει μία πολύ μεγάλη αισιοδοξία και για μένα προσωπικά, αλλά και για το συνδυασμό μας. Εύχομαι και έχω την πεποίθηση, ότι ο κόσμος με ηρεμία, με νηφαλιότητα και με ορθή αξιολογική κρίση θα σκεφτεί, θα κρίνει, θα συγκρίνει και θα επιλέξει τους καλύτερους για το παρόν, αλλά και για το μέλλον του νησιού μας».

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε και η δήλωση της υποψήφιας του ίδιου συνδυασμού και απερχόμενη Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού.

Η κ. Μενδρινού ανέφερε συγκεκριμένα, «αυτό το οποίο εισπράττουμε από τον κόσμο είναι πολύ ξεχωριστό. Εισπράττουμε την ανταπόκριση του κόσμου, την αγάπη του κόσμου και θέλω να τους ευχαριστήσω προσωπικά όλους θερμά για την υποστήριξη. Αυτό είναι μία απόδειξη, ότι αναγνωρίζει το έργο της Δημοτικής Αρχής, το σπουδαίο έργο του άξιου Δημάρχου Γ. Μαραγκού και η νίκη της “Σύρου που Αξίζουμε” είναι αδιαμφισβήτητη, για μία καλύτερη Σύρο, μία Σύρο που αλλάζει, με νέα πρόσωπα, με τόλμη, αποφασιστικότητα και αγάπη γι' αυτό που κάνουν».

Τέλος, η κ. Μενδρινού ευχαρίστησε επίσης όλους, όσοι δούλεψαν για την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος.

Λαϊκή Συσπείρωση πιο δυνατή την επόμενη τετραετία

Στο εκλογικό τμήμα της Άνω Σύρου ψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου - Ερμούπολης, κ. Νικόλας Καΐλης.

Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος, ο κ. Καΐλης δήλωσε, πως «η ώρα της κάλπης έφτασε. Δεν κρύβουμε, ότι είμαστε αισιόδοξοι, καθώς έχουμε στις αποσκευές μας, όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας μας και της δράσης μας, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στους κοινωνικούς αγώνες του νησιού μας και έχουμε πλέον και την πείρα από μία προεκλογική περίοδο, κατά την οποία εμείς βάλαμε μπροστά τα προβλήματα της καθημερινότητας, της δικής μας ζωής. [...] Δεν πτοηθήκαμε από φωνές που μας έλεγαν να “βγάλουμε το σκασμό”, αντίθετα, συγκρουστήκαμε μαζί τους. Δεν ζητιανέψαμε την ψήφο του κόσμου [...] Εμείς ζητήσαμε πολιτική στήριξη και θεωρούμε ότι θα την έχουμε, ώστε η Λαϊκή Συσπείρωση να είναι πιο δυνατή τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Αντίστοιχα τοποθετήθηκε και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος μετέβη στο συγκρότημα των Λυκείων, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Όπως τόνισε, «σήμερα πέφτει η αυλαία μίας ιδιαίτερα υποτονικής προεκλογικής περιόδου στο νησί μας και το βράδυ θα έρθει σίγουρα το χειροκρότημα.

Εμείς το χειροκρότημα αυτό, ως παράταξη, το έχουμε εισπράξει από πολλούς ήδη από την προεκλογική περίοδο και από ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν, ούτε θείοι μας, ούτε ξαδέρφια μας, ούτε μανάδες μας, ούτε πατεράδες μας. Ήταν απλοί άνθρωποι, κάτοικοι της Σύρου, που νοίαζονται για το μέλλον και την προκοπή αυτού του τόπου». Επιπλέον, ο κ. Χρυσαφίδης σημείωσε, πως ο συνδυασμός αποτελεί τη μόνη διακριτά πολιτική παράταξη, που δεν έχει κρύψει τα πολιτικά της πιστεύω, κάτι που έκρινε, ότι ο Συριανός λαός θα εκτιμήσει, στέλνοντας την παράταξη πιο δυνατή από ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόγραμμα δράσης από κοινού με τους δημότες

Την πεποίθηση, πως από την επομένη των εκλογών, ο συνδυασμός του, "ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο", από κοινού με τους ενεργούς δημότες, θα σχεδιάσουν μαζί το μέλλον του νησιού, εξέφρασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας.

Όπως δήλωσε, τα μέλη του συνδυασμού του και ο ίδιος είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους φορείς του νησιού, με τους οποίους προχώρησαν σε παραγωγικό διάλογο, χωρίς υποσχέσεις και χωρίς να δοθούν φρούδες ελπίδες. "Το όραμά μας είναι να ενεργοποιηθούν οι δημότες μας, καθώς από κοινού, με τα κοινοτικά συμβούλια και τις κοινοτικές συνελεύσεις, θα καταφέρουμε μαζί να καταστρώσουμε το πρόγραμμα δράσης μας", τόνισε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Λειβαδάρα, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, ευχήθηκε η εκλογική διαδικασία να συνεχιστεί ομαλά μέχρι τέλους, ενώ κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει με το κριτήριο της ικανότητας των ανθρώπων που θα κληθούν να διοικήσουν τον τόπο την επόμενη ημέρα.

Μήνυμα νίκης από την πρώτη Κυριακή

O υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, δήλωσε τη βεβαιότητά του για μία νίκη του Γιώργου Χατζημάρκου, από την πρώτη Κυριακή. «Είναι μακρά η νύχτα. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλους θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από ο,τι πληροφορούμαι κι εγώ σε προσωπικό επίπεδο, πηγαίνω πάρα πολύ καλά. Νιώθω συγκινημένος κι ευχαριστώ όλους τους Συριανούς, οι οποίοι με πίστεψαν και μου έδωσαν τη δύναμη με την ψήφο τους ώστε να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους. Και πιστεύω ότι η ψήφος που έχει δοθεί είναι από όλα τα κόμματα. Ίσως πιστεύουν στο πρόσωπό μου γι' αυτό είμαι πολύ ευχαριστημένος», σημείωσε.

Αισιοδοξία σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παράταξης, εξέφρασε η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, κ. Μαριάννα Βακονδίου.

Η ίδια επεσήμανε, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, πως «είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι και εγώ προσωπικά, αλλά και σαν παράταξη. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα. [...] Πιστεύουμε, ότι σήμερα εμείς θα τελειώσουμε, θα κριθεί το αποτέλεσμα, είμαστε αισιόδοξοι για τη νίκη από την πρώτη Κυριακή», ενώ ευχαρίστησε όσους τη στήριξαν, κατά τον προεκλογικό της αγώνα.

Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την ίδια παράταξη, κ. Έφη Αναστασοπούλου δήλωσε, πως «η προεκλογική διαδικασία και η εκλογική αναμέτρηση αποτέλεσε μια θετική και πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Προσπάθησα στο διάστημα των τελευταίων 2 μηνών να κάνω το αδύνατο δυνατό. Έδωσα το 100% του εαυτού μου και πάλεψα για να κερδίσει συλλογικά ο συνδυασμός μας. Ευελπιστώ σε μια θετική εξέλιξη προσωπική και συλλογική, να εκτιμηθούν οι άξιοι και οι ικανοί. Η νέα γενιά οφείλει να έχει λόγο, πολιτική συνείδηση και υπόσταση».

Επόμενη ημέρα με ενότητα και συλλoγικότητα

Ξεκινώντας το μήνυμά του, με ευχαριστίες, προς τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων των νησιών, για το σπουδαίο έργο, για την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη "Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου", Τζώρτζης Μακρυωνίτης, δήλωσε πως η επομένη των εκλογών, θα είναι μέρα συνεργασιών, αλλά και αλλαγών, αναφερόμενος στον νέο αυτοδιοικητικό νόμο, τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, θα πάψουν να λογίζονται ως ανώτατοι άρχοντες, αφού η αποφασιστική διαδικασία, οφείλει πλέον να είναι συμμετοχική και συλλογική.

Από την πλευρά της, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη της “Συμμαχίας”, κ. Μαρία Μαυρίκου, στη λιτή της δήλωση εξερχόμενη της κάλπης, τόνισε, πως "ο συνδυασμός μας δούλεψε πάρα πολύ καλά, είμαστε όλοι ενωμένοι και πάμε για τη νίκη".

Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Γλυνού, κ. Χρηστιάννα Πάπιτση, ενημέρωσε, πως η εκλογική διαδικασία βαίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ σημείωσε πως θα επισκεφτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκλογικά τμήματα σε όλο το νησί.

«Πολλές φορές ξεχνάμε εύκολα»

Στο εκλογικό τμήμα, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για το νομό Κυκλάδων, κ. Αντώνης Συρίγος, ο οποίος δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία βαίνει ομαλά, ενώ φαίνεται να υπάρχει και συμμετοχή των πολιτών.

«Οι εκλογές αυτές προϋποθέτουν τη συμμετοχή του κόσμου σε μεγάλο βαθμό, καθώς όπως ξέρετε, τίθεται το ζήτημα της Ευρώπης. Ποια Ευρώπη θέλουμε; Σε μία περίοδο που η Ευρώπη, όχι πάντα άδικα, διότι έχει κάνει κι εκείνη πολλά λάθη, κινδυνεύει να βρεθεί στο έλεος κάποιων σκοτεινών και ανορθολογικών δυνάμεων, που υψώνουν τείχη, είναι ρατσιστικές, μισαλλόδοξες, εμφανίζονται ως "αντισυστημικές", ενώ δεν είναι. Είναι μία φωνή από το παρελθόν δυστυχώς, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε εύκολα. Αυτό το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε, είναι μία Ευρώπη, που τείνει προς την ενοποίηση, αλλά ταυτόχρονα στην αλληλεγγύη, στη δημοκρατία και στη βοήθεια των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στη δυσκολότερη και μειονεκτικότερη θέση, μέσα σε αυτή την Ευρώπη. Αυτό που σχηματικά θα λέγαμε, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, όπως έχει επικρατήσει εσχάτως, την Ευρώπη και την Ελλάδα των πολλών», δήλωσε ο βουλευτής.