Ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, μιλά στην Κοινή Γνώμη, μετά την επανεκλογή του ως Δήμαρχος Μυκόνου

“Η μεγαλύτερη επένδυση είναι οι άνθρωποι της Μυκόνου”

Κάνοντας την “ανατροπή” στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, προερχόμενος από ένα αποτέλεσμα που έφερε το συνδυασμό του δεύτερο σε επίπεδο δημοτικών εδρών, ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς επικράτησε απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και διατήρησε το αξίωμά του ως Δήμαρχος Μυκόνου.

Δεδομένου, ότι ο συνδυασμός του κ. Χρήστου Βερώνη εξασφάλισε 12 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο, έναντι 11 εδρών, που έλαβε ο συνδυασμός του κ. Κουκά και 4 για το συνδυασμό της κ. Ντίνας Σαμψούνη, την πρώτη Κυριακή, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις χαράς για το θετικό αυτό αποτέλεσμα για τον ίδιο στο δεύτερο γύρο, ο νέος Δήμαρχος Μυκόνου έσπευσε από την πρώτη του δήλωση να ξεκαθαρίσει, πως πρώτιστο μέλημά του είναι η ενότητα όλων, όσοι απαρτίζουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Νέα θητεία με το “βλέμμα” στραμμένο στις υποδομές

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μυκόνου, μεγάλο μέρος της προηγούμενης πενταετίας αναλώθηκε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν καλή, με τον ίδιο να επιθυμεί να “αναπληρώσει” το κενό που δημιούργησε αυτή η καθυστέρηση, άμεσα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουκάς, «η δεύτερη θητεία μας σίγουρα αποτελεί μία συνέχεια της πρώτης. Στην πρώτη θητεία, από το 2014 που αναλάβαμε, “νοικοκυρέψαμε” το Δήμο, ο οποίος προέρχονταν από ένα οικονομικό σκάνδαλο, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει αποδιοργανωθεί και να έχει χάσει τη φερεγγυότητά του, τόσο απέναντι στην κοινωνία, όσο και απέναντι στους προμηθευτές. Αυτά τα χρόνια, “συμμαζέψαμε” τα οικονομικά του Δήμου, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, καθώς όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε ούτε μία μελέτη και τώρα σε αυτή την επόμενη θητεία, αυτή που ξεκινά την πρώτη του Σεπτέμβρη, θα προσπαθήσουμε τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις που έχουμε, αλλά και με τους πόρους του Δήμου που έχουμε συγκεντρώσει, να επενδύσουμε σε μεγάλα έργα υποδομής, που έχει ανάγκη το νησί, τόσο συντηρώντας τις υφιστάμενες υποδομές, όσο και με τη δημιουργία νέων”.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ο Δήμαρχος τονίζει, πως «οι μεγάλοι τομείς, είναι η ύδρευση και η αποχέτευση. Τον τελευταίο ένα χρόνο, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος “ΦιλόΔημος”, του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και άλλους κρατικούς πόρους, έχουμε επιτύχει την εξασφάλιση χρημάτων για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, για την προμήθεια νέων αφαλατώσεων, για τη δημιουργία νέων αντλιοστασίων ύδατος, όπως επίσης για την αναβάθμιση του λιμένα της Μυκόνου και άλλα πολλά. Για τα παραπάνω, οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες και βρισκόμαστε σε διαδικασία διαγωνισμών. Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι δύο τομείς στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προτεραιότητα, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο θα πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση των επισκεπτών του νησιού».

Παράλληλα, «πέρα από τις χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουμε εξασφαλίσει θα διεκδικήσουμε και νέες, προκειμένου να ολοκληρώσουμε ένα έργο που ζητά δεκαετίες το νησί της Μυκόνου και αφορά στο αποχετευτικό της Άνω Μεράς».

Σχετικά με τις υπόλοιπες υποδομές, ενημερώνει, πως «ολοκληρώνουμε αυτό το διάστημα το Κλειστό Γυμναστήριο της Μυκόνου, το πρώτο Κλειστό Γυμναστήριο, που κατασκευάζεται με δημοτικούς πόρους, ενώ ξεκινά τον επόμενο μήνα η κατασκευή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του πρώτου Βρεφονηπιακού Σταθμού στη Μύκονο».

Ο κ. Κουκάς παραδέχεται, πως «οι υποδομές ποτέ δεν είναι αρκετές», δεσμευόμενος, «να διεκδικήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να τις αναβαθμίσουμε και να τις επεκτείνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Πλέον, μετά από 4,5 χρόνια διοίκησης, έχουμε την εμπειρία, ο Δήμος έχει πια “νοικοκυρευτεί”, το νερό έχει μπει στο αυλάκι και τώρα αυτή η περίοδος, η επόμενη δημοτική θητεία θεωρώ ότι θα είναι η περίοδος των μεγάλων έργων για το νησί μας».

Για το Δήμαρχο, η ανάπτυξη των υποδομών οφείλει να πραγματοποιηθεί «σε συνδυασμό, με το γεγονός, ότι θα πρέπει να παραμείνει η Μύκονος ως ένας εδραιωμένος παγκόσμια τουριστικός προορισμός, αλλά πάντοτε με σεβασμό στην τοπική ιδιαιτερότητα, στο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Για μας, στην επόμενη θητεία, ακόμη περισσότερο, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να διατηρήσουμε το “χρώμα” του νησιού, τα ήθη και τα έθιμά του. Όταν λέω σεβασμός στην τοπική ιδιαιτερότητα, εννοώ να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε η οποιαδήποτε ανάπτυξη του νησιού, να γίνεται κρατώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και οποιοσδήποτε επενδυτής έρχεται στον τόπο μας, να σέβεται τους κατοίκους του και την ιστορία του νησιού».

Ουδείς αλάνθαστος”

Αναφορικά με τομείς, στους οποίους ο κ. Κουκάς κρίνει, πως επιβάλλεται βελτίωση, σημείωσε, πως «αυτό που σίγουρα πρέπει να βελτιωθεί, είναι η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, διότι όση όρεξη κι αν έχει ο Δήμαρχος ή το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η Τεχνική Υπηρεσία στελεχώνεται μόνο από δύο μηχανικούς, τα έργα και οι μελέτες γίνονται με το σταγονόμετρο».

Ταυτόχρονα παραδέχεται, ότι «θα ήθελα να μην είχαμε χάσει χρόνο στην αρχή, στην προσπάθειά μας να φέρουμε μία τάξη στα οικονομικά του Δήμου και να είχαμε μπει κατευθείαν στην παραγωγική μας περίοδο. Ωστόσο, αν δεν τακτοποιήσεις τα του οίκου σου, δεν μπορείς να κοιτάξεις έξω από αυτόν και να διεκδικείς χρηματοδοτήσεις και να υλοποιείς έργα, όταν ο Δήμος μέσα ήταν ένα μπάχαλο».

«Παραλείψεις φυσικά και πάντα γίνονται. Ουδείς αλάνθαστος και εγώ πρώτος. Από κει και πέρα, δε θεωρώ, ότι κάτι έγινε σκόπιμα ή με δόλο ή ότι ακόμη και οι παραλείψεις που υπήρχαν, ήταν σε βαθμό, ο οποίος να είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη του νησιού», σημειώνει.

Πολιτιστική “αναγέννηση” για όλο το χρόνο

Με απολογιστική διάθεση, ο κ. Κουκάς υπογραμμίζει, ότι «τα πρώτα χρόνια, κατά την πρώτη θητεία, επενδύσαμε πάρα πολύ στο τρίπτυχο παιδεία – πολιτισμός – αθλητισμός, επειδή πιστεύαμε και πιστεύουμε και τώρα, ότι η μεγαλύτερη επένδυση είναι στο ανθρώπινο δυναμικό της Μυκόνου. Όσο μπετόν και να ρίξει κανείς, το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι της Μυκόνου και κυρίως η νέα γενιά, να γίνεται καλύτερη. Έτσι διασφαλίζεται το καλύτερο αύριο. Είμαι πάρα πολύ περήφανος, που τα σχολεία μας βρίσκονται στην καλύτερη φάση που ήταν ποτέ, ο αθλητισμός μας και τα γήπεδά μας είναι στην καλύτερη φάση που ήταν ποτέ και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα των ομάδων μας».

Σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό, ο Δήμαρχος Μυκόνου δηλώνει, πως «είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια στη Μύκονο υπήρξε μία πολιτιστική “αναγέννηση”. Φροντίσαμε το νησί μας να είναι “ζωντανό” 365 μέρες το χρόνο, καθώς και να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό μας πλούτο, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Συνεχώς πραγματοποιούσαμε και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, δράσεις, εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, ποιητικές βραδιές, αναδεικνύοντας κάθε είδους έκφανση του πολιτισμού».

Μάλιστα τονίζει, ότι «στοχεύσαμε και πετύχαμε να 'ακούγεται' και να παράγει και άλλου είδους θετικές ειδήσεις, πέρα από τα στερεότυπα, που φυσικά αφορούν σε μία έκφανση του νησιού, ωστόσο δεν είναι ο κανόνας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει και συνεχίζουμε, με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα».

Όχι σε διαχωρισμούς και στείρες πολιτικές κόντρες

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, κατά την επόμενη περίοδο, δεδομένων των αλλαγών που έχουν προκύψει στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Μυκόνου, επισημαίνει, ότι «η επόμενη δημοτική θητεία είναι μία περίοδος που απαιτεί τη σύνθεση, τη δημοκρατία, τη συνεργασία και είναι στόχος μου να ενώσω τους 27 δημοτικούς συμβούλους, αλλά και ολόκληρη τη Μυκονιάτικη κοινωνία, στον κοινό στόχο, που είναι η Μύκονος της καρδιάς μας, προκειμένου όλοι μαζί να επιχειρήσουμε να παράγουμε αποτελέσματα», ενώ κλείνει, σημειώνοντας, ότι «πλέον, η απλή αναλογική, αλλά και η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου δεν επιτρέπει διαχωρισμούς, δεν επιτρέπει πολιτικές κόντρες και δεν επιτρέπει στείρα αντιπολίτευση».