Η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, μιλά για τους στόχους της νέας δημοτικής αρχής, σε όλους τους σημαντικούς τομείς του νησιού αλλά και στη διαμόρφωση της εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου

«Ειλικρίνεια στις σχέσεις»

Με μία “σαρωτική” νίκη στις εκλογές του Μαΐου, η κ. Μαρία Ναδάλη και ο συνδυασμός της από την πρώτη Κυριακή ανέλαβαν την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Σίφνου για την επόμενη τετραετία, με την ίδια να θέτει σε πρώτο πλάνο τη σχέση του Δήμου με τους δημότες, αλλά και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του.

Έχοντας εξασφαλίσει μία ξεκάθαρη εντολή από τον Σιφναϊκό λαό, η νέα Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, θα κληθεί στη θητεία η οποία μόλις ξεκίνησε, να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα του Δήμου, αλλά και να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία του νησιού σε όλα τα επίπεδα.

Με μία αποδεδειγμένα θετική παρουσία, επί σειρά ετών, σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο για το νησί, η κ. Ναδάλη αποτελεί ένα σεβαστό και αγαπητό πρόσωπο για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Σιφνίων, οι οποίοι της έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξει, μαζί με τους συνεργάτες της, πως μπορεί να προσφέρει και από αυτή τη νέα, γεμάτη ευθύνες, θέση.

Πρωταρχικό μέλημά της, όπως εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα, είναι ο επαναπροσδιορισμός των συνεργασιών και της καλής σχέσης του Δήμου, με τους δημότες, τους υπαλλήλους των δημοτικών υπηρεσιών, των λοιπών αυτοδιοικητικών φορέων, αλλά και των Δημάρχων των κοντινών νησιών, προκειμένου να δομηθούν στέρεες συνεργασίες, μέσω των οποίων θα υπάρξει αποτέλεσμα προς όφελος της Σίφνου.

Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν εσάς και την ομάδα σας με μία ξεκάθαρη εντολή και ένα μεγάλο ποσοστό. Τι νέο φέρνει η καινούρια διοίκηση στο Δήμο Σίφνου;

Μ. Ναδάλη: «Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημότες μας, που έδειξαν μία πραγματικά τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στην παράταξή μας.

Κατά την προεκλογική περίοδο δεν υπήρξε κάποια υπόσχεση, που να οδηγεί σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Δόθηκε όμως η δέσμευση, ότι θα υπάρξει ειλικρίνεια στη σχέση μεταξύ Δήμου-δημότη, ένας επαναπροσδιορισμός στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, που θα εξασφαλίζει την εγγύτητα με τον πολίτη και γι' αυτό είπαμε, ότι θα δημιουργήσουμε και ένα Γραφείο Δημότη στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να προσέρχεται και να λέει τη γνώμη του, να διατυπώνει το αίτημά του, αλλά και να ενημερώνεται για την πορεία εξέλιξης, μετά την κατάθεση των αιτήσεών του.

Από την άλλη, έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση, από όλα τα παιδιά της ομάδας, να δουλέψουν συστηματικά με τη βοήθεια και των πιο ειδικών, ανάλογα με τον τομέα, για να μπορέσουμε να βρούμε λύση σε κάποια προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να δημιουργήσουμε κάποιες προϋποθέσεις για ανάπτυξη σε τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία – χώρους, δηλαδή, στους οποίους ενεργοποιείται κυρίως η νεολαία.

Ήδη, από τις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, έχουν γίνει ενέργειες για τη δρομολόγηση μεγάλων έργων. Το έργο του ΧΥΤΑ θα μπει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε δοκιμαστική λειτουργία, ήδη έχει δημοπρατηθεί το έργο του δικτύου αποχέτευσης των κεντρικών οικισμών, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Έχουν εκπονηθεί μελέτες και για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και προχωρά το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς το έργο διαμόρφωσης του λιμένα Καμαρών.

Επομένως, υπάρχουν δρομολογημένα έργα, τα οποία η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να “τρέξει” και να συμβάλει τα μέγιστα, έτσι ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, με τον καλύτερο τρόπο, ενώ παράλληλα να διεκδικήσει και να προετοιμάσει ακόμη περισσότερα.»

Τόσο νωρίτερα, όσο και κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Δ.Σ., μιλήσατε για επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας του Δήμου από πολλές απόψεις. Πώς σκοπεύετε να το επιτύχετε αυτό;

Μ.Ν.: «Αυτό, που κρίνω ότι προέχει, είναι να δώσουμε έμπνευση στους υπαλλήλους του Δήμου. Μέσα σε αυτό το πολύ μικρό διάστημα, που δουλεύουμε μέσα στο Δήμο – περίπου 10 ημέρες μόνο – βιώσαμε μία πολύ ζεστή υποδοχή από το προσωπικό του Δήμου, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να υποστηρίξει το έργο μας και νομίζω, ότι αυτό οφείλεται και στον δικό μας τρόπο.

Θεωρώ, ότι υπάρχει μία πολύ καλή σχέση, μία καλή “χημεία” μεταξύ της διοίκησης και του προσωπικού. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, όχι μόνο σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, αλλά κυρίως για τα δικαιώματά τους.

Είμαστε σίγουροι, ότι αν η διοίκηση σταθεί δίπλα στο προσωπικό, τότε και το προσωπικό θα υποστηρίξει τη διοίκηση με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε ως νέα δημοτική αρχή, είναι να πετύχουμε καλή συνεργασία, με τους δημότες μας, αλλά μεταξύ μας. Ήδη βρισκόμαστε σε μία καλή επικοινωνία με τους Δημάρχους των γειτονικών νησιών, της Σερίφου, της Κιμώλου, της Μήλου, αλλά και με την Περιφερειακή Αρχή και τη νέα Έπαρχο Π.Ε. Μήλου, κ. Ελισάβετ Χωριανοπούλου. Θεωρώ, ότι μέσα από αυτές τις συνεργασίες θα καταφέρουμε πολλά πράγματα, σε προβλήματα που είναι κοινά.»

Ποιοι είναι οι τομείς εκείνοι, που θεωρείτε, ότι χρήζουν άμεσης μέριμνας από τη δημοτική αρχή σε αυτή τη νέα θητεία;

Μ.Ν.: «Οι προτεραιότητες σχετίζονται, όπως είπα πριν, με την καθημερινότητα. Η σωστή λειτουργία των μονάδων βιολογικού καθαρισμού, η σωστή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης, η καθαριότητα, η ανακύκλωση, για την οποία πρέπει, νομίζω, να εφαρμόσουμε ένα νέο πρόγραμμα.

Η ανακύκλωση έχει εφαρμοστεί στο νησί μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την αναβάθμισή της, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο αποδοτική και αποτελεσματική, με ουσιαστικές παρεμβάσεις του Δήμου, αλλά και των δημοτών.

Γίνεται μία πολύ καλή προσπάθεια, τόσο μέσα στο σχολείο, όσο και μέσω των φορέων του νησιού. Είναι ένας τομέας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση δηλαδή των δημοτών, στα θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος σκοπεύουμε να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Για μένα, είναι πολύ σημαντικό, να ξεκινήσουμε όλη αυτή τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσα στα σχολεία και πρόκειται για κάτι που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και τους στόχους μας.»

Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Σίφνου επεδίωξε την ανάπτυξη της “πράσινης” ενέργειας, την ενεργειακή αυτονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και από τη δική σας δημοτική αρχή;

Μ.Ν.: «Θεωρώ, ότι είναι απόλυτα απαραίτητο να συνεχιστεί. Και αυτό οφείλει να γίνει, αφενός για την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου, διότι θεωρώ, πως αυτός είναι και ένας ακόμη τρόπος θετικής προβολής του νησιού και προσέλκυσης επισκεπτών, επιπρόσθετα από τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό.»

Προέρχεστε από το χώρο του πολιτισμού, κυρίως μέσα από τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου. Θεωρείτε, ότι φέρνετε ένα νέο όραμα, στον τομέα της διαχείρισης του πολιτιστικού προϊόντος για το νησί;

Μ.Ν.: «Πιστεύω ακράδαντα, ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, όπως και όλοι οι φορείς του πολιτισμού στο νησί ανεξαιρέτως, επιτελούν ένα σπουδαίο έργο και πρέπει να έχουν το σεβασμό, την εκτίμηση και την απεριόριστη βοήθειά μας. Από κει και πέρα, νομίζω, ότι το πλαίσιο λειτουργίας είναι κάπως περιορισμένο. Εδώ, νομίζω, ότι μπορεί να υπεισέλθει και να στηρίξει τους συλλόγους, ένας πιο δυναμικός ρόλος του Δήμου.

Εκείνο που πιστεύω, ότι μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του Δήμου και όλων των φορέων, είναι να δημιουργηθούν δομές και υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν το έργο ανάδειξης πτυχών, όπως η γαστρονομία, η αγγειοπλαστική, τα μονοπάτια μας. Το τελευταίο δε κομμάτι, έχω πει και στο παρελθόν ότι αποτελεί ένα σπουδαίο έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που πρέπει να συνεχιστεί, να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί.

Μέσω των μονοπατιών, μπορούν να αναδειχθούν στοιχεία λαογραφικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, όπως επίσης και τα μεταλλεία μας. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, πολιτιστικές διαδρομές.

Υπάρχουν πεδία δράσης, που μπορούν πραγματικά να δώσουν άλλες δυνατότητες και άλλη πνοή στον πολιτισμό και στον τουρισμό.»

Σύμφωνα με τα προηγούμενα συνάγεται το συμπέρασμα, ότι η Σίφνος συνεχίζει σε μία τροχιά προώθησης, κυρίως σε επισκέπτες που προτιμούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Μ.Ν.: «Είναι πολύ σημαντικό, ότι αυτές οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως συνηθίζεται να λέγονται με μία ευρεία έννοια, βοηθούν σημαντικά στο στόχο μας, που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Το θέμα δεν είναι να έχουμε περισσότερους επισκέπτες τον Αύγουστο. Το ζητούμενο είναι να έχουμε περισσότερους επισκέπτες το φθινόπωρο, την άνοιξη. Η ανάδειξη του περιπατητικού μας δικτύου αυτό απέδειξε, ότι το νησί μας μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και στη χαμηλή τουριστική περίοδο.»