Επίσημη ενημέρωση των δημοτών της Σερίφου από τον νέο Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Τουρισμού, Στέλιο Λιβάνιο κατά τη διάρκεια ανοικτής συγκέντρωσης

Εκκρεμότητες και στόχευση για ποιοτικό τουρισμό

  • Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2019 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 7 Οκτ. 2019 - 18:00

Στην τοπική κοινωνία της Σερίφου αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Σερίφου ως και την 31η Αυγούστου του 2019, καθώς και με τους κύριους άξονες της στρατηγικής για τον τουρισμό στο νησί, μίλησε ο νέος αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Στέλιος Λιβάνιος, στο πλαίσιο ανοικτής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε προσφάτως η νέα Δημοτική Αρχή Σερίφου.

Προβάλλοντας συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία προς τους δημότες, ο ίδιος ανέδειξε την προβληματική διαχείριση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία και κληροδότησε εκκρεμότητες στη νέα θητεία.

Ωστόσο, ο κ. Λιβάνιος θέλησε να αναπτύξει και τα κύρια βήματα που θα ακολουθήσει ο Δήμος Σερίφου για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού στο μικρό Κυκλαδονήσι.

Ακολουθούν τα στοιχεία από την παρουσίασή του, όπως τα διένειμε και στους δημότες.

Οικονομική κατάσταση μέχρι τέλος Αυγούστου

Ειδικότερα, τα στοιχεία για τα οικονομικά του Δήμου Σερίφου ως και τέλος Αυγούστου του 2019, έχουν συνοπτικά ως εξής: Ταμείο: 391 χιλ. ευρώ. Απαιτήσεις (ανείσπρακτα): 1,3 εκατ. ευρώ. Οφειλές σε προμηθευτές: 10 χιλ ευρώ. 15-20 απλήρωτες συμβάσεις: 280-320 χιλ. ευρώ. Υπογραφή συμβάσεων 28 (?) Αυγούστου, οι οποίες και δεσμεύουν και την επόμενη διοικητική αρχή. Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση προς την Δημοτική αρχή που

είχε ήδη ορκιστεί.

Επιπλέον, σημειώνει τα ακόλουθα: Μη έλεγχος οικονομικών χρήσεων από το 2012 και μετά. Υπογραφή Ισολογισμού 2011 & 2012, τέλη Αυγούστου 2019. Μη παραλαβή εκθέσεων Ορκωτού για τα έτη 2011 & 2012. Οργανωτικό «χάος» στις σχολικές επιτροπές. Μη σύνταξη απολογισμών, μη κατάθεση δικαιολογητικών στην εφορία, έλλειψη παραστατικών.

29 μέρες μετά…

Έναν μήνα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο ίδιος γνωστοποίησε τις πρώτες κινήσεις της νέας Δημοτικής Αρχής: Παραλαβή προσφοράς με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από Καραγιλάνη & άλλους συμβούλους λογιστικής για προετοιμασία χρήσεων 2015-2018. Συζητήσεις & παραλαβή προσφορών με Ορκωτούς Ελεγκτές για το

κλείσιμο των ως άνω χρήσεων. Στόχος εντός του 2020 να έχει γίνει η παραλαβή των οικονομικών καταστάσεων & και ο έλεγχος τους. Δημιουργία διαχειριστικών προβλημάτων λόγω προηγούμενων συμβάσεων. Αύξηση κόστους οικονομικού ελέγχου λόγω μη καλής οργανωτικής διαχείρισης.

Παραλαβή εκθέσεων Ορκωτού για χρήσεις 2011-2012-2013, τέλος Οκτωβρίου. Απαγόρευση πληρωμής Ορκωτού μέχρι την παραλαβή αυτών. Εποικοδομητικές συναντήσεις με μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, για μόνιμη Νομική Υποστήριξη μέσω αντιμισθίας και παραλαβή οικ. Προσφορών. Έλεγχος Συμβάσεων, επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης με Καραγιλάνη που υπογράφηκε 28/08/19. Προετοιμασία Προϋπολογισμού με έλεγχο ανά κωδικό.

“Σέριφος - Serifos”

Ιδιαίτερα σαφής υπήρξε στην ενημέρωση που πραγματοποίησε αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη της Σερίφου.

Αφού ανέλυσε το προφίλ των επισκεπτών που θέλει το νησί πρόσθεσε, τα ακόλουθα, ξεκινώντας από τη σοβαρή υπόθεση της απόκτησης brand name για τον τόπο. «ΣΕΡΙΦΟΣ – SERIFOS». Ο ίδιος τόνισε πως θα προβάλλονται οι παρθένες παραλίες, τα αξιοθέατα και οι παραδοσιακοί οικισμοί, η ξεκούραση και η ηρεμία που αποπνέει το νησί, καθώς επίσης η ιστορία του και η παράδοσή του (μεταλλεία, local στοιχεία), ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα μονοπάτια.

Σχετικά με τη στρατηγική επίτευξης του στόχου, μεταξύ άλλων, πρότεινε και γνωστοποίησε τα ακόλουθα προς υλοποίηση: Στοχευμένη συμμετοχή σε εκθέσεις (ελληνικές ή διεθνείς) με υποστήριξη από τους τοπικούς συλλόγους.

Ανάλυση αποτελεσματικότητας της συμμετοχής στις εκθέσεις (Feedback). Τουριστική καμπάνια μέσω Διαδικτύου & Τύπου, με προβολή στοιχείων που δομούν το Brand Name του νησιού. Δημιουργία επίσημης εφαρμογής (Application) Δήμου Σερίφου σε Android & Apple, ως o απόλυτος τουριστικός οδηγός. Οργάνωσης επισκέψεων από γνωστούς Bloggers & δημοσιογράφους από την Ευρώπη, με στόχο την προβολή του νησιού. Ανάγκη στήριξης από τους επαγγελματίες του νησιού. Ολοκλήρωση μελέτης για το «γαιοπάρκο», μέσω Δικτύου Δάφνη. Δέκα διαδρομές. Καθαρισμός – Περιποίηση μονοπατιών. Πιστοποιημένη Σήμανση. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της μελέτης έως τέλος Οκτωβρίου. Αναμονή έγκρισης χρηματοδότησης από πρόγραμμα Leader.

Αξίζει να αναφερθεί πως ενημέρωσε τους δημότες και τους επιχειρηματίες σχετικά με τη δημιουργία application με το όνομα Serifos Island, μέσω της οποίας θα ενημερώνονται οι επισκέπτες για τον τόπο ενώ θα μπορούν να “διαφημίζονται” και οι επιχειρηματίες.

Υποδομές και τουρισμός

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στο θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για λειτουργία του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών (μαρίνας). Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα παρακάτω: Ανάθεση εκπόνησης Κανονισμού Λειτουργίας. Ανάθεση έκδοσης Άδειας Λειτουργίας. Πληρωμή τέλους για παροχή ρεύματος. Οικονομική μελέτη. Λήψη απόφασης για τη λειτουργία της.

Για όλα τα παραπάνω, επεσήμανε πως πρέπει να προβλεφθούν σχετικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2020.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Λιβάνιος δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους δημότες και για τη στρατηγική της νέας Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στις παραλίες και τις διάφορες χρεώσεις (τέλη), όπως επίσης μίλησε και για τα θέματα που άπτονται της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων. Τέλος, έδωσε έμφαση στο κομμάτι της καθαριότητας του νησιού, στο οδικό δίκτυο και τη στάθμευση, καθώς όμως και στο θέμα της ενημέρωσης των επισκεπτών. Ο ίδιος έκλεισε την παρουσίασή του με τις κατευθύνσεις που αφορούν στην αλλαγή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Σερίφου.