Άρση του οδοφράγματος που είχε τοποθετηθεί από το Δήμο Τήνου και συνέχιση κανονικά των εργασιών για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή “Πολέμου Κάμπος”

«Δε θα επιτρέψουμε αυτή τη παρασιτική "επένδυση"»

Συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση και συντονισμό κινήσεων πολιτών και φορέων, δεδομένου, ότι ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος”, ξεκίνησε η Επιτροπή Πολιτών “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”.

Στο αιολικό πάρκο, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών, ύψους 45 μέτρων με συνολική ισχύ 1,8MW η κάθε μία, αλλά και σε κάθε είδους εγκατάσταση αιολικών πάρκων, έχει δηλώσει την κάθετη αντίθεσή της, τόσο η τοπική κοινωνία σύσσωμη, με ανακοινώσεις από το μεγαλύτερο μέρος των Τηνιακών συλλόγων, όσο και οι θεσμικοί εκπρόσωποι, όπως ο Δήμος Τήνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παρά το γεγονός, πως το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο αφορά σε μικρές ανεμογεννήτριες, οι εμπλεκόμενοι φορείς τονίζουν, πως με την εγκατάσταση ενός ΑΠ, ανοίγει ο δρόμος για την καταστροφή όλης της κορυφογραμμής του Τηνιακού τοπίου, από επενδύσεις, οι οποίες έχουν ήδη προβλεφθεί.

Παράλληλα, για το συντονισμό της τοπικής κοινωνίας, απέναντι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, έχει συσταθεί η Επιτροπή Πολιτών “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”, ενώ επίσης υπάρχει ενεργό σχετικό ψήφισμα, στο διαδίκτυο, το οποίο καθημερινά συγκεντρώνει όλο και περισσότερες υπογραφές κατοίκων και φίλων της Τήνου.

Συνεχείς οι ενέργειες για την αναστολή των εργασιών

Δεδομένου, ότι προκειμένου να μεταβεί κανείς στην τοποθεσία, όπου έχει προβλεφθεί και αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών στη θέση “Πρασσα – Πολέμου Κάμπος”, αναγκάζεται να περάσει μέσα από δημοτικό οικόπεδο, ο Δήμος Τήνου, έλαβε ομόφωνη απόφαση, για διαμόρφωση της δημοτικής έκτασης με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτραπεί η διέλευση των οχημάτων, που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών.

Πιο συγκεκριμένα, αφού η Δικαιοσύνη είχε απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο Δήμος, ώστε να μη διέρχονται τα οχήματα της εταιρείας από το οικόπεδο ιδιοκτησίας του, είχε αποφασιστεί η τοποθέτηση ενός μεγάλου οχήματος του Δήμου κατά πλάτος του χωματόδρομου, που έχει διανοιχθεί για τη διέλευση των οχημάτων της εταιρείας που μεταφέρουν υλικά και εξαρτήματα, ώστε να εμποδίζεται η κίνησή τους από και προς το οικόπεδο, όπου εγκαθίσταται το αιολικό πάρκο.

Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να εμποδιστεί και με νόμιμα μέσα η πρόοδος των εργασιών, ο Δήμος Τήνου είχε ζητήσει από την κατά νόμο αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης να ανακαλέσει την οικοδομική άδεια της εταιρείας, καθώς από την ημερομηνία έκδοσής της μέχρι σήμερα, η αδειούχος εταιρεία έχει τροποποιήσει το σχεδιασμό της αναφορικά με τα έργα εγκατάστασης χωρίς εν τω μεταξύ αφενός να έχει ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και αφετέρου να έχει αιτηθεί την τροποποίηση της οικοδομικής της άδειας, όπως οφείλει βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως και πρόσφατα τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο, στηρίζει απόλυτα των αγώνα της Τήνου, αλλά και άλλων νησιών των Κυκλάδων, στον αγώνα τους κατά των αιολικών πάρκων, με την ΠΝΑι να έχει υποστηρίξει οικονομικά και τις νομικές διαδικασίες ενάντια στο συγκεκριμένο αιολικό σταθμό.

«Πιέσεις και μεθοδεύσεις» για την απομάκρυνση του οδοφράγματος

Κατόπιν των ανωτέρω ενεργειών, οι εργασίες είχαν σταματήσει για αρκετό διάστημα, ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, στα τέλη Οκτωβρίου, οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά, αφού η εταιρεία με ενέργειές της κατάφερε το όχημα του Δήμου που παρεμπόδιζε τη διέλευση στα οχήματά της, να απομακρυνθεί.

Σε ανακοίνωσή της η ομάδα “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών” σημειώνει, ότι «το πώς έφυγε το φορτηγό μετά από πιέσεις αστυνομίας και τις διάφορες μεθοδεύεις που έγιναν εγείρει πολλά ερωτήματα τα οποία διερευνώνται νομικά. Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτή την στιγμή, με το όχημα να έχει αποσυρθεί, είναι πως η διέλευση είναι επιτρεπτή και έχοντας άρει το εμπόδιο που είχε τεθεί τον Μάιο λόγω των πολεοδομικών τους παραβάσεων, όλα δείχνουν πως η πρόθεση τους είναι να συνεχίσουν, μάλιστα τώρα που ο κόσμος στο νησί έχει μειωθεί».

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι πολίτες «η οποιαδήποτε συνέχεια των εργασιών όμως βρίσκει αντίθετους μαζί με τον Δήμο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Τήνου και των φορέων συλλόγων του νησιού, όπως έχει φανεί μέχρι τώρα. Δεν θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί αυτή η παρασιτική "επένδυση" με τις τόσες αρνητικές συνέπειες για όλο το νησί απλά και μόνο για να κερδίσουν κάποιοι οικονομικά από αυτό».

Μήνυση και προσαγωγή στη μηχανικό του Δήμου

Στη συνέχεια, ωστόσο, οι κινητοποιήσεις των πολιτών εντάθηκαν, δεδομένου, ότι υπήρξε σύλληψη μηχανικού του Δήμου Τήνου, η οποία μετέβη στο δημοτικό οικόπεδο πλησίον του αιολικού πάρκου, μετά από μήνυση του επικεφαλής της εταιρείας, καθώς, όπως υποστήριξε, η μηχανικός παρακώλυσε τις εργασίες.

Η μηχανικός, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι προσπάθησε να κάνει τη δουλειά της στη δημοτική έκταση που βρίσκεται στου Πολέμου τον Κάμπο, κατόπιν εντολής από το Δήμαρχο Τήνου, όταν δέχτηκε την επίθεση του επιχειρηματία, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία για την απομάκρυνσή της και τη μήνυσε για παρακώλυση των εργασιών. Η μηχανικός αντίστοιχα υπέβαλε κι εκείνη μήνυση προς τον επιχειρηματία, όπως γράφει η ίδια «καθώς με τους τραμπουκισμούς τους μου ήταν αδύνατον να εργαστώ στο σημείο. Το αποτέλεσμα είναι ότι συλληφθήκαμε και οι δύο».

Έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου προσήχθησαν η μηχανικός και ο επιχειρηματίας, αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να δηλώσουν τη στήριξή τους στη μηχανικό του Δήμου.

Άμεσα, οργανώθηκαν συναντήσεις των πολιτών, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με το Δήμαρχο Τήνου, ο οποίος, σε επικοινωνία του με την εφημερίδα σημείωσε πως «υπήρξε Εισαγγελική Παραγγελία να άρουμε κάθε οδόφραγμα που είχε μπει«, ενώ διεμήνυσε σε όλους τους τόνους, ότι «ο Δήμαρχος και ο Δήμος Τήνου επιδεικνύει μηδενική ανοχή, στο ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί μας. Είμαστε κατά των αιολικών, στο σύνολό τους».

Σημειώνεται, πως το βράδυ της Κυριακής οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Δημαρχείου, προκειμένου να συντονιστούν ,ενώ σήμερα το μεσημέρι, ο Δήμαρχος θα υποδεχτεί εκπροσώπους των πολιτών στο γραφείο του, προκειμένου να υπάρξει αμφίδρομη ενημέρωση των δύο πλευρών, για τις μέχρι στιγμής ενέργειες, αλλά και τις ενέργειες που προετοιμάζονται από αμφότερες τις πλευρές.