Ομάδες εργασίας, με συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό χαρακτήρα και μέλη τους πολίτες με εμπειρία ή/και ειδημοσύνη στους αντίστοιχους τομείς, δημιουργεί με απόφασή της η Δήμαρχος Σίφνου

«Ο Δήμος να αξιοποιήσει τις γνώσεις των πολιτών»

Στη σύσταση ομάδων εργασίας συμβουλευτικού – γνωμοδοτικού χαρακτήρα, αποτελούμενες από πολίτες του νησιού, που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση λύσεων και προτάσεων για συγκεκριμένους τομείς, προχώρησε με απόφασή της η Δήμαρχος Σίφνου.

Από τις κυριότερες και περισσότερο επιτακτικές προτεραιότητες, που είχε θέσει η νέα Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, όπως η ίδια τις είχε αναφέρει στις δημόσιες τοποθετήσεις της αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, υπήρξε η βελτίωση, ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας του Δήμου με τους πολίτες, καθώς όπως η ίδια είχε αναφέρει, μέσα από αυτή την πολύ σημαντική συνεργασία, θα προκύψουν ικανοποιητικά αποτελέσματα για τη Σίφνο και το μέλλον της.

Στην κατεύθυνση αυτή και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού, η κ. Ναδάλη με απόφασή της δημιούργησε ομάδες εργασίας, για διάφορους τομείς της καθημερινότητας του νησιού, στις οποίες συμμετέχουν πολίτες, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία ή γνώσεις στους τομείς, με τους οποίους ασχολούνται οι επιτροπές αυτές.

Οι ομάδες εργασίας

Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση της κ. Ναδάλη, «η Δήμαρχος Σίφνου έχοντας υπόψη:

1. την παρ. 1, περιπτ. θ, του άρθρου 58 του Ν. 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. Α ́ 87/2010),

2. το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου, δεδομένου ότι οι συνιστώμενες ομάδες εργασίας θα εκτελούν το έργο τους εθελοντικά και χωρίς αποζημίωση,

Αποφασίζουμε:

Συνιστούμε τις παρακάτω ομάδες εργασίας συμβουλευτικού – γνωμοδοτικού χαρακτήρα:

Α) Ομάδα εργασίας για την ανάδειξη της σιφναίικης αγγειοπλαστικής τέχνης, αποτελούμενη από τους:

1. Αποστολίδη Γιάννη, αγγειοπλάστη, Πρόεδρο του Σωματείου Αγγειοπλαστών της Σίφνου

2. Βεντούρη Ευθυμία, δημότισσα Σίφνου, με ενασχόληση στην τέχνη της αγγειοπλαστικής

3. Καλογήρου Κ. Αντώνη, αγγειοπλάστη, Αντιπρόεδρο του Σωματείου Αγγειοπλαστών της Σίφνου

4. ΚατζηλιέρηΣοφία, υπάλληλοτης Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου

5. Κόμη Ευαγγ. Μαρία, Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου, μαθητευόμενη κεραμίστρια.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η κα Μαρία Ευαγγ. Κόμη.

Επιστημονικός συνεργάτης ορίζεται ο κ. Νίκος Λιάρος.

Έργο της επιτροπής είναι η διερεύνηση, (σε συνεργασία με το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου, καθώς και με φορείς εντός και εκτός Σίφνου, δράσεων και εκπαιδευτής στα προγράμματα κεραμικής για ενήλικες στο Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής), ενεργειών για την ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της αγγειοπλαστικής και η υποβολή σχετικών προτάσεων.

Β) Ομάδα εργασίας για θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής καθώς και για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αποτελούμενη από τους:

1. Γοζαδίνο Θωμά,συνταξιούχο ιατρό

2. Γραικού Άννα, δημότισσα Σίφνου

3. Ζαμπέλη Δ. Γιώργο, δημότη Σίφνου

4. Καλόγηρο Ανδρέα, πολιτικό μηχανικό ΤΕ

5. Κατσίρη Αλεξάνδρα, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, τ. Διευθύντρια του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

6. Μαγκανάρη – Φασόλη Εμμανουέλλα – Ελένη, δημότισσα, εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”

7. Μπελιό Νικόλαο, γεωλόγο

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο κ. Θωμάς Γοζαδίνος.

Επιστημονική υπεύθυνη ορίζεται η καθηγήτρια κα Αλεξάνδρα Κατσίρη.

Έργο της επιτροπής είναι η διερεύνηση - προγραμματισμός, σε συνεργασία με φορείς εντός και εκτός Σίφνου, ενεργειών που σχετίζονται με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την ανακύκλωση και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και το σχεδιασμό δράσεων που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ικανότητες και γενικότερα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Επίσης, η Επιτροπή θα ασχολείται με τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα θέματα της αρμοδιότητάς της.

Γ) Ομάδα εργασίας για παρεμβάσεις – εργασίες συντήρησης σε δημοτικά κτήρια, σε εγκαταστάσεις του Δήμου και σε κοινόχρηστους χώρους, αποτελούμενη από τους:

1. Ναδάλη Εμμανουήλ, συνταξιούχο τεχνίτη ξυλουργό

2. Μανό Απόστολο, συνταξιούχο εμπειροτέχνη οικοδομών

3. Συνοδινό Δημοσθένη, συνταξιούχο εμπειροτέχνη οικοδομών

4. Φορτσάρη Νικόλαο, συνταξιούχο εμπειροτέχνη οικοδομών

5. Φραζέσκαρο Αντώνιο, συνταξιούχο εμπειροτέχνη οικοδομών

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο κ. Δημοσθένης Συνοδινός.

Έργο της επιτροπής είναι ο έλεγχος των δημοτικών κτηρίων, εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων, προκειμένου να συνταχθεί πρόταση για τις απαιτούμενες εργασίες συντηρήσεων, επισκευών, βελτιώσεων και αποκαταστάσεων.

Δ) Ομάδα εργασίας για την αδελφοποίηση του Δήμου Σίφνου με το Δήμο Monflanquin της Γαλλίας, αποτελούμενη από τους:

1. Αναστασιάδου Ρόνια, δημότισσαΣίφνου

2. Δασούλα Στέλλα, δημότισσα Σίφνου

3. Καραλή Σπυρίδωνα, δημότη Σίφνου

4. Κατζηλιέρη Σοφία, υπάλληλοτης Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου

5. Σκυλίτση Σοφία, εκπαιδευτικό

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η κα Στέλλα Δασούλα.

Έργο της επιτροπής είναι η σύνταξη και υποβολή πρότασης για τις δράσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Δήμου μας με το Δήμο Monflanquin της Γαλλίας.

Στην απόφαση καθίσταται σαφές, ότι «οι παραπάνω ομάδες εργασίας θα εκτελούν το έργο τους εθελοντικά, χωρίς οι ορισθέντες να δικαιούνται αμοιβή ή αποζημίωση για την άσκηση των καθηκόντων αυτών».

Οι ομάδες θα συνεδριάζουν στο Δημοτικό Κατάστημα Απολλωνίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Κώστας Κορωναίος», ύστερα από πρόσκληση του/της Προέδρου τους, ενώ για τη λειτουργία τους είναι δυνατόν να αποφασίζουν την κατανομή των εργασιών ανάμεσα στα μέλη τους, να ζητούν τη συνδρομή των Υπηρεσιών του Δήμου, να συνεργάζονται ανά περίπτωση με τους Αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους καθώς και με τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους.

Οι εισηγήσεις/προτάσεις των παραπάνω ομάδων εργασίας θα κατατίθενται γραπτώς στο πρωτόκολλο του Δήμου, απευθυνόμενες στη Δήμαρχο Σίφνου».

Εξειδικευμένες ομάδες, εξειδικευμένες και στοχευμένες προτάσεις

Μετά τη συγκρότηση της ομάδας νέων, που δημιουργήθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Σίφνου και η οποία θα συμβάλλει στις δράσεις τουριστικής προβολής του νησιού, ο Δήμος αξιοποιεί επίσης τους εμπειροτέχνες και ειδικευμένους σε διάφορους τομείς δημότες, προκειμένου να διαμορφώσει δράσεις και πολιτικές, σε σωστή κατεύθυνση.

Όπως σημείωσε η κ. Ναδάλη μιλώντας στην εφημερίδα, «η σκέψη πίσω από αυτή την απόφαση, ήταν ότι υπάρχουν δημότες, που σε κάθε περίπτωση έχουν περισσότερες γνώσεις ανά αντικείμενο σε σχέση με εμένα και ότι θα πρέπει αυτές τις γνώσεις ο Δήμος να τις αξιοποιήσει».

Η αρχική ιδέα, σύμφωνα με την ίδια, προέκυψε ήδη πριν τις εκλογές, όταν κατά την προεκλογική περίοδο ήταν πολλοί οι πολίτες εκείνοι, που είχαν έντονο ενδιαφέρον και βούληση μεν να βοηθήσουν το Δήμο, χωρίς όμως να επιθυμούν να εμπλακούν στην εκλογική διαδικασία και στην πολιτική. «Προσπαθώ μέσα από τη συγκρότηση των ομάδων να βρω τη “φόρμουλα”, ώστε να εμπλέξω περισσότερους δημότες στα κοινά, που και οι ίδιοι το θέλουν και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν για το καλό του Δήμου», ανέφερε.

Πέραν αυτού, η Δήμαρχος επεσήμανε, ότι «είναι κάτι πολύ σημαντικό, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία άποψη για τους τομείς αυτούς, που θα είναι μάλλον πιο σωστή. Πιστεύουμε, ότι αυτό θα βοηθήσει δημιουργικά, δηλαδή να καταφέρουμε να έχουμε συνέργειες και προτάσεις σε κάποια θέματα, όπως είναι η αγγειοπλαστική, καθώς η Σίφνος χαρακτηρίζεται για την παράδοσή της στον τομέα αυτό. Επομένως, μία πρόταση που θα έρθει από αυτή την ομάδα θα είναι πιο εξειδικευμένη, εφόσον τα μέλη της έχουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις και σίγουρα θα έχει στοιχεία προς αξιοποίηση, που θα οδηγήσουν σε δράσεις πολύ πιο συστηματικές για την τέχνη αυτή».

Η κ. Ναδάλη διευκρίνισε, πως οι προτάσεις και εισηγήσεις των επιτροπών αυτών, κατόπιν της κατάθεσής τους και εφόσον απαιτούνται ενέργειες του Δήμου, θα έρχονται προς συζήτηση στα αρμόδια δημοτικά όργανα, τα οποία και θα έχουν και την ευθύνη της έγκρισης ή απόρριψής τους.

«Πέρα από την επιστημοσύνη που χρειάζεται και τις ειδικές μελέτες, νομίζω ότι οι προτάσεις των ομάδων αυτών θα είναι πολύ χρήσιμες για την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσει και ο Δήμος», ανέφερε.

Αναφορικά με την ομάδα εργασίας για παρεμβάσεις – εργασίες συντήρησης σε δημοτικά κτήρια και εγκαταστάσεις, καθώς και κοινόχρηστους χώρους, η Δήμαρχος Σίφνου υποστήριξε, ότι «πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ομάδες, και τα μέλη της πέρα από τις τεχνικές τους γνώσεις, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η επιλογή αυτή ήταν πολύ συγκεκριμένη, διότι δεν μπορούν να έχουν άμεσο οικονομικό όφελος από τις προτάσεις που θα καταθέσουν. Παράλληλα όμως, θα μπορέσουν να αξιολογήσουν πολύ καλύτερα από εμάς τις ανάγκες παρεμβάσεων στα κτήρια και τις εγκαταστάσεις του Δήμου, ώστε ο Δήμος να μπορέσει να κάνει και μία πρώτη κοστολόγηση, προκειμένου να είμαστε πιο κοντά στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα».

Επίσης, σύμφωνα με τη Δήμαρχο, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ο ορισμός ακόμη δύο τουλάχιστον ομάδων εργασίας. «Η μία ομάδα είναι λίγο πιο στοχευμένη και έχει να κάνει με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος φορέας στο νησί που να μπορεί να δώσει κατεύθυνση ως προς τις δράσεις. Υπάρχουν κτηνίατροι ιδιώτες, που η βοήθειά τους είναι υπερπολύτιμη, έχουμε συνεργασία μαζί τους, αλλά από κει και πέρα πρέπει να έχουμε και μία ομάδα θα αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα. Επίσης, άλλη μία ομάδα είναι αυτή που θα αναλάβει τα ζητήματα των αθλητικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση. Αναφέρω ενδεικτικά το Sifnos Run, ορεινοί αγώνες, το Atromitos Race, που έχουν αρκετά μεγάλη συμμετοχή κόσμου και θέλουμε να το ενισχύσουμε αυτό, όσο περισσότερο γίνεται».

Ετικέτες: