Ο Δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, μιλά στην εφημερίδα σχετικά με το “χάος” στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει

«Δεν ζητάμε τίποτε παράλογο»

Την αγωνία του, σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, μεταφέρει ο Δήμαρχος Ανάφης, μετά και το χάος που είχε προηγηθεί με τα δρομολόγια δύο εταιρειών, που ενώ είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, δεν εγκρίνονταν από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Εν μέσω δύο “πυρών” βρέθηκε ο Δήμαρχος Ανάφης, μετά την επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τις τροποποιήσεις δρομολογίων που είχαν υποβάλει δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες και είχαν εγκριθεί από το Σ.Α.Σ., αλλά δεν εγκρίνονταν από το Υπουργείο, ζητώντας να μάθει αν τελικά θα δρομολογηθούν τα πλοία και πότε θα υπογραφεί η σχετική απόφαση.

Η επιστολή αυτή του Δημάρχου, προκάλεσε την αντίδραση τρίτης ακτοπλοϊκής εταιρείας, η οποία με ανακοίνωση – επιστολή της, κατηγορούσε το Δήμαρχο για “δημιουργία ψεύτικου κλίματος”, “απόκρυψη της πραγματικότητας”, “κραυγαλέα στάση”, αλλά και για “εξυπηρέτηση συμφερόντων”.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, μιλώντας στην εφημερίδα, το μοναδικό συμφέρον που προσπαθεί να εξυπηρετήσει είναι το συμφέρον του νησιού του, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάπτυξή του, προκειμένου να “ζωντανέψει” ξανά και να κρατήσει τους νέους ανθρώπους του και το χειμώνα.

Πάγιο αίτημα η έγκαιρη ανάρτηση των δρομολογίων

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Ρούσσος, λέει, πως «βρέθηκε μία εταιρεία, την οποία είτε την υποχρέωσαν, είτε το ήθελε – αυτή τη στιγμή ολίγον μας ενδιαφέρει – η οποία αποφάσισε να έχει τρία δρομολόγια από και προς το νησί μας. Εμείς χαρήκαμε, ενθουσιαστήκαμε, όλο το νησί, καθώς θα ήταν και η πρώτη φορά που θα είχαμε πλοίο ταχύπλοο από τον Πειραιά, ώστε να μπορούμε να έρθουμε κι εμείς στο νησί μας σε 6 – 7 ώρες, θα υπήρχε διασύνδεση και με τη Μύκονο, διότι έχουμε κι έναν κόσμο και από εκεί που μας ενδιαφέρει. Από κει και πέρα πήρε αυτή την έκταση που πήρε όλο αυτό το πράγμα κι εμείς βρεθήκαμε ανάμεσα στον ανταγωνισμό των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ο οποίος εμάς λίγο μας ενδιαφέρει. Εμείς κοιτάμε το νησί μας και πώς μπορούμε – αν μη τι άλλο – να του δώσουμε μία ώθηση προς τον τουρισμό».

Όπως εξηγεί, από την πλευρά του Υπουργείου «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση», ενώ προσθέτει πως τα δρομολόγια ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί στα συστήματα κρατήσεων, καθώς «αν μπει κανείς στο σύστημα, αν συμβουλευτεί οποιοδήποτε πρακτορείο, θα δει ότι τα δρομολόγια είναι ανά εβδομάδα, ανά 20 ημέρες».

Η έγκαιρη ανάρτηση των δρομολογίων σύμφωνα με το Δήμαρχο Ανάφης, «είναι ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων της Ανάφης – και έχουμε μπει στη διαδικασία να βρούμε αναφορές στα ΜΜΕ – έχουμε ξεκινήσει από το 2010 να το λέμε. Τα ίδια προβλήματα το 2011, το 2012, το 2013, έχουμε φτάσει στο 2020, έλεος πια! Αν μη τι άλλο, φέτος ξεκινήσαμε λίγο πιο νωρίς, διότι πέρσι και πρόπερσι, αρχίζαμε τη διαμαρτυρία μας από το Μάιο».

«Αδυνατώ να καταλάβω την αντίδρραση»

Ο Δήμαρχος τονίζει, ότι «δεν ζητάμε τίποτε παράλογο. Όλο αυτό το κακό ξεκίνησε – και είναι άδικο – διότι εγώ έκανα μία επιστολή προς τον Υπουργό για να μας απαντήσει, για ποιο λόγο δεν δίνουν τα δρομολόγια της εταιρείας, παρ' ότι ήταν ομόφωνη απόφαση του ΣΑΣ, να τα εγκρίνει, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν διατεθειμένη να “ανοίξει” τα πλάνα της από τις 10 Ιανουαρίου. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή θα έμπαινε κανείς στο σύστημα και θα έβλεπε τα δρομολόγια προς Ανάφη. Αυτό ήταν το πρώτο μέλημα για μας».

Όπως σημειώνει ο κ. Ρούσσος, «ακόμη κι αν τα αιτήματα των εταιρειών κρίθηκαν παράνομα, παράτυπα ή οτιδήποτε άλλο, θα μπορούσε να κάνει το Υπουργείο μία επιστολή προς το Δήμαρχο της Ανάφης, εξηγώντας ότι αυτό που ζητάμε δεν γίνεται διότι δεν πατά στη νομοθεσία, για παράδειγμα. Αντ' αυτού εμείς πήραμε μία απάντηση από ακτοπλοϊκή εταιρεία, που έκανε λόγο για συμφέροντα. Ποια συμφέροντα; Έχουμε εμείς συμφέροντα; Θα έρθει ένα πλοίο στην Ανάφη και θα έχουμε συμφέρον; Τι εννοεί με τον όρο “συμφέροντα”; Αν εννοούν το συμφέρον του νησιού μου, τότε θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί τους. Ο τόπος όντως θα έχει συμφέρον».

Με έκδηλη απογοήτευση, ο κ. Ρούσσος συνέχισε, λέγοντας, ότι «αδυνατώ να καταλάβω αυτή την αντίδραση, παρ' ό,τι κι εγώ ασχολούμαι 30 χρόνια με την αυτοδιοίκηση και είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Να γίνεται επίθεση σε ένα Δήμο, σε ένα Δήμαρχο, ο οποίος τι ζήτησε; Ζήτησα να μου δοθεί ένα πλοίο ατομικό, ώστε να κάνω βόλτες; Δεν ζητάμε τίποτε παράλογο. Τέσσερα πλοία την εβδομάδα; Πέντε; Όσα έχουμε, τέλος πάντων, να αναρτώνται όμως στα συστήματα κρατήσεων, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να προγραμματίζουν τα ταξίδια τους. Πώς θα προγραμματίσει κάποιος να έλθει στο νησί μας; Αντίθετα, σε άλλα νησιά και τις “ναυαρχίδες” των Κυκλάδων υπάρχουν αναρτημένα και μπορεί κανείς να προγραμματίσει ταξίδι. Στο δικό μας το νησί γιατί να μη μπορεί;».

«Η επιβίωση στα μικρά νησιά δεν είναι εύκολη»

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος, η Ανάφη τα τελευταία χρόνια έχει δει σημαντική ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα και αυτό δίνει ελπίδες, πως με την ανάπτυξη του τόπου, θα έρθει και η ανανέωση του πληθυσμού του.

«Τα τελευταία χρόνια πάει αρκετά καλά το νησί. Είχαμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο, έναν κακό Ιούνιο λόγω δρομολογίων, αλλά και έναν πολύ καλό Μάιο, καθώς το Μάιο είχαμε πιο καλή συγκοινωνία από τον Ιούνιο», εξηγεί. «Γίνονται βήματα σιγά σιγά, γίνονται υποδομές, αναβαθμίζονται οι επιχειρήσεις ή ανοίγουν καινούριες, δημιουργούνται ξενοδοχειακές μονάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, «η Ανάφη δεν είναι μόνο Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος και λίγο από Σεπτέμβριο. Για να υπάρχει η Ανάφη το καλοκαίρι, κάποιοι θα πρέπει να παραμείνουν το χειμώνα εδώ. Τα Χριστούγεννα, επειδή εμένα μ' αρέσει να μένω τα Χριστούγεννα στο νησί, σας πληροφορώ, πως μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει σε όλο το νησί και να συναντήσει έναν ή δύο παππούδες. Δεν υπήρχε κόσμος. Η επιβίωση στα μικρά νησάκια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας να υπάρξει ανάπτυξη, να μείνει ο κόσμος να επιχειρήσει και να ζήσει στο νησί, διότι σε λίγα χρόνια το σχολείο μας μπορεί και να κλείσει. Τα τρία από τα τέσσερα – πέντε παιδιά που πάνε Δημοτικό, είναι τα εγγόνια μας. Υπάρχει πρόβλημα. Κάνουμε κάποιες προσπάθειες, ώστε να έρθει ο κόσμος πίσω, ή να επιλέξει να έρθει να ζήσει εδώ».

«Την ευθύνη της λύσης την έχει το Υπουργείο»

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος επισημαίνει, ότι «με τους εκπροσώπους όλων των ακτοπλοϊκών εταιρειών που έρχονται στο νησί μας προσωπικά έχω άριστες σχέσεις, διότι εκτιμούμε την υπηρεσία που προσφέρουν στα νησιά μας. Και τους καπεταναίους τους έχω ευχαριστήσει πολλές φορές δημοσίως, καθώς πολλές φορές κάνουν ηρωικές προσπάθειες να δέσουν στο λιμάνι, για να κατεβάσουν τρία και τέσσερα άτομα. Τους έχω ευχαριστήσει και θα τους ευχαριστήσω ακόμη μία φορά. Οι άνθρωποι δεν “παίζονται”, είναι ήρωες», ενώ υποστηρίζει, ότι «κάπου στεναχωριέσαι. Τραβήξαμε πολλά, δεν πάει άλλο. Θα πρέπει να δοθεί λύση».

Ωστόσο, διευκρινίζει, ότι «εγώ δεν έχω με καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία, με κανένα εφοπλιστή τίποτε. Με όλους έχω καλή προσωπική σχέση. Για μένα, την ευθύνη προκειμένου να δοθεί λύση την έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», εξηγώντας, ότι «δεν ξέρω αν θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ή να γίνει οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Γι' αυτό τους ψηφίζει ο κόσμος, γι' αυτό είναι στην κυβέρνηση, γι' αυτό είναι στη Βουλή. Θα πρέπει να φροντίσουν να βρεθεί τρόπος, ώστε να δρομολόγια για τη σεζόν να αναρτώνται αν όχι από τον Ιανουάριο, έστω έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Αν περιμένουμε πότε θα εγκριθούν, πότε θα περάσουν από Ελεγκτικό Συμβούλιο, πότε θα αναρτηθούν, χάνεται πολύτιμος χρόνος. Πέρσι, μία εταιρεία είχε πάρει έγκριση για δρομολόγια που ξεκινούσαν 10 Ιουνίου, είχε φτάσει 15 του μήνα και δεν είχε ακόμη έρθει η απόφαση από το Ελεγκτικό. Η εταιρεία ήταν έτοιμη και περιμέναμε την απόφαση. Εν κατακλείδι, το μόνο που ζητάμε, είναι να μην έχουμε τα περσινά».

Ετικέτες: