Κόντρα με φόντο τις ανεμογεννήτριες της Άνδρου

  • Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2020 - 06:15

Σε πλήρη όξυνση βρίσκονται οι σχέσεις Δημοτικής Αρχής Άνδρου και αντιπολίτευσης, με νέα αφορμή αντιπαράθεσης να αποτελούν οι προωθούμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στο νησί.

Ο κύκλος της έντονης πολιτικής διαφοροποίησης των δύο πλευρών, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχώς διευρύνεται, με συνεχιζόμενες δημόσιες αντεγκλήσεις, που αυτή τη φορά πυροδοτήθηκαν από την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο νησί και αποτελεί θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία της Άνδρου.

Η νέα κόντρα ξεκίνησε όταν, μετά την ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση που είχε γίνει στην Άνδρο, με τους εκπροσώπους των εταιρειών που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή να παρουσιάζουν τα επιχειρήματα τους, η πλευρά της αντιπολίτευσης, σύσσωμη, προχώρησε σε κάλεσμα των πολιτών για οργανωμένη αντίδραση στις εν λόγω επενδύσεις.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο κάλεσμα «Με αίσθημα ευθύνης, κι επειδή θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις, σε αντιδιαστολή με τις δυναμικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στα γειτονικά με την Άνδρο νησιά, σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Άνδρου ανακοινώνει πως αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αναφορικά με το θέμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης αιολικών σταθμών στο νησί μας.

Μετά τη διοργάνωση της πρόσφατης εκδήλωσης με τις εταιρείες, κι ενώ η Άνδρος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σε σχέση με τα σχέδια των επενδυτών, πιστεύουμε πως είναι απόλυτη ανάγκη να συστρατευτούμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί.

Έτσι, λοιπόν:

1) Απευθύνουμε πρόσκληση στα άλλα νησιά για συγκρότηση κοινής επιτροπής με σκοπό: α) την υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου β) την υποβολή προτάσεων,  ως επιτροπή διαπραγμάτευσης, για το νέο ειδικό χωροταξικό γ) την αλληλοϋποστήριξη και αλληλοσυμπαράσταση στον αγώνα όλων των νησιών.

2) Προσκαλούμε όλους τους πολιτικούς, πολιτιστικούς, εμπορικούς, τουριστικούς και κοινωνικούς φορείς για την έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος σχετικά με τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών στο νησί μας.

3) Διοργανώνουμε εκδήλωση στο Γαύριο, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11.00 το πρωί, για την  εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων ενόψει των νέων δεδομένων.

Καλούμε τους εκπροσώπους των φορέων και τους πολίτες της Άνδρου να συνδιαμορφώσουμε από κοινού τη στάση μας, απέναντι στην μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμμετέχουμε όλοι».

«Απόντες στην ουσία, μαζί στην υποκρισία»

Σε ευθεία αντεπίθεση κατά των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πέρασε η Δημοτική Αρχή Άνδρου, εμπλέκοντας στο επίμαχο θέμα των ανεμογεννητριών και άλλα θέματα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση της παράταξης Σουσούδη, κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία.

Συγκεκριμένα, στο απαντητικό κείμενο της Δημοτικής Αρχής αναφέρεται «Το δίδυμο Σουσούδη-Καπάκη ξαναχτυπά, απαλλάσσοντας μας πλέον από οποιαδήποτε αμφιβολία ότι κινούνται διαρκώς και σε μεταξύ τους συνεννόηση εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας εξεύρεσης βιώσιμων και ταυτόχρονα ρεαλιστικών λύσεων στα μεγάλα ανοιχτά θέματα του νησιού μας. Τελευταίο επεισόδιο η από κοινού προγραμματισμένη αντι-συγκέντρωσή τους για το ζήτημα των ανεμογεννητριών, αμέσως μετά την ηχηρή απουσία του πρώτου και την εκκωφαντική αφωνία του δεύτερου στην πρόσφατα οργανωμένη σχετική συνάντηση ουσιαστικού διαλόγου με συμμέτοχους όλους τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τους οικονομικούς παράγοντες που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη του θέματος των χωροθετήσεων και της ισχύς τους.

Ο τέως Δήμαρχος κ. Σουσούδης μετά από 9 χρόνια στα κοινά της Άνδρου, που όχι απλώς δεν έχει να επιδείξει τίποτα στη θωράκιση του νησιού έναντι της επέλασης αδειοδοτήσεων των ανεμογεννητριών, αλλά έχει μάλιστα υπερψηφίσει την εγκατάσταση αρκετών εξ αυτών, σήμερα εμφανίζεται αγωνιζόμενος εναντίον της ίδιας της απραξίας του και πολλών εκ των μέχρι τώρα επιλογών και αποφάσεών του.

Ο τέως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και επί 6 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και  επικεφαλής παράταξης κ. Καπάκης, ο οποίος επίσης όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει πράξει τίποτα εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, αν δεν έχει ενθαρρύνει κιόλας την είσοδό τους στο νησί από την κυβερνητική θέση που κατείχε, εμφανίζεται αίφνης (κι αυτός) επαναστατημένος εναντίον κατά της ίδιας της έως τώρα στάσης του.

Το μόνο ενδιαφέρον που παρατηρούμε είναι η (συν)απόφασή τους να ασχοληθούν  επιτέλους με ένα σημαντικό ζήτημα της Άνδρου και από αυτή την άποψη χαιρετίζουμε την κοινή στάση τους. Έστω και εάν είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουν να αποφεύγουν με κάθε τρόπο να πάρουν θέση, μεταξύ άλλων, για την άθλια δημοσιονομική κατάσταση που παραλάβαμε (2 εκ. ευρώ χρέη), για το χώρο τοποθέτησης του δεματοποιητή και γενικότερα για τη μετατροπή του δήμου σε ουραγό της τοπικής αυτοδιοίκησης από την προηγούμενη διοίκηση που πορεύτηκε βουτηγμένη στην αδιαφάνεια μέχρι να αποδοκιμαστεί από τους δημότες.

Η χωρίς θέσεις και αρχές ακραία λαϊκίστικη συμπόρευσή τους δεν κάνει πια εντύπωση σε κανέναν που ζει στον τόπο μας, καθώς και να ήθελαν να κρυφτούν τους μαρτυρά ξεδιάντροπα η οβιδιακή μετάλλαξη του κ. Καπάκη σε σχέση με την χωροθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε ότι μας αφορά παραμένουμε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του παρόντος των Ανδριωτών και του βιώσιμου μέλλοντος του νησιού μας. Μακριά από ψεύτικες υποσχέσεις και ψηφοθηρικούς τακτικισμούς φθηνής επαναστατικής γυμναστικής. Προσανατολισμένοι στον τοπικό δημοκρατικό διάλογο και σε αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, με δεδομένο το ζοφερό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στο πρόσφατο παρελθόν από όσους τώρα εμφανίζονται ως αθώες περιστερές, για την εξεύρεση σήμερα των καλύτερων εφικτών λύσεων».

«Η αντιπολίτευση αναλαμβάνει δράση»

Με απαντήσεις όχι μόνο για την αναγκαιότητα της αντίδρασης έναντι των επαπειλούμενων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων στην Άνδρο, αλλά και με αιτιολόγηση των απαντήσεων επί των οικονομικών θεμάτων, ανταπαντά στο Δήμαρχο η παράταξη Σουσούδη.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση «Σε κατάσταση απόλυτου πανικού ο κος Λοτσάρης και οι επικοινωνιολόγοι του, επιτίθενται στην τελευταία ανακοίνωσή τους στους 13 συμβούλους του Δήμου Άνδρου, που πήραμε από κοινού πρωτοβουλία για το μείζον θέμα των ανεμογεννητριών.

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι στα χέρια του η Άνδρος κινδυνεύει. Eίναι απόλυτη η ευθύνη της αντιπολίτευσης, που κατέχει το 62%, να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες προς όφελος του τόπου. Καμιά σύμπραξη, παρά μόνο κοινή προσπάθεια, ώστε να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για την Άνδρο αυτή η δημαρχιακή θητεία.

Το κάλεσμα του κου Λοτσάρη στους επιχειρηματίες των αιολικών πάρκων, ξεπέρασε κάθε όριο, τη στιγμή που κάτοικοι άλλων νησιών αλλά και ορεινών δήμων κάνουν δυναμικές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο κίνδυνο. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους Ανδριώτες, που μας εμπιστεύτηκαν, να αναλάβουμε πρωτοβουλία και φυσικά δίπλα μας τους χρειαζόμαστε όλους, ανεξαιρέτως.

Είναι γνωστό τι έγινε σε εκείνη τη συνάντηση, η οποία αποτελεί μοναδικό ρεκόρ ανοησίας, σε μια χρονική στιγμή, εντελώς ακατάλληλη για το συμφέρον της Άνδρου.

Ακόμα στην ανακοίνωσή τους και στην προσπάθειά του δημάρχου να ανακατέψει τα θέματα επανέφερε τις γνωστές γελοιότητες επί των οικονομικών που παρέλαβε: Κύριε Λοτσάρη, με τέτοια χρέη που περιγράφετε, πείτε μας:

1. Πώς καταφέρατε μέσα σε 4 μήνες να κατασπαταλήσετε 700.000 ευρώ σε απευθείας αναθέσεις;;; Που τα βρήκατε;;; μήπως σας τα εξασφάλισε η δική μας θητεία;;;

2. Πόσα χρήματα βρήκατε στο ταμείο του Δήμου στις 31 Αυγούστου που σας τον παραδώσαμε;;; μήπως βρήκατε 2.500.000 ευρώ με τακτικά 1.000.000 ευρώ;;;

3. Πόσες παραλαβές έργων και μάλιστα χρηματοδοτημένων που κάνετε αυτούς τους μήνες είναι έργα της δικής μας θητείας;;; Να σας πούμε εμείς: Όλες οι παραλαβές έργων, αλλά και άλλων που έρχονται, ακόμα και μηχανημάτων είναι έργα της δικής μας θητείας. Πολύ καλά διαβάσατε, παραλαβές μηχανημάτων και συγκεκριμένα 3 εκσκαφέων τύπου JCB και ενός BOBCUT (μικρού φορτωτή), είναι μηχανήματα που εξασφαλίσαμε για το δήμο επί δικής μας θητείας.

Να δούμε αν και αυτό θα θελήσετε να το καπελώσετε στη προσπάθειά σας να ξεγελάσετε τους πολίτες για την αδράνειά σας. Η μέχρι τώρα στάση και δράση του κυρίου Λοτσάρη είτε ως Επάρχου, είτε ως υποψηφίου Δημάρχου, είτε ως Δημάρχου, οι απίθανες συμμαχίες, οι εξοργιστικές-αχαρακτήριστες ανακοινώσεις, που δεν έχουν προηγούμενο, των «όψιμων» συμμάχων του στο παρά 1 των εκλογών, τα μετεκλογικά ανταλλάγματα, δεν εξασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση το ηθικό ανάστημα στον κο Λοτσάρη, να κουνάει το δάκτυλο στην αντιπολίτευση, επειδή πράττει τα προβλεπόμενα και οφειλόμενα.

Η Άνδρος αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από τον κύριο Λοτσάρη και η αντιπολίτευση, παραμερίζοντας τις διαφορές της, με ωριμότητα και σοβαρότητα αναλαμβάνει δράση».