Δημοπράτηση του έργου προμήθειας και τοποθέτησης εξοπλισμού σε δύο υφιστάμενες και μία νέα παιδική χαρά στο νησί

Νέες παιδικές χαρές αποκτά η Ίος

Δημοπρατήθηκε το έργο για την αναβάθμιση και δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας παιδιών από το Δήμο Ιητών, που προβλέπει την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού στις παιδικές χαρές του νησιού.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση δύο (2) υφισταμένων παιδικών χαρών και την δημιουργία μιας (1) καινούργιας του Δήμου Ιητών με την προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων και δαπέδων, με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση των κοινόχρηστων αυτών χώρων του Δήμου, κατ' εφαρμογή της υπουργικής απόφασης περί «Καθορισμού των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Αναλυτικότερα, οι παιδικές χαρές που θα αναβαθμιστούν στα πλαίσια της παρούσας προμήθειας είναι :

  1. Παιδική χαρά Χώρα Ίου

  2. Παιδική χαρά Χώρα Ίου

  3. Παιδική χαρά Κάμπου Ίου

Οι υφιστάμενες παιδικές χαρές του Δήμου Ιητών δεν πληρούν τις προαναφερόμενες προδιαγραφές ασφαλείας προκειμένου να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση που πραγματοποίησε ο φορέας ελέγχου των παιδικών χαρών TUV-HELLAS κατά τη φάση αξιολόγησης του εξοπλισμού και εν γένει των παιδικών χαρών του Δήμου, προέκυψε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν στον υφιστάμενο εξοπλισμό, ο οποίος είναι παλαιός, παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα, κυρίως λόγω της λανθασμένης τοποθέτησής του, η οποία δεν ικανοποιεί τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας, της κακής ή και λανθασμένης χρήσης, αλλά και των φθορών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι οποίες καθιστούν την πιστοποίησή τους αδύνατη δεδομένης και της ανυπαρξίας δαπέδων ασφαλείας.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, προκύπτει η ανάγκη, αποξήλωσης του υφιστάμενου παλαιού εξοπλισμού και τοποθέτηση σε όλους τους χώρους νέου ασφαλούς, πιστοποιημένου, που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες για όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς και αποξήλωση υφιστάμενων κατεστραμμένων δαπέδων και τοποθέτηση νέων, προκειμένου να προσαρμοστούν στις αιτήσεις των προτύπων της κείμενης νομοθεσίας με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των χώρων αυτών, αλλά και την πιστοποίησή τους από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών.

Ο σχεδιασμός της κάθε παιδικής χαράς έγινε με βάση την κάτοψη του χώρου και την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και των Ευρωπαϊκών πρότυπων που αφορούν τον ασφαλή σχεδιασμό και κατασκευή Παιδικών χαρών.

Οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών περιλαμβάνουν κάθε εργασία αποξήλωσης των υφιστάμενων οργάνων, τοποθέτηση νέων οργάνων, καθώς και τοποθέτηση νέων δαπέδων ασφαλείας συμπεριλαμβανομένης της υπόβασης από μπετόν σε όλες τις αναφερόμενες παιδικές χαρές.

Επισημαίνεται, ότι η περίφραξη των χώρων και η τοποθέτηση φωτισμού, καθώς και ό,τι άλλο απαιτείται για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο.

Επίσης στο πλαίσιο της προμήθειας πρέπει να ληφθεί μέριμνα τόσο τα όργανα που θα τοποθετηθούν, όσο και οι αποστάσεις μεταξύ τους, αλλά και τα δάπεδα, να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική νομοθεσία ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές.

Οι γενικές εργασίες περιλαμβάνουν: κάθε εργασία κοπής, απομάκρυνσης και μεταφοράς των υπαρχόντων οργάνων και εξοπλισμού την πλήρη διαμόρφωση του εδάφους (μικροεκσκαφές και μικροεπιχώσεις σε σημεία που χρειάζεται για την τοποθέτηση της υπόβασης από μπετόν). Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ο υπό προμήθεια εξοπλισμός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους όρους των προδιαγραφών της μελέτης, να είναι καινούριας κατασκευής, αχρησιμοποίητος, από υλικά άριστης ποιότητας και να ανταποκρίνεται στην χρήση και λειτουργία για την οποία προορίζεται.

Επιπλέον θα υπάρξει προμήθεια, μεταφορά και τοποθέτηση πινακίδας εισόδου, η οποία θα φέρει τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες, που απαιτούνται από τη σχετική υπουργική απόφαση:

− Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί.

− Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους

− Συνοδούς ατόμων με αναπηρία.

− Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά.

− Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

− Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

− Πληροφόρηση για τον τρόπο υποβολής παραπόνων.

− Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας.

− Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Ετικέτες: