Οι επικεφαλής των μικρών νησιωτικών Δήμων των δυτικών Κυκλάδων ζητούν ενημέρωση και ενίσχυση από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς

«Απαραίτητη η επιπλέον στήριξη μας»

Αιτήματα προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να προωθήσει τους προβληματισμούς τους και να ενισχύσει τις θέσεις τους, απευθύνουν μικροί νησιωτικοί Δήμοι των Κυκλάδων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δήμοι των δυτικών Κυκλάδων, απηύθυναν έκκληση προς την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της, Δήμαρχο Τρικάλων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς η αγωνία των Δήμων Μήλου, Κιμώλου, Κύθνου και Σερίφου, σχετικά με τη θωράκιση των μικρών νησιών απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας.

Παράλληλα, ο Δήμος Μήλου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κ. Μανώλη Μικέλη, απεστάλησαν προς τη διοίκηση της ΚΕΔΕ οι προτάσεις και τα αιτήματα του Δήμου, αναφορικά με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, δεδομένου, ότι οι πολίτες δεν φαίνεται να τηρούν τα υφιστάμενα.

Ερωτηματικά για τις ασαφείς διαδικασίες

Με κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η Δήμαρχος Σίφνου, Μ. Ναδάλη, ο Δήμαρχος Μήλου, Μ. Μικέλης, ο Δήμαρχος Κιμώλου, Κ. Βεντούρης, ο Δήμαρχος Κύθνου, Σ. Γαρδέρης και ο Δήμαρχος Σερίφου, Κ. Ρεβίνθης, ευχαρίστησαν τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για τη συστηματική ενημέρωση μέσω της ΚΕΔΕ, ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους «σε σχέση με τη μετάδοση του κορωνοϊού και της ασθένειας Covid-19, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στα νησιά μας και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την εξέταση από τους αρμόδιους φορείς των παρακάτω εύλογων ερωτημάτων μας».

Οι Δήμαρχοι ζητούν ενημέρωση, όσον αφορά στη διαδικασία που προβλέπεται για την ταυτοποίηση ενός ύποπτου κρούσματος στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, όπως επίσης και για τη διαδικασία που έχει προβλεφθεί, αν υπάρχει κάποια τέτοια, όσον αφορά στη μεταφορά ενός σοβαρού περιστατικού από μικρό νησιωτικό Δήμο σε Νοσοκομείο αναφοράς, στην περίπτωση που χρειαστεί.

Επίσης, διατυπώνεται σχετικό ερώτημα σχετικά με το αν έχει προβλεφθεί ενίσχυση των ήδη σοβαρά υποστελεχωμένων μονάδων υγείας σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους το διάστημα αυτό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται.

«Αντιλαμβανόμενοι τις τεράστιες δυσκολίες της στελέχωσης στην παρούσα φάση, το ερώτημά μας είναι αν μπορεί να δοθεί στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους η δυνατότητα πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τονίζουμε, ότι αν - ο μη γένοιτο - χρειαστεί κάποιος υπάλληλος από το ήδη περιορισμένο προσωπικό των Ιατρείων μας να τεθεί σε καραντίνα, θα προκύψει σοβαρότατο πρόβλημα στη συνολική λειτουργία τους», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Δήμαρχοι διευκρινιστικά.

Τέλος, ζητούν απαντήσεις, σχετικά με το αν έχει προβλεφθεί ειδική εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στις μονάδες υγείας των μικρών νησιωτικών Δήμων.

Μέτρα για τη μετακίνηση προς τα νησιά ζητά ο Δήμαρχος Μήλου

Παράλληλα, με έγγραφό του και μεμονωμένα ο Δήμαρχος Μήλου, απευθυνόμενος προς την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, σημειώνει πως «ο Δήμος Μήλου, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι Δήμοι της Χώρας μας, προσπαθεί να ανταποκριθεί στα νέα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κωρονοϊου, με σεβασμό στις αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργών και της Κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνει, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις της εξάπλωσης του ιού, αναμένουμε καθημερινά τις οδηγίες του Υπουργείου, εφαρμόζουμε καθολικά τα μέτρα που αποφασίζονται και διασφαλίζουμε την τήρηση αυτών από τους δημότες μας, κατά το βέλτιστο δυνατόν».

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μικέλης, «παρατηρούμε ότι μεγάλο μέρος του κοινού δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες και κρίνουμε ότι αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Αναφέρομαι τόσο σε εκείνους που δεν περιορίζονται στο σπίτι τους ανήκοντας σε ευπαθείς ομάδες, όσο (και ειδικά) σε εκείνους που ταξιδεύουν ανεμπόδιστοι από και προς το νησί μας. Ιδιαίτερη ανησυχία προσδίδει στην ήδη υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν προβλεφθεί ειδικά μέτρα ταξιδιού σε εκείνους που χρησιμοποιούν ακτοπλοϊκή η αεροπορική εταιρεία μεταφοράς».

Ως εκ τούτου ο ίδιος προτείνει «πριν τη μεταφορά των επιβατών από Πειραιά ή Αθήνα προς το νησί μας, κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους,να ελέγχεται ο λόγος ταξιδιού ως προς την αναγκαιότητα της επιστροφής τους στο νησί μόνο στην περίπτωση που η Μήλος αποτελεί τόπο καταγωγής ή εργασίας. Επίσης, να διατίθενται στο δήμο τα πλήρη στοιχεία του ατόμου και να εγκρίνει ο δήμος, μέσω των υπηρεσιών του τη μετακίνηση του, με φίλτρο την εντοπιότητα ή την εργασιακή του απασχόληση σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα στη Μήλο. Τα άτομα αυτά είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν 14ημερη ατομική απομόνωση και χρηματική κύρωση εάν αψηφήσουν τις εντολές. Οι Μήλιοι επισκέπτες άλλων κρατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στο νησί μας θα τους απαγορεύεται η είσοδος αυστηρώς, με πρόταση να εξεταστούν από νοσοκομείο της Πρωτεύουσας και να μένουν σε καραντίνα επίσης 14αρων ημερών», συμπληρώνοντας, πως «αυτό προφανώς μπορεί να αποτελεί συνολική πρόταση για όλα τα νησιά ή τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας».

Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Μήλου, «κρίνοντας παντελώς αδύναμο το σύστημα υγείας των Κέντρων Υγείας στα νησιά, όπως ήδη γνωρίζετε τους αγώνες μας για αποστολή ιατρών-εξοπλισμού-ασθενοφόρων, προς ενίσχυση της υποστελέχωσης αυτών», ζητά για τη Μήλο «την αποστολή ιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού», όπως και «την ενίσχυση των ιατρών και του λοιπού προσωπικού με τις ειδικές στολές προστασίας, με μάσκες και αντισηπτικά, την άμεση αποστολή συσκευής ανίχνευσης του κορωνοϊού προκειμένου να εξεταστούν οι εν δυνάμει φορείς του ιού».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Μικέλης σημειώνει προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, πως «όπως αντιλαμβάνεστε, ζούμε σε νησιώτικο δήμο και κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον στήριξη μας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την ΚΕΔΕ και από τα αρμόδια Υπουργεία», ζητώντας ενημέρωση για τις επικείμενες αλλαγές στους νησιωτικούς δήμους.