Μήνυμα του Δημάρχου της Ίου για ευπρεπισμό των κατοικιών

  • Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2020 - 13:06

“Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες

Το 1974, με την ανακήρυξη της Χώρας ως Παραδοσιακού Οικισμού, το Ελληνικό Κράτος αναγνώρισε την πολιτιστική της αξία και θέλησε να θεσπίσει ένα πλαίσιο προστασίας της.

Το πλαίσιο προστασίας αφορά τους όρους και περιορισμούς δόμησης στα όρια του οικισμού, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, τους όρους για την επισκευή και αποκατάσταση κτιρίων, την ομοιογένεια και αισθητική του συνόλου.

Θεωρώ πως τα λίγα αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα, για να κατανοήσουμε πως ο οικισμός της Χώρας Ίου παρουσιάζει ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αποτελεί κληρονομιά μας και από πολιτιστική άποψη θεωρείται μνημείο.

Με λίγα λόγια, θα έπρεπε να θεωρούμε όσους έχουν την ευκαιρία να κατοικούν στην Χώρα τυχερούς.

Για μία ακόμη φορά, αφήνοντας κατά μέρος τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την νομοθεσία, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να φροντίσουμε για τον εξωραϊσμό και την καθαριότητα οικιών και καταστημάτων, οικοπέδων και εξωτερικών - κοινόχρηστων ή μη - χώρων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Με λίγα και απλά βήματα όπως ο εξωτερικός χρωματισμός των οικιών και των καταστημάτων, ο καθαρισμός εξωτερικών χώρων και οικοπέδων, η απομάκρυνση παλαιών αντικειμένων από ταράτσες και αυλές, με επιμέλεια και αγάπη, ας αναδείξουμε την κληρονομιά μας. Θα πρέπει μάλιστα να θεωρείτε δεδομένη την βοήθεια του Δήμου, αν χρειαστεί να απομακρύνετε βαριά και ογκώδη αντικείμενα ή να μας υποδείξετε σημεία στα οποία οι υπηρεσίες μας πρέπει να παρέμβουν.

Είναι νομίζω περιττό να προσθέσω πως αντίστοιχα θα παρακαλέσω και όσους κατοικούν εκτός των ορίων του Παραδοσιακού μας Οικισμού, να μεριμνήσουν με την σειρά τους για την αισθητική αναβάθμιση και καθαριότητα των δικών τους οικιών, χώρων και οικοπέδων.

Με σεβασμό στην παράδοση του τόπου, την πολιτιστική και αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, με αγάπη για το νησί μας, ευελπιστώ στην συνεργασία και συμμετοχή σας σε αυτή την προσπάθεια”.

Ετικέτες: