Τη δέσμευση του Υπ. Ναυτιλίας έλαβε ο Δήμαρχος Πάρου, όσον αφορά για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών ανέλκυσης του ναυαγίου που ταλανίζει ακόμη το νησί της Πάρου

«Άμεσα η διαδικασία ανέλκυσης του “Εξπρές Σάμινα”»

Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος με τον οποίο και συζητήθηκε το θέμα του «Εξπρές Σάμινα» και την εμφάνιση ρύπων στις ακτές της Πάρου, λόγω διαρροής τους από το ναυάγιο.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την τραγική βύθιση του Ε/Γ-Ο/Γ “Εξπρές Σάμινα”, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 81 ατόμων, το ναυάγιο του πλοίου εξακολουθεί να αποτελεί “βραχνά” για την τοπική κοινωνία, ειδικά μετά και την παρατήρηση εκροής ρυπογόνων στοιχείων, όπως πετρέλαιο και πίσσα, σε ακτές της Παροικιάς.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ δεδομένου, ότι πετρέλαιο και πίσσα συνέχισαν να εμφανίζονται στις ακτές έως και σήμερα, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος επεδίωξε και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, από τον οποίο εξασφάλισε δέσμευση για άμεση ανέλκυση του ναυαγίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του έτερου ναυαγίου-“πληγή” για τις κυκλαδίτικες θάλασσες, “Sea Diamond”, «ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι στο ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ έχει γίνει απάντληση καυσίμων και ότι έχει απομακρυνθεί το ρυπογόνο φορτίο του, παρατηρούμε πως μέχρι σήμερα εξακολουθεί να απειλεί και να καταστρέφει κατά τόπους το φυσικό περιβάλλον της Πάρου, με πετρελαιοειδή που διαρρέουν από τις δεξαμενές του. Στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από την περιοχή του ναυαγίου εμφανίστηκαν πετρελαιοκηλίδες, ενώ στα βράχια κοντινών παραλιών ξεβράστηκε πίσσα. Τα σαφή αυτά ίχνη της μόλυνσης από το «Εξπρές Σάμινα» παρατηρούνται από τις 12 Ιουνίου 2020».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπολογίζεται πως εντός του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα» υπάρχουν κάποιες δεκάδες κυβικά μέτρα υγρών καυσίμων, ενώ σύμφωνα με πηγές, το πλοίο, που βρίσκεται στα 30 μέτρα βάθος, έχει κοπεί στα δύο έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκεται στον βυθό.

Ενημέρωση του Δήμου Πάρου

Από την πλευρά του Δήμου Πάρου, η αντίδραση υπήρξε άμεση, μετά τις πρώτες παρατηρήσεις ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και την ακτογραμμή της Παροικιάς.

Η επίσημη ενημέρωση από το Δήμο, μεταξύ άλλων τόνιζε τα εξής:

«Από τις 12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου. Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου.

Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.

Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συντάσσεται δικογραφία κατά των υπαιτίων. Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας -καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία».

Στη Βουλή το ζήτημα του ναυαγίου της Πάρου

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, τόσο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όσο και γενικότερα για την εικόνα ενός από τα τουριστικότερα νησιά του Αιγαίου, ειδικά σε μία δύσκολη για τον τουρισμό χρονιά, όπως η φετινή, ερωτήσεις στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, σχετικά με τις προθέσεις του αναφορικά με την ανέλκυση του ναυαγίου και την πρόληψη της ρύπανσης, κατέθεσαν, τόσο βουλευτές του ΚΚΕ, όσο και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Στην ερώτηση του ΚΚΕ, τονίζεται δε, πως «οι φορείς της Πάρου απαιτούν από το 2000 την άμεση ανέλκυση του Ε/Γ - Ο/Γ ΕΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ από το βυθό του κόλπου της Παροικιάς, ενώ όλες οι σχετικές εκτιμήσεις και γνωμοδοτήσεις αρμόδιων φορέων επιμένουν ότι “η μη ανέλκυση του σηματοδοτεί τεράστια οικολογική καταστροφή, σε παράβαση ακόμα και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ορίζει πως η αποκατάσταση περιβαλλοντικής διατάραξης ή βλάβης είναι άμεση, πλήρης και περιλαμβάνει τόσο την όσο δυνατόν ταχύτερη επαναφορά των πραγμάτων στη προηγούμενη κατάσταση όσο και τη πρόληψη περαιτέρω ζημιάς στο μέλλον”».

Επιπλέον επισημαίνεται, ότι οι φορείς της Πάρου προειδοποιούν, πως η παρέλευση της 20ετίας από το ναυάγιο, θα οδηγήσει και σε άρση της νομικής υποχρέωσης της ιδιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Ήρθαμε από το νησί μας αποφασισμένοι»

Χτες, Δευτέρα, 6 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε εν τέλει η συνάντηση του Δημάρχου Πάρου με τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Πλιακωτάκη, προκειμένου να ζητηθεί η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων για απάντληση των καυσίμων και την ανέλκυση τελικά του ναυαγίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Δήμαρχος είχε προετοιμάσει σχέδιο, αναφορικά με την εύρεση πόρων με στόχο την ανέλκυση, ενώ ο Υπουργός συμφώνησε να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Πλακιωτάκης έκανε την εξής δήλωση:

«Είχαμε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Πάρου, για ένα ζήτημα που ταλανίζει και απασχολεί την τοπική κοινωνία και αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού τα τελευταία 20 χρόνια. Αποφασίστηκε να υπάρξουν άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να προστατευτεί κατ’αρχήν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ παραλλήλως εκκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάρου, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση αντίδρασή του στο ζήτημα και προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Εμείς ήρθαμε από το νησί μας αποφασισμένοι, ώστε αυτό το ναυάγιο, το οποίο 20 χρόνια ταλανίζει την Παριανή κοινωνία να φύγει από τον κόλπο της Παροικιάς. Πρόκειται για μία εστία μόλυνσης, η οποία ήταν ένας “βραχνάς”. Βέβαια, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, οι παραλίες της Πάρου είναι πεντακάθραες, κρυστάλλινες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και σκάφη που επιτηρούν την περιοχή. Η ρύπανση είναι μικρή και απόλυτα ελεγχόμενη. Κάποιες άλλες φωνές οι οποίες μπορεί να υπάρχουν αναφορικά με ρύπανση ή μόλυνση των θαλασσών, αυτές είναι ψευδείς και ίσως θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι εκ του πονηρού. Οι παραλίες μας, όπως προείπα είναι πεντακάθαρες, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μπάνιο σε αυτές. Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο ανέλαβε άμεσες ενέργειες ώστε να γίνει και η απορρύπανση για αυτή τη μικρής κλίμακας ρύπανση αλλά και η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου, σύμφωνα με τις απαιτούμενες διαδικασίες».