Τέσσερις μελέτες, για έργα αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί της Σερίφου, λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

«Ένα έργο υποδομής, είναι αναπτυξιακό έργο»

Σημαντικά έργα υποδομής, σχετικά με την ύδρευση και την αποχέτευση, τίθενται σε τροχιά υλοποίησης από το Δήμο Σερίφου, μετά και την επιχορήγηση του κόστους του μελετητικού έργου για τις τέσσερις παρεμβάσεις.

Ομόφωνα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερίφου, την ένταξη τεσσάρων μελετών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων ΟΤΑ», του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, με σημαντικά οφέλη για όλο το νησί και οικισμούς.

Παράλληλα, δρομολογείται, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κώστας Ρεβίνθης, και η αξιοποίηση του φράγματος της Σερίφου, για την καλύτερη παροχή υδροδότησης στη Χώρα, αλλά και τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού.

Ποιες μελέτες χρηματοδοτούνται

Πιο συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερίφου, ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη στο πρόγραμμα του Τ.Π.&Δ., της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εγκατάσταση λυμάτων (ΕΕΛ) Λιβαδίου Σερίφου, με προϋπολογισμό 16.800 ευρώ, την υδραυλική μελέτη για την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, για τους οικισμούς Πύργου και Παναγίας, προϋπολογισμού 23.000 ευρώ, την υδραυλική μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Γαλανής, προϋπολογισμού 7.000 ευρώ και τέλος τη μελέτη αντικατάστασης κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων λυμάτων Λιβαδίου Σερίφου, με προϋπολογισμό 24.000 ευρώ.

Η επιτροπή έλαβε υπόψιν της και τη θετική γνωμοδότηση της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., ως Τεχνικού Συμβούλου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία προέβη στην αξιολόγηση της πρότασης του ∆ήμου Σερίφου, όσον αφορά στην ένταξη των παραπάνω μελετών και των απαιτούμενων υπηρεσιών υποστήριξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Δήμαρχος Σερίφου: «Να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας»

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Ρεβίνθης, σημείωσε, πως «είχαμε καταθέσει ένα τεχνικό δελτίο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να επιχορηγηθούμε για τέσσερις μελέτες. Το δικαίωμα που είχαμε εμείς, ήταν να πάρουμε μέγιστο ποσό έως και 85.000 ευρώ, όσον αφορά σε μελέτες ή έργα υποδομής. Έτσι, επιλέξαμε τέσσερις μελέτες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε τα έργα υποδομής στο νησί μας, εστιάζοντας κυρίως στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης».

Διευκρινιστικά, ο κ. Ρεβίνθης ανέφερε, πως «η πρώτη μελέτη αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού, του κεντρικού ΒΙΟ.ΚΑ., που εξυπηρετεί τη Χώρα, το λιμάνι και δύο παρακείμενους οικισμούς, τα Λειβαδάκια και το Καράβι. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής, που έχει όμως και σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ομοίως, η δεύτερη μελέτη αφορά στην αντικατάσταση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, που παρουσιάζει προβλήματα και οφείλουμε να τα επιλύσουμε».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «έχουμε και δύο μελέτες για έργα ύδρευσης, εκ των οποίων η μία αφορά στην αντικατάσταση ενός δικτύου ύδρευσης σε έναν οικισμό, το οποίο είναι αρκετά προβληματικό, προκειμένου να δοθεί καλύτερη παροχή νερού, αλλά και ποιοτικότερο νερό στους κατοίκους, ενώ η άλλη, αφορά στην αξιοποίηση μίας δεξαμενής, που έχει κατασκευαστεί εδώ και μία δεκαετία και βρίσκεται σε αχρηστία».

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, «πριν από περίπου ένα μήνα, προχωρήσαμε τις διαδικασίες για λήψη επιχορήγησης 150.000 ευρώ, από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να εκπονήσουμε τις απαιτούμενες μελέτες, ώστε να αξιοποιήσουμε ένα φράγμα που έχει κατασκευαστεί στο νησί εδώ και 20 χρόνια και το οποίο είναι επίσης ανενεργό, κατ’ ουσίαν. Μέσω αυτού του έργου, θα δημιουργηθεί ταχυδιυλιστήριο, θα προχωρήσει ένα δίκτυο, το οποίο θα φτάσει ψηλά, στη Χώρα, που είναι ένα κεντρικό σημείο του νησιού αλλά πολύ υψηλά και από εκεί, με φυσική ροή, θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε σχεδόν όλο το νησί με ποιοτικό, καθαρό νερό».

Επίσης, ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι «έχουμε προγραμματίσει να εκπονηθούν και κάποιες περαιτέρω μελέτες αντικατάστασης πεπαλαιωμένων δικτύων στους οικισμούς, με στόχο και πάλι να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας».

Πρόθεση της δημοτικής αρχής, όπως τόνισε, «είναι να καταθέσουμε αίτηση χρηματοδότησης, εφόσον έχουμε τις απαιτούμενες μελέτες, πριν την 31η Δεκεμβρίου 2020, στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση, που αφορά στη διαχείριση αστικών λυμάτων, όπως και για έργα ύδρευσης».

«Το σκεπτικό μας ήταν να προχωρήσουν έργα υποδομής για το νησί μας, μέσω της δυνατότητας που μας δίνει αυτή η επιχορήγηση, την οποία δικαιούμασταν ως Δήμος, όπως δικαιούνται και όλοι οι Δήμοι της χώρας», υποστήριξε ο κ. Ρεβίνθης, ο οποίος αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσίασε το νησί, παρά τις δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, όσον αφορά στην επισκεψιμότητα, τόνισε πως πλέον στόχος του Δήμου, είναι το νησί της Σερίφου να συνεχίσει την ανοδική πορεία του στον τομέα του τουρισμού, παρέχοντας πάντοτε ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες, αλλά και στους κατοίκους που διαλέγουν τη διαβίωση στο νησί όλο το χρόνο. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, προτεραιότητα “νούμερο ένα” είναι η αναβάθμιση και ανάπτυξη των υποδομών στο νησί, καθώς όπως υπογράμμισε, «ας μην ξεχνάμε, ότι ένα έργο υποδομής, ταυτόχρονα είναι και αναπτυξιακό έργο».

Στο στόχο αυτό, ιδιαίτερα πολύτιμος σύμμαχος θα αναδειχθεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, καθώς έχει ήδη ληφθεί η σχετική πολιτική απόφαση, προκειμένου η Εταιρεία να διαθέτει στελέχη της, για την ενίσχυση των Δήμων σε τεχνικά ζητήματα. Όπως ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Σερίφου, «σύντομα, η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τους Δήμους και τεχνικά. Για εμάς θα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, καθώς μέχρι στιγμής ο Δήμος Σερίφου δε διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία κι έτσι αυτή η συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. θα μας επιτρέψει να δώσουμε ακόμη περισσότερη βαρύτητα στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων».

 

Ετικέτες: