Ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου έφερε η δημοτική αρχή το ζήτημα της σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού, με την αντιπολίτευση για ακόμη μία φορά να εκφράζει αντιρρήσεις

Επαναφορά θέματος παρά το αρχικό “όχι”

Το ζήτημα της σύστασης ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού επανέφερε στο “τραπέζι” του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου η δημοτική αρχή, μετά το πρώτο “όχι” που είχε πάρει το θέμα, με την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, λόγω παλαιότερων “πληγών”, που ακόμη ταλανίζουν το Δήμο.

Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ζήτημα της διερεύνησης της δυνατότητας σύστασης (μαζί με κάποιο άλλο ΟΤΑ, όπως ο Δήμος Τήνου ή/και ο Δήμος Μυκόνου), ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού, μίας ανώνυμης ουσιαστικά εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με την νομοθεσία, μπορεί να βοηθήσει να “τρέξουν” οι διαδικασίες έργων και η απορρόφηση των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, πολύ γρηγορότερα, ωφελώντας έτσι τους ΟΤΑ που συμμετέχουν σε αυτόν.

Παρ’ όλα αυτά, όπως και την προηγούμενη φορά, η αντιπολίτευση επέμεινε στο “όχι”, με κύριο άξονα επιχειρημάτων, αφενός το γεγονός ότι πρόκειται για μία Α.Ε., η οποία αναμένεται να αποδυναμώσει και να συμβάλει στην “αποξήλωση” των δημοτικών τεχνικών υπηρεσιών και αφετέρου οι – όχι και τόσο παλιές – κακές “αναμνήσεις” από άλλες αναπτυξιακές εταιρείες, οι οποίες υποτίθεται πριν από χρόνια είχαν συσταθεί για τον ίδιο σκοπό και, όχι μόνο απέτυχαν, αλλά μάλιστα “φέσωσαν” τους Δήμους, οι οποίοι έως και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία διάλυσής τους.

Από την πλευρά τους, ο Δήμαρχος και τα στελέχη της δημοτικής αρχής τόνισαν, πως πρόκειται απλώς για μία διερευνητική διαδικασία και όχι για τελική απόφαση, όσον αφορά στο αν ο Δήμος επιθυμεί ή όχι τη σύσταση του οργανισμού. Επιπλέον, διευκρινίστηκε, ότι η επαναφορά του θέματος, μετά την πρότερη άρνηση της μειοψηφίας, καθώς υπήρχαν νέες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

«Το “όχι” αύριο θα το βρείτε μπροστά σας»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Λευτέρης Μπάλλας, σημείωσε, ότι «το νέο στοιχείο που έχει προκύψει, είναι ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συστήσει το συγκεκριμένο οργανισμό, όπως επίσης οι Δήμοι Τήνου και Μυκόνου είναι έτοιμοι πλέον για τη σύσταση ενός τέτοιου οργανισμού».

Όπως ανέφερε εισαγωγικά ο Πρόεδρος, κυρίως απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, «το συγκεκριμένο εργαλείο λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Άνδρου. Δεν είναι μία αναπτυξιακή που θα ανοίγει δρόμους και θα παίρνει δουλειές από το Δήμο. Δεν υπάρχει προσωπικό το οποίο μετά πρέπει να έρθει στο Δήμο. Δεν επιχορηγείται από το Δήμο και δεν χρεώνεται ο Δήμος για οποιαδήποτε αποτυχία αυτής. Από την άλλη πλευρά, όταν στη συνέχεια, θα κληθείτε εσείς να διοικήσετε αυτό το Δήμο, αυτό το εργαλείο θα λείπει από την Άνδρο, διότι όλοι οι άλλοι θα το έχουν κάνει, μόνο με αυτό θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε προγράμματα, μόνο με αυτό το εργαλείο θα μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε και μόνο με αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν πούμε σήμερα, ότι δεν το κάνουμε, να ξέρετε και οι υπόλοιποι, ότι “αύριο” θα το βρείτε μπροστά σας».

Το λόγο αμέσως μετά έλαβε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο, παραδέχτηκε πως ενδεχομένως η εισήγηση που τέθηκε υπόψιν των συμβούλων την προηγούμενη φορά να ήταν μη ικανοποιητική ενώ σημείωσε, ότι «πιθανώς το θέμα αυτό να “εγκλωβίστηκε” στο περιτύλιγμα και όχι στην ουσία του».

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε, πως «σήμερα δε μιλάμε για την ίδρυση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού, αλλά για τη διερεύνηση με μία οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα μας δείξει αν και εφόσον θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σύσταση», ενώ επανέλαβε πως πρόκειται ίσως για το μοναδικό εργαλείο, με το οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης στο μέλλον από τους Δήμους. «Είναι ένα εργαλείο που θα αξιοποιήσει ουσιαστικά η επόμενη δημοτική αρχή, καθώς μέχρι να συσταθεί, να στελεχωθεί και να αρχίσει η λειτουργία του θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος».

«Πρόκειται για έναν Αναπτυξιακό Οργανισμό, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη Αναπτυξιακή, και η βασική διαφορά είναι ότι πρόκειται για έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος, ειδικού σκοπού», υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ο Δήμαρχος, ενώ ενημέρωσε, ότι «κατά τη λύση του αναπτυξιακού οργανισμού, χρέη ή προσωπικό δεν μεταφέρονται στους Δήμους. Δεν επιχορηγούνται και άρα δεν επηρεάζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του Δήμου», καθώς επίσης και ότι η απόφαση προς το παρόν δεν αφορά στη σύσταση του οργανισμού, αλλά στη διερεύνηση της δυνατότητας.

«Μειώνεται ο δημοσιονομικός έλεγχος»

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, επεσήμανε, πως «σήμερα ξαναφέρνουμε ένα θέμα, για το οποίο ήδη έχουμε ψηφίσει και αποφασίσει και μάλιστα τότε μας είχατε πει, ότι υπήρχε καταληκτική ημερομηνία 31/12/2020. Προς το Δήμαρχο να πω, ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα και κανένα απολύτως “όχι για το όχι”. Τα έχω πει, τα έχω γράψει ενδεχομένως, αλλά θεωρώ ότι ο Δήμος έτσι χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του. Αποτέλεσμα αυτού είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, που είναι το συλλογικό όργανο του Δήμου και εκπροσωπεί τους δημότες. Μειώνεται ο δημοσιονομικός έλεγχος, μέσα από μία τέτοια ανώνυμη εταιρεία. Τα έργα θα δίνονται στις εταιρείες κατά τη βούληση της εταιρείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση ή τα χρέη που τυχόν θα δημιουργηθούν, ξέρουμε πάρα πολύ καλά αυτά πού θα πέσουν. Στους μετόχους και φυσικά στους Δήμους. Αυτό είναι δεδομένο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν χρέη και εμείς ως Δήμος να τα αποφύγουμε. Ήδη, να θυμίσω, έχουμε τα χρέη της προηγούμενης Αναπτυξιακής, την οποία ακόμα δεν έχουμε λύσει και υπάρχει τεράστιο θέμα, όπως ανέφερε και ένας ορκωτός λογιστής στο θέμα του ισολογισμού “να δούμε τι κόστος θα αφήσει τελικά στο Δήμο αυτή η Αναπτυξιακή”, η προηγούμενη που βρισκόμαστε στην εκκαθάρισή της και ακόμη δεν έχει κλείσει».

Επιπλέον υποστήριξε, πως «ο Δήμος έχει Οικονομική Υπηρεσία καλά στελεχωμένη. Έχει Τεχνική Υπηρεσία θα λέγαμε καλά στελεχωμένη. Ίσως να χρειάζεται μερικούς ακόμη υπαλλήλους, αλλά είναι μία Υπηρεσία με διαχειριστική επάρκεια, η οποία να θυμίσω ότι πριν αρκετά χρόνια ήταν εκείνη που επέβλεπε τα έργα στην Τήνο, η οποία τότε δεν είχε διαχειριστική επάρκεια. Μπορεί, με την πρόσληψη δύο επιπλέον μόνιμων υπαλλήλων, ένας εκ των οποίων αρχιτέκτονας, ή την τοποθέτηση έως τότε ειδικών συνεργατών για αυτή τη δουλειά, να στελεχωθεί με ικανοποιητικότατη επάρκεια η Τεχνική Υπηρεσία».

Υπενθύμισε επίσης, ότι βάσει της επερχόμενης τροποποίησης του νόμου περί δημοσίων έργων (ν. 4412/16), «μέσα στο Μάρτιο θα ψηφιστεί η επίβλεψη έργων και μελετών που θα μπορεί να γίνει από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς με τους οποίους θα μπορεί ο Δήμος να συμβάλλεται για παροχή υπηρεσιών και η χρηματοδότησή τους θα καλύπτεται από τα χρηματοδοτούμενα έργα. Επίσης, στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η σύνταξη των φακέλων χρηματοδοτείται και μπορεί κάλλιστα ο Δήμος να συμβληθεί με αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρείες».

Όσο δε αφορά στα λιμενικά έργα, ο κ. Σουσούδης τόνισε, πως «ήδη έχουμε αναπτυξιακό οργανισμό και λέγεται Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου - Άνδρου. […] Η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών έγκειται στον αναπτυξιακό οργανισμό που είναι το ΔΛΤ και εκεί οφείλουμε να δώσουμε βάση».

Ο κ. Γιάννης Καπάκης, εκ μέρους της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, έθεσε και εκείνος την ερώτηση γιατί να επανέρχεται ένα θέμα που ήδη έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, όπως και τις ενστάσεις βάσει της πρότερης κακής εμπειρίας από την προηγούμενη Αναπτυξιακή. Συμφώνησε στα σημεία με την τοποθέτηση του κ. Σουσούδη, ενώ οι τόνοι οξύνθηκαν, καθώς η πλειοψηφία επέμεινε πως το θέμα δεν ήλθε προς ψήφιση αλλά ως ενημέρωση και η μειοψηφία, πως πρόκειται για μία εισήγηση που καταλήγει ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την έναρξη των διερευνητικών διαδικασιών, με τον κ. Καπάκη να αναφέρει ότι «υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας», ενώ ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι το θέμα θα έλθει ξανά, όταν πλέον πρόκειται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει οριστικά για τη σύσταση του οργανισμού.

 

Ετικέτες: