Ο Δήμος Άνδρου συμμετέχει στην ανάδειξη της τυροκομίας ως πολιτιστικής κληρονομιάς, σε έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού

Ανάδειξη της παραδοσιακής τυροκομίας της Άνδρου

  • Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021 - 06:15

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, η παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων κειμένου με θέμα την παραδοσιακή τυροκομία στο νησί, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε σχετικό τόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με αφορμή την έκδοση ενός νέου τόμου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφορικά με την ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς της χώρας μας, τόσο στο ελληνικό όσο και στο ξένο κοινό, ο Δήμος Άνδρου κλήθηκε να συμμετέχει, έχοντας ιδιαίτερα μεγάλη κληρονομιά στον αγροδιατροφικό τομέα. Κατόπιν της αποστολής προς το Υπουργείο των σχετικών κειμένων από το Δήμο, σειρά έχει η παραχώρηση και των πνευματικών δικαιωμάτων, για τη χρήση τους στη σχετική έκδοση, την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα.

Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό αίτημα της ΔΙΝΕΠΟΚ, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού, επιχειρεί να αναδείξει την τυροκομία ως πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, εκδίδοντας σε βιβλίο (τόμο) κείμενα από περιοχές ανά την επικράτεια με ιδιαίτερα γνωρίσματα τυροκομίας. Φέτος, πρόκειται για τον δεύτερο τόμο της σειράς “Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας” – ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 2015 και ήταν αφιερωμένος στην ελληνική πίτα.

Σκοπός της έκδοσης, είναι να αναδειχθεί στο ευρύτερο κοινό, ελληνικό και ξένο, η τυροκομία ως πολιτιστικό αγαθό. Η παρουσίαση επιδιώκεται να γίνει με κείμενα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Η ΔΙΝΕΠΟΚ γνωστοποίησε τα παραπάνω – μαζί με τις προδιαγραφές, προϋποθέσεις και προθεσμίες – σε ενδιαφερόμενους φορείς, μεταξύ άλλων και στον Δήμο Άνδρου.

Ο Δήμος Άνδρου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα, απέστειλε με το συνημμένο έγγραφο κείμενο, με τίτλο “Η τυροκομική παράδοση της Άνδρου” των συγγραφέων Νανάς Δαρειώτη και Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, προκειμένου να εκπροσωπήσει την τυροκομική κληρονομιά της Άνδρου στο εν λόγω τόμο».

Στο πλαίσιο αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών, ο Δήμος αποδέχτηκε τη δωρεάν παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του κειμένου “Η τυροκομική παράδοση της Άνδρου” ως συμμετοχή του Δήμου Άνδρου στον δεύτερο τόμο της σειράς “Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας” το πλαίσιο δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φωτογραφία: Freepik - Racool_studio

Ετικέτες: