Ψηφιοποίηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου Άνδρου στους τομείς των υποδομών, του πολιτισμού, της πολιτικής προστασίας και της κοινωνικής μέριμνας

Στόχος ένας πολυεπίπεδα “έξυπνος” Δήμος

Σε μία ολοκληρωμένη πρόταση, με στόχο την ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, σε υποδομές, πολιτισμό, αλλά και κοινωνική μέριμνα, προχωρά ο Δήμος Άνδρου, προς το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται για την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, “Αντώνης Τρίτσης” και συγκεκριμένα στον άξονα “Smart Cities” που αφορά στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μία πλήρη πρόταση, που άπτεται της αναβάθμισης, τόσο του ελέγχου των υποδομών, όσο και των υπηρεσιών πολιτισμού-τουρισμού και κοινωνικής μέριμνας, για τους δημότες και τους επισκέπτες της Άνδρου.

Το κύριο υποέργο της πρότασης εντάσσεται στο πλαίσιο “Ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για πολιτική προστασία – ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον”, και αφορά σε συστήματα έξυπνης πόλης και αντίστοιχες προμήθειες εξοπλισμού που θα προσφέρουν πολυπληθή εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση της διοίκησης του Δήμου, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, την ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων του νησιού και την αξιοποίησή τους για τον τουρισμό και την εκπαίδευση.

Παρακάτω, παρουσιάζονται οι τέσσερις δράσεις του συγκεκριμένου υποέργου, καθώς και τα λοιπά που προβλέπει η πρόταση του Δήμου Άνδρου.

Κέντρο επιχειρήσεων GIS του Δήμου Άνδρου

Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής δράσης της πρότασης, σκοπός της δημιουργίας αυτού του κέντρου GIS, είναι να αποκτήσει ο Δήμος ένα κέντρο επιχειρήσεων γεωγραφικών πληροφοριών. Το σύστημα θα βασίζεται σε ένα ενιαίο, διαδικτυακό, κεντροποιημένο και ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, ανοικτού κώδικα, για την οργάνωση, την παρακολούθηση και την ανάλυση των χωρικών πληροφοριών που διαχειρίζεται, με γνώμονα τη βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης, την παροχή πρόσβασης σε χωρικά δεδομένα σε όλες τις υπηρεσίες και στη διοίκηση, αλλά και την επιτάχυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη από τις υπηρεσίες.

Στο κέντρο επιχειρήσεων προβλέπεται η διασύνδεση με τα παρακάτω smart συστήματα καταγραφής:

Εφαρμογή καθαριότητας: θέσεις κάδων

Εφαρμογή διαχείρισης δικτύου ύδρευσης: θέσεις έξυπνων υδρομέτρων, παρακολούθηση καταναλώσεων, διαρροών

Εφαρμογή διαχείρισης δικτύου ηλεκτροφωτισμού: θέσεις στύλων, είδος φωτιστικών, παρακολούθηση καταναλώσεων

Εφαρμογή διασύνδεσης μέσω web services και api με οποιοδήποτε άλλο υποσύστημα, όπως για παράδειγμα διαχείριση στόλου οχημάτων, ανίχνευση εστίας πυρκαγιάς, εμφάνιση καμερών πυρασφάλειας κλπ.

Ψηφιακή περιήγηση στον Δήμο Άνδρου

Η δεύτερη δράση του κύριου υποέργου έχει πολιτιστικό άξονα και αφορά στην προβολή και ψηφιακή διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Άνδρου, μέσω ψηφιακών μέσων και εικονικών περιηγήσεων, κάτι ιδιαίτερα επιβεβλημένο στη σημερινή περίοδο, που λόγω των περιορισμών που θέτει η πανδημία, πολλές φορές δεν είναι εφικτές οι περιηγήσεις με φυσική παρουσία.

Οι συνιστώμενες λύσεις αποτελούν μια ξεχωριστή ευκαιρία, σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, προκειμένου να αναδειχθεί ο πολιτισμικός πλούτος που διαθέτει μία περιοχή και να τονωθεί ο τουρισμός. Μέσω αυτών, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει αξιοθέατα, και να πληροφορηθεί με διαδραστικό τρόπο για τα σημεία ενδιαφέροντος.

Για την υλοποίηση της δράσης αυτής αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:

i. Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτισμού για την προβολή και ανάδειξη των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet

ii. Δημιουργία πολυμεσικού περιεχόμενου (φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, χρήση τεχνολογίας 360° σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για εφαρμογή εικονικής περιήγησης, κείμενα ερμηνευτικού περιεχομένου)

iii. Ημερολόγιο εκδηλώσεων μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablets

iv. Αυτόματη δημιουργία ιστοσελίδων για φορείς πολιτιστικού σκοπού της Άνδρου

Μέσω της πλατφόρμας, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγείται στις αντίστοιχες τοποθεσίες με χρήση 360ο βίντεο και ηχητικής ξενάγησης, ενώ θα μπορεί να βλέπει αναλυτικές πληροφορίες τεκμηρίωσης για επιλεγμένες θέσεις εντός του νησιού.

Σύστημα Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων

Η ενίσχυση, μέσω ψηφιακών εφαρμογών της πολιτικής προστασίας, της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας, βρίσκονται στο επίκεντρο για την τρίτη προτεινόμενη δράση, στο πλαίσιο του αιτήματος του Δήμου Άνδρου

Μέσω αυτής της δράσης, ο Δήμος θα μπορεί:

i. Να αποστέλλει ειδοποιήσεις στους πολίτες, σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών ή προγραμματισμένων εργασιών. Οι ειδοποιήσεις μπορούν να αφορούν προφύλαξη από κινδύνους, ασκήσεις ετοιμότητας, έκτακτη εκκένωση περιοχής, διακοπές ύδρευσης, διακοπές κυκλοφορίας λόγω έργων, κ.λ.π., αξιοποιώντας την τεχνολογία των sms.

ii. Να οργανώνει και να ειδοποιεί ομάδες εθελοντών, κατοίκων κλπ για τις δράσεις του Δήμου μέσω της πλατφόρμας, να ενημερώνει ταυτόχρονα και 3 ψηφιακές πινακίδες υπαίθριου χώρου (1,6μ επί 0,35μ) που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα γίνει προμήθεια τριών καινούριων πυροσβεστικών οχημάτων τύπου Pick-up 4x4 με θάλαμο για 4 επιβάτες (extededCab), αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro6 και με ωφέλιμο φορτίο (επί του πλαισίου) από 1050 κιλά και άνω το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του Δήμου για τη μεταφορά νερού, την απομάκρυνση του πυρικού φορτίου, την τροφοδοσία δεξαμενών για πυροπροστασία καθώς και την συμμετοχή στην κατάσβεση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πλατφόρμα συντροφικότητας ευπαθών ομάδων Δήμου Άνδρου

Αφιερωμένη στην κοινωνική μέριμνα είναι η τέταρτη και τελευταία δράση, που εντάσσεται στο κύριο υποέργο της πρότασης.

Η δράση αυτή αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Άνδρου και την υποστήριξη των πολιτών που είναι άτομα της τρίτης ηλικίας ή/και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα σε αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας.

Σκοπός είναι να προσφέρει σε αυτούς συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη μέσω Υπηρεσίας τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υποβοηθώντας τη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ειδικότερα δε του έργου των κοινωνικών λειτουργών που έχουν τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί από την εφαρμογή του «Βοήθεια στο Σπίτι», η πλέον σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς ανάγκη, είναι η συντροφιά που δύναται να προσφέρουν οι οικιακοί βοηθοί. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Άνδρου προχωρά στην ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής, στην προμήθεια εικονοτηλεφώνων και στο σχεδιασμό υπηρεσίας τηλεφωνικής στήριξης των ωφελούμενων.

Λοιπά υποέργα

Για την ολοκλήρωση της προτεινόμενης πράξης, προβλέπεται ένα δεύτερο υποέργο για την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, δράσεων ενημέρωσης, δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης στο Δήμο Άνδρου.

Για την επίτευξη αυτού προβλέπεται η διεξαγωγή έρευνας ανάμεσα στους δημότες Άνδρου, σχετικά με το βαθμό υιοθέτησης των πολιτικών “Ευφυούς Πόλης” (Smart City), η επεξεργασία και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, και βάσει των αποτελεσμάτων ο σχεδιασμός ενός ενιαίου πλάνου ενημέρωσης, επικοινωνίας και δημοσιότητας των ανωτέρω δράσεων και δημιουργία εκστρατείας προώθησής τους, για λογαριασμό του Δήμου. Μετά την υλοποίηση του πλάνου προώθησης, προβλέπεται επίσης και ο απολογισμός αυτού, καθώς και η επεξεργασία των τελικών αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των δράσεων.

Τέλος, το τρίτο υποέργο αφορά στις υπηρεσίες σύνταξης και προετοιμασίςα του φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης, οι οποίες είχαν εγκριθεί σε προηγούμενη φάση και ανατέθηκαν σε σύμβουλο, ο οποίος κινήθηκε στην κατεύθυνση της καθοδήγησης σχετικά με τους όρους των προσκλήσεων, της συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και της υποβοήθησης των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Άνδρου για την κατάθεση ενός πλήρους και ολοκληρωμένου φακέλου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Ετικέτες: