Κ.Ο. Σύρου του Κ.Κ.Ε

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στη Γυάρο

  • Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:49

Το Σάββατο 28/08, αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου.

Η αντιπροσωπεία κατέθεσε ανθοδέσμη, στο μνημείο που στήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στο χώρο των φυλακών,  καθώς και στο νεκροταφείο του νησιού προς τιμήν των εξορισμένων αγωνιστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο «Θανατονήσι» και «έμειναν» για πάντα εκεί.

47 χρόνια από το κλείσιμο του «Νταχάου της Μεσογείου», το νησί παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας του ηρωισμού των χιλιάδων αγωνιστών που εξορίστηκαν – φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στον τόπο αυτό. Η Γυάρος όμως, παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας και της εγκληματικής αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων από το 1974 μέχρι σήμερα, της συνειδητής ασέβειας απέναντι στους αγώνες του λαού μας και της προσπάθειας σβησίματος της ιστορικής μνήμης. Τη χρόνια εγκατάλειψη του νησιού από το κεντρικό κράτος (το κτίριο των φυλακών βρίσκεται μισό βήμα πριν την κατάρρευση, τα υπόλοιπα κτίρια έχουν μετατραπεί σε γιδοστάσια γεμάτα ακαθαρσίες και ψοφίμια), έρχονται να συμπληρώσουν τα σχέδια επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του νησιού με την προωθούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ολοκληρώνοντας το «έγκλημα».

Με μια συμβολική κίνηση και πανό που έγραφε «όχι ανεμογεννήτριες στη Γυάρο», η αντιπροσωπεία της Τ.Ε. εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη μαρτυρική Γυάρο.

Πάγιο αίτημα του ΚΚΕ είναι να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου, την αναστήλωση και τη συντήρηση των όποιων εγκαταστάσεων και μνημειακών χώρων, ώστε να γίνει επισκέψιμο το νησί και να μπορούν ο λαός και η νεολαία μας να το επισκέπτονται και να μαθαίνουν την αληθινή Ιστορία του τόπου μας, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με τους αγώνες του και στη βάση αυτή να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί  για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη Γυάρο.