Γενναίες μειώσεις για δημότες του Δήμου Κέας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σύμφωνα με τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Με κοινωνική ευαισθησία η διαμόρφωση των τελών

Προκρίνοντας την ευαισθησία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και με βάση την καλή οικονομική διαχείριση των ανταποδοτικών υπηρεσιών, ο Δήμος Κέας προχωρά και φέτος σε προσαρμογή των τελών με στόχο την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Προετοιμάζοντας την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022, συζητήθηκε στο πλαίσιο της διά περιφοράς συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κέας, η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του Δήμου, αναφορικά με τα δημοτικά τέλη της νέας οικονομικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής θα διαμορφωθεί η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέας, το οποίο και θα λάβει την οριστική απόφαση για τη διαμόρφωση των τελών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σημαντικές μειώσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Στο πλαίσιο της πρώτης συζήτησης, αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθούν τα τέλη Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας, όπως και αυτά της Ύδρευσης και Αποχέτευσης, εισήγηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής ήταν η μείωση από τέλη για ειδικές κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Βάσει της δυνατότητας που δίνει η κείμενη νομοθεσία και της οικονομικής ευχέρειας του Δήμου, ο Πρόεδρος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Ελευθέριος Τζουβάρας, πρότεινε και για φέτος, την γενναία μείωση των δημοτικών τελών σε αποδεδειγμένα ευπαθή νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα σημείωσε, πως «ο Δήμος μας οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο στις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού, προτείνεται για το έτος 2022 η μείωση των τελών Καθαριότητας -Ηλεκτροφωτισμού και Ύδρευσης - Αποχέτευσης σε ποσοστό 50% για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους και σε ποσοστό 70% για τα άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας του Δήμου μας».

Στο πλαίσιο της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, για την απόδειξη της ιδιότητας του απόρου απαιτείται Πιστοποιητικό απορίας από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας, ενώ προκειμένου να ενταχθούν στην κατηγορία, οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Κέας εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του Δήμου Κέας και να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Πρόνοιας.

Για την απόδειξη της ιδιότητας του πολυτέκνου, απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενα από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), ενώ για την ένταξη στην κατηγορία, οι ωφελούμενοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (Το ποσό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος άνω των τεσσάρων τέκνων).

Για την απόδειξη της ιδιότητας του αναπήρου Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., στην οποία να προσδιορίζεται η αναπηρία του υποψηφίου, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας του (Απαιτείται ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%). Η μείωση αφορά οικογένειες όπου υπάρχει μέλος της οικογένειας ενήλικας ή προστατευόμενο μέλος με αναπηρία, ενώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Για την απόδειξη της μονογονεϊκής οικογένειας, προσκομίζεται οποιοδήποτε πιστοποιητικό δημόσιας αρχής της ημεδαπής ή αλλοδαπής από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας, ενώ για την ένταξη στην κατηγορία το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Για την απόδειξη της ιδιότητας του μακροχρόνια ανέργου απαιτείται οποιοδήποτε δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Προκειμένου να ενταχθούν στην κατηγορία, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 6.000 ευρώ, ενώ η μείωση αφορά μόνο την περίπτωση ανεργίας του πρώτου ή της δεύτερης υποχρέου στη φορολογική δήλωση και όχι στα φιλοξενούμενα τέκνα.

Για την απόδειξη της ιδιότητας ατόμου ή οικογένειας που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (δικαιούχοι του πρώτου Κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α' 29) απαιτείται οποιοδήποτε δικαιολογητικό που να αποδεικνύει την καταβολή επιδότησης ενοικίου ή σίτισης του ή δωρεάν παροχής ρεύματος στον αιτούντα σύμφωνα με τα άρθρα 1-5 του Ν.4320/15 και την ΚΥΑ οικ.494/07.04.2015 (ΦΕΚ 577/09.04.2015 τεύχος Β’).

Οι αναφερόμενες μειώσεις εφαρμόζονται σε μόνιμους κατοίκους του Δήμου Κέας εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια του Δήμου Κέας και αναφέρονται μόνο σε μία κατοικία, ήτοι την κύρια κατοικία. Τα ως άνω δεν τυγχάνουν εφαρμογής στα καταστήματα και σε επαγγελματική στέγη οποιασδήποτε χρήσης.

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους»

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, η Δήμαρχος Κέας, κ. Ρένα Βελισσαροπούλου, τόνισε πως ο Δήμος οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και να εφαρμόζει πολιτικές με κοινωνικά κριτήρια, ειδικά σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όπως είναι η παρούσα περίοδος της υγειονομικής κρίσης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους μας. Είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, που έχουν ανάγκη οι δημότες μας. Αυτό το μέτρο ίσχυε και πέρσι και φέτος υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί», υποστήριξε πιο συγκεκριμένα η Δήμαρχος.

Βασικός άξονας, προκειμένου ο Δήμος να διαθέτει την δυνατότητα να προχωρά σε μειώσεις των τελών, όχι μόνο σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, υπήρξε η καλή οικονομική διαχείριση, που αφήνει το περιθώριο για την διαμόρφωση περισσότερο κοινωνικών πολιτικών.

Όπως σημείωσε η κ. Βελισσαροπούλου, «αυτό που για εμάς είναι απόλυτα απαραίτητο, είναι να μεριμνούμε, ώστε να γίνεται πολύ σωστή διαχείριση των οικονομικών μας. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά, τόσο οι αιρετοί, όσο και οι υπάλληλοι του Δήμου και έχουμε σιγουριά για τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουμε».

Ετικέτες: