Διαγραφή, έστω και με καθυστέρηση, του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του ΔΛΤΤ-Α, Γ. Σανταμούρη, από την πλειοψηφούσα παράταξη

Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί οδήγησαν σε διαγραφή

Αφορμή οι απρεπέστατοι χαρακτηρισμοί του στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου για τα ΑμεΑ

Τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κ. Γιώργο Σανταμούρη, διέγραψε η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου Τήνου, λόγω των απαράδεκτων τοποθετήσεων και σχολίων του για τα άτομα με αναπηρίες και την υποτιμητική χρήση του όρου ΑμεΑ προς τον Δήμαρχο Άνδρου.

Έχοντας ήδη μία αμφιλεγόμενη πορεία, κατά την τρέχουσα θητεία, ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, δεδομένων των πολλαπλών μομφών προς το πρόσωπό του, κυρίως από την πλευρά των μελών του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ που εκπροσωπούν την δημοτική αρχή της Άνδρου, αλλά και ολομέτωπες, οξείες αντιπαραθέσεις με τον ίδιο τον Δήμαρχο Άνδρου, κ. Δημήτρη Λοτσάρη, ο κ. Σανταμούρης, μόλις πριν λίγο διάστημα είχε προκαλέσει ξανά το κοινό αίσθημα, μη καταδικάζοντας την άσκηση αστυνομικής βίας προς τα άτομα που κινητοποιούνται ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Τήνο και εκφράζοντας την άποψη, πως «αν θέλετε να τρώτε καρπαζιές και να σας σπάνε τα μούτρα, καλά σας κάνουν και σας τα σπάνε».

Αυτή τη φορά, φαίνεται πως η εριστική στάση του – έως σήμερα – προέδρου του ΔΛΤΤ-Α, ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς, σε ένα κρεσέντο απρεπών χαρακτηρισμών προς το πρόσωπο του Δημάρχου Άνδρου, που δεν αρμόζουν στους έχοντες θεσμικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση και που στο βαθμό των αρμοδιοτήτων τους ασκούν διοίκηση, χρησιμοποίησε υποτιμητικά τον όρο «ΑμεΑ». Παράλληλα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, και επιχειρώντας να δώσει διευκρινήσεις για αυτά τα σχόλιά του, προέβη σε ακόμη βαρύτερες και προσβλητικότερες εκφράσεις για την κοινότητα των ΑμεΑ.

Παρ’ όλο, που κατά τη συνεδρίαση και όσον αφορά στο αρχικό σχόλιο του προέδρου του ΔΛΤΤ-Α, ο Δήμαρχος Τήνου μίλησε για «παρεξήγηση» των λεγομένων του κ. Σανταμούρη, την επομένη και μετά τις σφοδρότατες σε πανελλαδικό επίπεδο αντιδράσεις από την τοποθέτηση του συμβούλου στη συνεδρίαση, ο κ. Σιώτος ανακοίνωσε τη διαγραφή του από την δημοτική ομάδα της πλειοψηφούσας παράταξης.

Σημειώνεται, ότι μετά τη διαγραφή του κ. Σανταμούρη, ο Δήμαρχος Άνδρου με έγγραφό του προς το Δήμαρχο Τήνου, ζητά την αντικατάστασή του από τη θέση του προέδρου του ΔΛΤΤ-Α.

Ασεβή και προσβλητικότατα σχόλια

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τήνου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ζήτησε από το Δήμαρχο, κ. Γιάννη Σιώτο, να καταδικάσει το απρεπές σχόλιο του κ. Σανταμούρη προς τον Δήμαρχο Άνδρου, όπου στο πλαίσιο σχολιασμού μίας ανάρτησης του κ. Λοτσάρη, και επιχειρώντας να δώσει τις δικές του απαντήσεις, μεταξύ άλλων βαρύτατων χαρακτηρισμών, έγραψε «ΕΙΣΑΙ ΑΜΕΑ;», με υποτιμητικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τον όρο προκειμένου να υπονοήσει ότι ο Δήμαρχος Άνδρου έχει μειωμένη αντίληψη.

Μάλιστα, αφού ο κ. Λοτσάρης διέγραψε το υβριστικό και απρεπές σχόλιο, ο κ. Σανταμούρης διαμαρτυρήθηκε, γράφοντας πως «είσαι αλήτης Δήμαρχε της Άνδρου» και υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να παρέμβει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς όπως έγραψε ο ίδιος «αντιμετωπίζουμε τη φίμωση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών».

Ζητώντας επιτακτικά το λόγο κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, ο κ. Σανταμούρης επιχείρησε να δώσει διευκρινήσεις για τα σχόλιά του αυτά, προχωρώντας σε μία ακόμη απρεπέστατη και ακόμη πιο ασεβή δήλωση. Χαρακτηριστικά, είπε:

«Κάποιες φορές, μπορεί να παρεκτρέπομαι, με την έννοια, ότι ιδιαίτερα ο Δήμαρχος της Άνδρου, παρ’ ό,τι εγώ έχω τείνει πολλές φορές χείρα, ώστε να [σ.σ. ξεπεραστεί το πρόβλημα] – θα τα έχετε διαβάσει – κάποιες φορές μπορεί να βγαίνω εκτός εαυτού και να χρησιμοποιώ μία έκφραση παραπάνω. Και την έκφραση αυτή που λέμε «ΑμεΑ», δεν την επινόησα εγώ. Αυτή υπάρχει. Και αυτοί οι άνθρωποι, για όσους πιστεύουν στο Θεό, τους έχει καταραστεί ο Θεός. Για όσους δεν πιστεύουν, η φύση έχει κάνει τα σφάλματά της. Δε φταίω εγώ. Εγώ ανέφερα στον Δήμαρχο Άνδρου, κ. Λοτσάρη, ότι τελικά δεν καταλαβαίνεις τίποτα, τι είσαι; Αυτό; Δηλαδή έχεις έλλειψη ικανότητας να σκεφτείς και να συγκεντρωθείς και να πεις ότι και οι δύο μας πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό των νησιών μας; […] Εγώ και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου είπα, ότι αν το εκλαμβάνετε έτσι, όπως εσείς το φέρνετε – λαϊκίζοντας – μπορώ να ζητήσω και συγγνώμη. Αλλά εγώ όπως το έθεσα, δεν νομίζω ότι ήταν λάθος. Εν πάση περιπτώσει δεν έχω κάτι άλλο να πω. Συνειδησιακά, είμαι απολύτως ήρεμος και κοιμάμαι ήρεμα».

«Αποκρουστική και απαράδεκτη προσπάθεια επεξηγήσεως»

Όπως ήταν φυσικό, η τοποθέτηση αυτή του κ. Σανταμούρη, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις, τόσο από τους εκπροσώπους της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Τήνου, όσο και από την Έπαρχο Τήνου, κ. Νατάσα Δεληγιάννη, η οποία συμμετείχε μαζί με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στη συνεδρίαση και σε ανάρτησή της καταδίκασε τους χαρακτηρισμούς του κ. Σανταμούρη.

Η κ. Δεληγιάννη τόνισε, πως «ζώντας σε μια ευνομούμενη, συντεταγμένη, ανεκτική στις ιδιαιτερότητες, φιλική προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες («ειδικές δεξιότητες» τα χαρακτηρίζω εγώ) και ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και απαξίωση, κοινωνία, τέτοιου είδους εκφράσεις, είναι αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν να ακούγονται από δημόσια πρόσωπα».

Υπογραμμίζοντας, ότι θα ήταν εκ μέρους της απαράδεκτο να μην πάρει θέση και να μη σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο κ. Σανταμούρης, τα οποία χαρακτήρισε «αποκρουστική και απαράδεκτη προσπάθεια επεξηγήσεως των απόψεών του», μεταξύ άλλων σημείωσε, ότι «αντίστοιχες εκφράσεις μας πληγώνουν. Πληγώνουν τις μικρές κοινωνίες μας, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έχουν τα δικά τους άτομα, που στην τελική δεν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά άτομα με ειδικές δεξιότητες, τις οποίες πρέπει να ανακαλύψουμε ως κοινωνία και αξίζουν την αγάπη μας, την κατανόησή μας και την προσπάθεια επανένταξης και όχι αποκλεισμού και διαχωρισμών. Αυτά τα ακούσματα μας πάνε πολύ πίσω και είναι κρίμα για μας και τον τόπο μας».

«Εκτός πλαισίου των αρχών της παράταξης» οι δηλώσεις

Την επομένη της συνεδρίασης και των όσων ακούστηκαν από τον κ. Σανταμούρη, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σιώτος, προέβη σε μία ανάρτηση, χωρίς καμία συγκεκριμένη  αναφορά στους χαρακτηρισμούς του συμβούλου, όπου ανέφερε, ότι «επειδή, πέρα και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι υπάρχουν πράγματα, που είναι ιερά και καθορίζουν το μέτρο του πολιτισμού μας. Και η στήριξη, η αγάπη, αλλά και η βοήθεια σε αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είτε είναι ένας γέροντας, είτε είναι ένα ΑΜΕΑ, είτε ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, αυτονόητη υποχρέωση όλων μας. Πραγματικό μέτρο, όμως, αυτού του σεβασμού είναι οι πράξεις μας και μάλιστα οι διαχρονικές. Η τοπική μας κοινωνία γνωρίζει να τιμά και να σέβεται την ευαισθησία και την κοινωνική προσφορά του καθενός και ακόμα περισσότερο, αυτή που δεν προβάλλεται. Στηρίζει τους μαχητές της ζωής, αναγνωρίζει διπλά τις διακρίσεις και τις επιτυχίες τους σε κάθε τομέα της ζωής τους και είναι πάντα αντίθετη σε κάθε διάκριση και προσβολή τους».

Ωστόσο, λόγω και των σφοδρότατων αντιδράσεων που προέκυψαν, τόσο σε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, όσο και σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, μερικές ώρες αργότερα, ο κ. Σιώτος ενημέρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, ότι «με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Γ. Σανταμούρη για τα ΑΜΕΑ που είναι εκτός πλαισίου των αρχών και των αξιών της Δύναμης Δημιουργίας αποφασίστηκε, ομόφωνα, η διαγραφή του από τη δημοτική μας παράταξη».

Καταδικαστέα από τη μειοψηφία η καθυστερημένη αντίδραση

Ιδιαίτερα έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τήνου, μετά τη διαγραφή του κ. Σανταμούρη. Οι παρατάξεις εγκαλούν τον Δήμαρχο, καθώς ο ίδιος δεν πήρε θέση άμεσα, καταδικάζοντας ευθέως τις δηλώσεις Σανταμούρη, μόλις αυτές έγιναν, αλλά αντίθετα υπήρξε μία σχετικά μεγάλη καθυστέρηση μίας ημέρας έως και την απόφαση διαγραφής του.

«Η αδράνειά σας οδήγησε τον τόπο μας στον απόλυτο εξευτελισμό. Τα όσα διαδραματίστηκαν και ελέγχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου έγιναν νούμερο ένα είδηση σ' όλα τα ΜΜΕ πανελληνίως κι εσείς συνεχίζατε να σφυρίζετε αδιάφορα αναλογιζόμενος την πολιτική θύελλα που θα ξεσήκωνε η όποια ηθικά επιβεβλημένη πολιτική σας απόφαση. […]Τα λόγια του κ. Σανταμούρη έχουν διεισδύσει στον ψυχισμό των εν λόγω ατόμων και η εικόνα της Τήνου μας έχει καταρρακωθεί χάρη στη δική σας ανεπάρκεια και δειλία. Πραγματικά, δεν ανταποκριθήκατε στο ελάχιστο στο αξίωμα που κατέχετε. Φανήκατε λίγος», επεσήμανε η μείζων μειοψηφία.

«Οι δηλώσεις Σανταμούρη είναι απολύτως καταδικαστέες και πηγάζουν από αποκρουστικές ιδεολογίες που χωρίζουν τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους. Είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για οποιοδήποτε πολίτη με στοιχειώδη δημοκρατική παιδεία και ενσυναίσθηση», τόνισε το ανεξάρτητο κίνημα «Κοινό Τηνίων», ενώ αφού υπενθυμίστηκε, ότι «ο κ. Σανταμούρης, με την ανοχή του δημάρχου, δικαιολογούσε το ξύλο από την αστυνομία σε πολίτες της Τήνου», η παράταξη κατηγορεί το Δήμαρχο, πως μετά από μία «χλιαρότατη» πρώτη αντίδραση, «χρειάστηκαν είκοσι τέσσερις ώρες, για να ενεργοποιηθούν, ουσιαστικά, τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του δήμαρχου και της δημαρχιακής του ομάδας, μετά από μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων που πήραν πανελλήνιες διαστάσεις, και να προχωρήσουν σε διαγραφή του κ. Σανταμούρη».