Μύκονος: Επιπλέον αναβάθμιση των υποδομών επεξεργασίας λυμάτων

  • Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:17

Στην ανάθεση μελετών, για την αναβάθμιση των υποδομών επεξεργασίας λυμάτων, προχωρά η ΔΕΥΑ Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, αποφασίστηκε ομόφωνα η εκπόνηση Γεωτεχνικής έρευνας και μελέτης θεμελίωσης που αφορούν στα αντλιοστάσια λυμάτων.

Δεδομένου, ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Μυκόνου δεν διαθέτει τμήμα μελετών, απευθύνθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες, για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, και σύμφωνα με τις προσφορές που εξέτασε, κατέληξε σε συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο.

Αντικείμενο της παρούσας ανάγκης είναι η εκπόνηση Γεωτεχνικής Έρευνας και μελέτης θεμελίωσης για τα παρακάτω τέσσερα αντλιοστάσια λυμάτων:

1. Αντλιοστάσιο Αλευκάντρας (Μύλοι Χώρας Μυκόνου).

2. Αντλιοστάσιο Κόρφου.

3. Αντλιοστάσιο Αγίου Ιωάννη.

4. Αντλιοστάσιο Costa Ilios, για το οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τα τμήματα των αγωγών.

Αναλυτικότερα, η μελέτη περιλαμβάνει την εκτέλεση τεσσάρων δειγματοληπτικών γεωτρήσεων δεκαπέντε μέτρων έκαστη (μία σε κάθε αντλιοστάσιο), με όλες τις απαραίτητες επί τόπου και εργαστηριακές δοκιμές, την γεωτεχνική αξιολόγηση των ευρημάτων και σύνταξη του αντίστοιχου τεύχους καθώς και τη σύνταξη μελέτης θεμελίωσης του κάθε αντλιοστασίου.

Ο χρόνος εκπόνησης της μελέτης αφορά σε 60 ημερολογιακές μέρες από την υπογραφή της συμβάσης, ενώ ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της υπηρεσίας, ανέρχεται στο ποσό των 22.320 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΜ.

Παράλληλα, ομόφωνα αποφασίστηκε και η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ του έργου «Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Ν. Μυκόνου».

Για το έργο ‹‹Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Νήσου Μυκόνου›› έχει εκδοθεί από το 1995 η Κ.Υ.Α ‹‹Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού νήσου Μυκόνου του Ν. Κυκλάδων που βρίσκεται στη θέση Αλεόμανδρα νοτίως της πόλεως της Μυκόνου›› όπως αυτή έχει παραταθεί σε ισχύ με απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα, αυτή έχει τροποποιηθεί, για την συμπλήρωση με νέους όρους προς εναρμόνιση με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία και αναδιατύπωση της ΑΕΠΟ, με στόχο την ευταξία αυτής στο μέρος που αφορά τη λειτουργία του υφιστάμενου έργου. Η ισχύς της έχει ανανεωθεί επίσης με απόφαση της ΠΝΑΙ, ενώ τροποποιήθηκε λόγω ενσωμάτωσης δευτερεύοντος δικτύου μεταφοράς λυμάτων.

Η απαιτούμενη τροποποίηση αφορά σε ‹‹Τροποποίηση Τμημάτων Δικτύων Αγωγών Προσαγωγής Λυμάτων & Κατασκευή Αντλιοστασίων & Βελτίωση Υφιστάμενων›› τα οποία περιλαμβάνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στο δίκτυο προσαγωγής λυμάτων στον υφιστάμενο ΒΙΟΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται νέα αντλιοστάσια, αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και νέα χάραξη τμημάτων δικτύου αποχέτευσης.

Για την συγκεκριμένη μελέτη η ΔΕΥΑΜ αναμένεται να δαπανήσει συνολικά 6.200 ευρώ από ίδιους πόρους.