Συνεργασία μεταξύ των Δήμων Ιητών και Σικίνου, για την εκπόνηση μελετών που αφορούν σε έργα που θα πραγματοποιηθούν στη Σίκινο

Ο Δήμος Ιητών αρωγός στις ανάγκες της Σικίνου

  • Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:16

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών νησιωτικών Δήμων, ο Δήμος Ιητών αναμένεται να αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου Σικίνου την εκπόνηση ενός «πακέτου» μελετών που αφορούν σε έργα που σχεδιάζονται για το νησί της Σικίνου.

Πιο συγκεκριμένα, και μέσω υπογραφής σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο Δήμων, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιητών αναμένεται να αναλάβει την ωρίμανση των μελετών για έργα του Δήμου Σικίνου, που είτε χρηματοδοτεί ο ίδιος ο Δήμος, είτε έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων των ΟΤΑ», του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο πλαίσιο της σύμβασης τονίζεται πως ο Δήμος Σικίνου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που αφορούν στις ενέργειες ελέγχου και θεώρησης των μελετών που χρηματοδοτούνται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και από ίδιους πόρους του Δήμου, καθώς δεν διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό έχει απευθυνθεί στο Δήμο Ιητών ο οποίος διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής του Υπηρεσίας και είναι σε θέση να υποστηρίξει το Δήμο Σικίνου στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών σχετικά με τον έλεγχο και τη θεώρηση των μελετών που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διευθύνουσας (επιβλέπουσας) υπηρεσίας στο πλαίσιο υλοποίησης των μελετών:

1. Μελέτη σχεδιασμού για την ανακατασκευή - ανάπλαση των υφιστάμενων παιδικών χαρών του Δήμου Σικίνου (χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων των Ο.Τ.Α.» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων)

2. Μελέτη για την προμήθεια μηχανημάτων έργου (χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου Σικίνου).

Συγκεκριμένα, η λειτουργία της αναθέτουσας αρχής γίνεται από τον Δήμο Σικίνου (κύριο των μελετών) καθώς και η οικονομική διαχείριση των μελετών. Ο Δήμος Σικίνου ορίζει τον υπεύθυνο του έργου, ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη της οργάνωσης της υλοποίησης της πράξης καθώς και της υποβολής αναφορών στην αρμόδια αρχή διαχείρισης. Όργανα της αναθέτουσας αρχής είναι τα αρμόδια όργανα του Δήμου Σικίνου (κυρίου των μελετών). Ο Δήμος Ιητών αναλαμβάνει δια των αρμοδίων υπηρεσιών του να ασκήσει τον ρόλο της Διευθύνουσας (επιβλέπουσας) υπηρεσίας για τις εν λόγω μελέτες τόσο στη διάρκεια της ανάθεσης της σύμβασης σε ανάδοχο όσο και στην παρακολούθηση και διοίκηση της σύμβασης (επίβλεψη της μελέτης)