Σημαντική η αναβάθμιση των υπηρεσιών, που στοχεύει να παρέχει στους πολίτες της Ίου η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ιητών

Νέες δραστηριότητες, για όλο το χρόνο

Με δωδεκάμηνης διάρκειας και περισσότερα προγράμματα, σε αντίθεση με πέρσι που τα περισσότερα προγράμματα είχαν διάρκεια 10 μήνες, θα προσφέρει υπηρεσίες προς τους πολίτες της Ίου η ΔΗΚΕΔΙ.

Η νέο(ανα)συσταθείσα Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ιητών (ΔΗΚΕΔΙ), σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο, από το Δ.Σ. της Επιχείρησης και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιητών, για όλη τη διάρκεια του 2022, έχει ως κύριους στόχους:

  • Ευημερία και ποιότητας ζωής μέσω υιοθέτησης αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • Πολιτιστική/πολιτισμική ανάπτυξη
  • Κοινωνική απασχόληση, ενότητα και αρωγή

Κατά το 2021, η ΔΗΚΕΔΙ είχε στο πρόγραμμά της πέντε δραστηριότητες, (ΚΔΑΠ, Παιδικό Σταθμό, Εργαστήρι κεραμικής, Θεατρικό εργαστήρι, ΚΑΠΗ), εκ των οποίων η λειτουργία μόνο του ΚΑΠΗ αφορούσε σε 12μηνη διάρκεια, ενώ τα υπόλοιπα προγράμματα αφορούσαν σε 10 μήνες.

Τα υφιστάμενα προγράμματα για όλο το χρόνο

Η ΔΗΚΕΔΙ, λοιπόν, για το 2022 συνεχίζει τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), για 12 μήνες. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Επιχείρησης, εκτός των δημιουργικών δραστηριοτήτων μπορούν να προσφέρουν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας όπου αυτό είναι εφικτό. Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να προσφέρουν αθλητική ψυχαγωγία όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν και κατόπιν συνεργασίας με εκάστοτε αθλητικούς φορείς. Καταπολεμώντας την κοινωνική και εκπαιδευτική ανισότητα οι οικογένειες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν την κάλυψη της ανάγκης αυτής μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής εναρμόνισης. Ιδιαιτέρως την εποχή που διανύουμε εν μέσω της πανδημίας covid-19 η υγιεινή και η ασφαλής παραμονή των φιλοξενούμενων παιδιών αποτελούν προτεραιότητα.

12μηνης διάρκειας θα είναι και η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ιητών έχει στην διάθεσή της κτίριο παραχωρημένο από τον Δήμο Ιητών εντός οικισμού της Χώρας το οποίο έχει τεθεί προς αδειοδοτήσει για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού. Επίσης έχει επιλεχθεί από την ΕΕΤΑΑ και κατ’ επέκταση από το Υπουργείο Εργασίας στο «Πρόγραμμα χρηματοδότησης των Δήμων και των Νομικών τους προσώπων από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας». Το προς αδειοδότηση τμήμα θα εξυπηρετεί παιδιά ηλικίας 2,5-4 ετών παρέχοντας πλήρες ωράριο με σίτιση.

Συνεχίζεται επίσης, η λειτουργία του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Μέσω μια νέας μορφοποίησης και ανάπλασης των πεδίων δράσης η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση στοχεύει στην ικανότητα δημιουργίας προγραμμάτων αρωγής υγείας καθώς και δράσεων τα οποία κινούνται στο εύρος της στήριξης, είτε ψυχολογική είτε νοσηλευτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Επιπροσθέτως λαμβάνονται υπόψη ενέργειες συνεστιάσεων, παρακολούθησης διάφορων δρώμενων, εκδρομές/περίπατοι κ.α. Οι λειτουργίες του προγράμματος θα κινούνται πάντοτε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί μέτρων προστασίας και πρόληψης του ΕΟΔΥ διασφαλίζοντας την καθαριότητα και φροντίδα της εγκατάστασης όπου λαμβάνει χώρο το εργαστήρι και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα, σε ετήσια βάση θα λειτουργήσουν το εργαστήρι κεραμικής και το θεατρικό εργαστήρι. Η επάνδρωση και στελέχωση του εργαστηρίου κεραμικής θα καταστήσει εφικτή την γνωριμία των δημοτών με μία από τις αρχαιότερες τέχνες. Τα μαθήματα αγγειοπλαστικής για τα οποία ο δήμος έχει μεριμνήσει διαθέτοντας έναν δάσκαλο κεραμικής και μία συμφέρουσα προσφορά προμήθειας θα μπορούν να απασχολήσουν δημιουργικά άτομα όλων των ηλικιών. Το θεατρικό εργαστήρι αφορά την σύσταση θεατρικής ομάδας από ενδιαφέροντες ανεξαρτήτως ηλικίας. Εν συναρτήσει κάποιων μαθημάτων υποκριτικής τα οποία θα λαμβάνουν χώρο μηνιαίως η τέχνη του θεάτρου θα διαδοθεί στην τοπική κοινωνία συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη. Αξιοποιώντας δομές του νησιού όπως το ανοικτό αρχαιοελληνικού τύπου δημοτικό θέατρο ‘’Οδυσσέας Ελύτης’’ η δράση αυτή θα έρθει να πληρώσει την αρχέτυπη ανάγκη του κάθε ατόμου για επικοινωνία, αλληλεπίδραση και θέαση.

Νέες δραστηριότητες στο «μενού» της ΔΗΚΕΔΙ

Επιπλέον, σε σχέση με πέρσι, θα λειτουργήσει για 12 μήνες εργαστήρι ζωγραφικής. Το εργαστήρι ζωγραφικής αποτελεί μέσο για την εικαστική έκφραση των ατόμων κάθε ηλικίας, ενώ θα εισάγει στην τέχνη της ζωγραφικής όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, τα οποία θα μάθουν τις βασικές αρχές στο σχέδιο και στο χρώμα καθώς και στην σύνθεση, πάντοτε βασισμένο στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου προκειμένου να δίνει χώρο για να δημιουργείται το ανάλογο πεδίο έκφρασης μέσα από τα έργα των σπουδαστών. Δίνοντας έμφαση στην ομαδικότητα και συλλογικότητα προάγει την εικαστική τέχνη μέσα από την ομαδική εργασία και ανταλλαγή ερεθισμάτων.

Μία ακόμη νέα δραστηριότητα και μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφορά στη λειτουργία μέσω της ΔΗΚΕΔΙ ωδείου. ο ωδείο ως δράση στον Δήμο Ιητών θα καλύψει ένα μεγάλο κενό σε ότι αφορά την μουσική παιδεία των δημοτών και ιδιαιτέρως των μικρών μουσικόφιλων του νησιού. Μέσα από εβδομαδιαία μαθήματα μικροί και μεγάλοι θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν τυχόν μουσικές τους ανησυχίες και να τις καλλιεργήσουν δημιουργώντας την ευκαιρία για επιπλέον πολιτιστικά δρώμενα αλλά και την δημιουργία μουσικών ομάδων. Η ομαδικότητα και η αλληλεπίδραση ιδεών θα δίνει έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση στο αντικείμενο και θα μπορεί να καταστήσει την μουσική παιδεία γνώρισμα των μελών του τόπου.

Τέλος, η ΔΗΚΕΔΙ αναμένεται να λειτουργήσει για όλη τη διάρκεια του 2022 Γραφείο Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Το Γραφείο αυτό, δύναται να ασχολείται με δραστηριότητες από όλο το φάσμα του αθλητισμού δίνοντας παραπάνω έμφαση στην αθλητική παιδεία και στην δημιουργία σωματείων/ομάδων με στόχο την εκάστοτε πρόκριση σε διαγωνισμούς με προϋπόθεση και βασικό κριτήριο πάντα την ευγενή άμιλλα, την έμφαση στην ομαδικότητα. Ως πρωταρχικός στόχος του γραφείου θα είναι η υπερτόνιση της σημασίας του «αθλητικού ταξιδιού» και η εμβάθυνση της αποδοχής της διαφορετικότητας. Επίσης θα δίνεται το ανάλογο βάρος στο κομμάτι της υγείας και στα οφέλη του αθλητισμού στο σωματικό αλλά και πνευματικό κομμάτι του ατόμου.