Με διαδοχικές αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας προετοιμάζει τη διοργάνωση τεσσάρων διοργανώσεων-θεσμών για τη σεζόν του 2022

Ετοιμάζεται το πολιτιστικό και αθλητικό καλοκαίρι της Κέας

Στην προετοιμασία για την πραγματοποίηση φέτος των εκδηλώσεων – θεσμών της Κέας, προετοιμάζεται ο Δήμος, με διαδοχικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μεριμνώντας παράλληλα και για την επέκταση της θερινής σεζόν.

Με πρόβλεψη για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, που πλέον έχουν καθιερωθεί στο νησί ως θεσμοί, όπως είναι το φεστιβάλ «Μια Γιορτή για την Καρθαία», η «Βιόσφαιρα» και το Kea Run και Kea Challenge – και μάλιστα σε off-season περιόδους, ο Δήμος Κέας προετοιμάζεται για την πολιτιστική και αθλητική αναβίωση των εκδηλώσεων, με την επιφύλαξη πάντοτε σχετικά με την υγειονομική κατάσταση της χώρας.

Επιπλέον, για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, μεριμνάται για ακόμη μία χρονιά, η πολύτιμη υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει και στο παρελθόν στηρίξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Κέας.

«Βιόσφαιρα» 2022

Για μία ακόμη χρονιά, ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό φορέα Κέως Πολιτισμός – Keos Cuture, προτίθενται να προβούν στη διοργάνωση του πολιτιστικού προγράμματος «Βιόσφαιρα», που τα προηγούμενα χρόνια είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η εν λόγω εκδήλωση τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει στο κοινό ένα πρόγραμμα υψηλού καλλιτεχνικού, πολιτισμικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, ενώ η πρόταση της φετινής εκδήλωσης αφορά στην παρουσίαση της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας της Κέας.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για ζητήματα πολιτισμού, κ. Στυλιανή Δεμένεγα, «είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος μας να πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς αναδεικνύουν και προάγουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Λαμβάνοντας υπόψη και τηρώντας όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Βιόσφαιρα», η οποία έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία κατά τα προηγούμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε και εγκρίθηκε η πραγματοποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων «Βιόσφαιρα», σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό φορέα Keos Culture τον Αύγουστο του 2022, ενώ αναμένεται η συνδιοργάνωσή του με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία και θα σταλεί σχετικό αίτημα χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται, πως το 2019 η «Βιόσφαιρα» είχε συντελέσει στην δημιουργία της Φωτοθήκης του Δήμου Κέας, με φωτογραφικά ντοκουμέντα που είχαν συγκεντρωθεί μετά από αναγγελία στην ιστοσελίδα του Δήμου, τη διάδοση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, την έρευνα σε φωτογραφικά αρχεία μουσείων, σε προσωπικές και οικογενειακές συλλογές. Από αυτές επιλέχθηκαν περίπου 500 φωτογραφίες, οι οποίες εκτέθηκαν στην έκθεση Βιόσφαιρα “Φωτογραφικά τεκμήρια Κέας”, που πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 25 Αυγούστου 2019 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, στο Ιστορικό Δημαρχείο Ιουλίδας και στο Πνευματικό Κέντρο Κορησσίας "Στυλιανός Ρέστης".

Αντιστοίχως, το 2020 και πάλι μέσα από τα αρχεία της Φωτοθήκης του Δήμου Κέας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού Βιόσφαιρα Κέας 2020 η έκθεση «Τόποι- Μνημεία- Άνθρωποι». Η έκθεση αποτύπωσε την ιστορία 80 σχεδών χρόνων της Κέας, καθώς το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε εκτείνεται χρονικά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την δεκαετία του 1980.

Μια Γιορτή για την Καρθαία

Φυσικά, από τις προβλέψεις του Δήμου δεν θα μπορούσε να λείπει η Γιορτή της Καρθαίας, ένας θεσμός, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε «σήμα κατατεθέν» για τα πολιτιστικά καλοκαίρια της Κέας, μέσα από τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας.

Η εν λόγω εκδήλωση παρουσιάζει πάντα στο κοινό ένα πρόγραμμα υψηλού καλλιτεχνικού και πολιτισμικού περιεχομένου, αντάξιο του αρχαίου χώρου της Καρθαίας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνει το έναυσμα, ώστε να ξεκινήσει η επεξεργασία της φετινής θεματικής για την εκδήλωση του 2022, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο και το κοινό θα ενημερωθούν όταν πλέον αυτή θα ωριμάσει.

Η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, τόνισε, πως «είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος μας να πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εν λόγω θέατρο, καθώς αναδεικνύουν και προάγουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Λαμβάνοντας υπόψη και τηρώντας όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Μια Γιορτή για την Καρθαία», η οποία έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία κατά τα προηγούμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθη η σχετική απόφαση, προκειμένου η εκδήλωση «Μια Γιορτή για την Καρθαία» να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, ενώ αναμένεται η αποστολή σχετικού αιτήματος χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με στόχο τη συνδιοργάνωσή της.

Kea Run & Kea Challenge

Τέλος, μία ακόμη σημαντική απόφαση ελήφθη, σχετικά με την πραγματοποίηση και φέτος των αθλητικών διοργανώσεων Kea Run και Kea Challenge, δύο εκδηλώσεων αθλητικού χαρακτήρα που έχουν σημαντική αναγνώριση στο χώρο και κάθε χρόνο φαίνεται να μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κέας, κ. Λευτέρη Τζουβάρα, «είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος μας να πραγματοποιεί αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες προάγουν το αθλητικό ιδεώδες, ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην τοπική οικονομία. Πέρυσι, το Kea Run πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ενώ το Kea Challenge δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των ειδικών συνθηκών και των περιορισμών που επικρατούσαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Φέτος, εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν περιορισμοί, θεωρούμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αθλητικές διοργανώσεις Kea Run, αγώνες δρόμου και Kea Challenge, αγώνες ορεινού τρεξίματος, οι οποίες είχαν σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία κατά τα προηγούμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο αθλητικές διοργανώσεις προτάθηκε να διοργανωθούν εκτός σεζόν, και ειδικότερα, οι αγώνες δρόμου Kea Run τον Μάιο του 2022, ενώ οι αγώνες ορεινού τρεξίματος Kea Challenge τον Οκτώβριο του 2022.

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, πρόθεση του Δήμου είναι οι αθλητικές εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Ετικέτες: