Λήψη χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Άνδρου, για την ανάδειξη του λεμονιού ως τοπικού προϊόντος της Άνδρου

Ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως πυρήνα πολιτισμικής εξέλιξης

  • Πέμπτη, 7 Απριλίου, 2022 - 06:12

Την επιχορήγηση του Δήμου Άνδρου με 12.500 ευρώ αποφάσισε το Υπουργείο Πολιτισμού, για την σύνθετη πολυθεματική δράση «Τα λεμόνια της Άνδρου».

Ο Δήμος Άνδρου υπέβαλε στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόταση επιχορήγησης, αναφορικά με την ανάδειξη του αγροοικονομικού, πρωτογενούς τομέα ως πυρήνα της πολιτισμικής εξέλιξης του νησιού και ειδικότερα, την ανάδειξη του λεμονιού, ως τοπικό προϊόν Άνδρου.

Με απόφαση των αρμοδίων, το Υπουργείο Πολιτισμού, ενέκρινε την επιχορήγηση ύψους 12.500 ευρώ, για την ανωτέρω πρόταση του Δήμου Άνδρου, για την πρόταση του Δήμου «Σύνθετη Πολυθεματική Δράση “Τα λεμόνια της Άνδρου”».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ήδη από το 2018, ο Δήμος Άνδρου έχει πραγματοποιήσει στοχευμένες προσπάθειες, σχετικά με το ζήτημα, ενώ η γιορτή λεμονιού στην Άνδρο θεωρείται πλέον θεσμός, καθώς έως και το ξέσπασμα της πανδημίας μετρούσε ήδη 19 διοργανώσεις, καθώς είχε ξεκινήσει το 2000, όταν με πρωτοβουλία του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης για πρώτη φορά η Άνδρος τίμησε τον πολύτιμο λεμονοκαρπό της.

Η ιστορία του λεμονιού στο νησί της Άνδρου μετράει αιώνες ζωής. Όπως αναφέρεται στο επικοινωνιακό υλικό, στο πλαίσιο της γιορτής του λεμονιού, «η λεμονοπαραγωγή απασχόλησε την Ανδριακή κοινωνία από την εποχή που η τιμή του καρπού στο λιανεμπόριο διαμορφώνεται με το κομμάτι και στο χονδρεμπόριο με τη χιλιάδα. Το προϊόν είχε ιδιαίτερη αξία και ήταν εξαγώγιμο (….) Η ανάπτυξη της Ναυτιλίας μπορεί να απομάκρυνε τους Ανδριώτες από τους φορτωμένους λεμονανθούς και λεμονοκαρπούς, οι λεμονεώνες, όμως, παραμένουν ζωντανοί».

Αξίζει να σημειωθεί, πως διαχρονικά οι διοικήσεις του Δήμου Άνδρου, έχουν δώσει αρκετά μεγάλη έμφαση στην ανάδειξη του Ανδριώτικου λεμονιού, ενώ πλέον, σύμφωνα και με τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για τον πολιτισμό, το λεμόνι και τα παραδοσιακά παράγωγά του, εντάσσονται μέσα στις μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η Άνδρος σε ντόπιους και επισκέπτες. Η απόφαση για επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για τον σκοπό αυτό, αποτελεί μία ακόμη αναγνώριση των διαχρονικών αυτών προσπαθειών.

Ετικέτες: