Δράσεις στις παραλίες της Κέας στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»

  • Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2022 - 06:16

Ανανεώνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» ο Δήμος Κέας, με τον προγραμματισμό δράσεων στις παραλίες κατά την κολυμβητική περίοδο και με στόχευση στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Έπειτα από την «περιπέτεια» του Δήμου Κέας το προηγούμενο καλοκαίρι, κατά την οποία – χωρίς την υπαιτιότητα του Δήμου – αφαιρέθηκαν από παραλίες του νησιού οι Γαλάζιες Σημαίες, η Κέα επανέρχεται και με κοινωνικό πλέον πρόσημο, καταθέτει ξανά τη συνδρομή της για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς μάλιστα δικαιώθηκε και δικαστικώς, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των σημαιών.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέας, ήδη κατά την κολυμβητική περίοδο του 2021 οργανώθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» οι ακτές στις περιοχές του Γιαλισκαρίου και του Οτζιά, ενώ, ο Δήμος προτίθεται να προετοιμάσει την υποψηφιότητα και για την παραλία των Ποισσών.

Δράσεις της κολυμβητικής περιόδου του 2021

Κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου 2021 πραγματοποιήθηκαν:

Καθαρισμός σημείων πρασίνου στις περιοχές του νησιού: Τον Μάιο 2021 ορισμένα Σαββατοκύριακα πραγματοποιήθηκαν δράσεις και καθαρισμοί πράσινων σημείων του νησιού με τη βοήθεια του συλλόγου Τετράποδις. Στόχος της δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του πολιτισμού, της ιστορίας ενός τόπου και την ανάδειξη της πανίδας μέσα από τη φυσική άσκηση και απευθύνεται σε κατοίκους, επισκέπτες, σχολική κοινότητα, εθελοντικές ομάδες, περιβαλλοντικές ομάδες, τοπικούς συλλόγους, φυσιολάτρες. Η δραστηριότητα περιλάμβανε δράσεις καθαρισμού και εξωραϊσμού περιοχών του νησιού.

Γιορτή παραμυθιού (24/7/2021 – 1/8/2021) με θέμα «1821: Από την Άλωση στην Επανάσταση». Στόχος της δραστηριότητας ήταν η διάδοση του  πολιτισμού, η ιστορική παράδοση και η φύση μέσα από αφήγηση και διαδραστική εκμάθηση της ιστορίας και των μύθων και απευθύνεται σε κατοίκους, επισκέπτες, σχολική κοινότητα, εθελοντικές ομάδες, περιβαλλοντικές ομάδες, τοπικούς συλλόγους, φυσιολάτρες. Η δραστηριότητα περιλάμβανε πολιτισμική και περιβαλλοντική αγωγή.

Φωτογραφική έκθεση Βιόσφαιρα 2021: Χαρτογραφική κληρονομιά Κέας – από 4-30 Αυγούστου 2021 στο Περιστύλιο Δημαρχείου Ιουλίδας. Ο Δήμος Κέας υπό την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα Κέως Πολιτισμός διοργάνωσε στο πλαίσιο του θεσμού της Βιόσφαιρας, οποίος συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, έκθεση παρουσιάζοντας τη χαρτογραφική κληρονομιά της Κέας. Το εκθεσιακό υλικό περιλάμβανε χάρτες του νησιού όπως ιστορικούς, ναυτικούς, τουριστικούς, πεζοποριακούς κ.α. Το κοινό περιηγήθηκε μέσα από τους χάρτες και γνώρισε τα τοπωνύμια, τις θάλασσες και τις παραλίες, την μορφολογία του νησιού, τα μνημεία, τις πηγές, τα ξωκλήσια και τους ναούς.

Εκδήλωση στην Καρθαία: Ο Δήμος Κέας διοργάνωσε μια μουσική παράσταση, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Τούντα, στο Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021. Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης πια εκδήλωσης υπό τον γενικό τίτλο «Μια γιορτή για την Καρθαία» και παρουσίασε στο κοινό ένα πρόγραμμα υψηλού καλλιτεχνικού και πολιτισμικού περιεχομένου, αντάξιο του αρχαίου χώρου της Καρθαίας.

Καθαρισμός βυθών: Το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου 2021 ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., πραγματοποίησε καθαρισμό στον βυθό του Βουρκαρίου, όπως και στον βυθό της Κορησσίας.

Όσον αφορά στην ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων στις συγκεκριμένες ακτές, αυτή ελέγχθηκε από:

1. Τη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Παρακολούθησης. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ικανοποιούν τις απαιτήσεις για το χαρακτηρισμό της ποιότητας των υδάτων ως «εξαιρετική».

2. Από το Δήμο Κέας (με ανάθεση σε πιστοποιημένο εργαστήριο αναλύσεων). Τα αποτελέσματα των ελέγχων βρίσκονται εντός των ορίων που απαιτούνται για το χαρακτηρισμό της ποιότητας των υδάτων ως «εξαιρετική».

Προγραμματισμός δράσεων και για το 2022

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, για το έτος 2022 πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι κάτωθι περιβαλλοντικές δραστηριότητες:

Εθελοντικές δράσεις «ΣυμβαδίΖουμε»: Σκοπός των εθελοντικών δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην προστασία των μνημείων και χώρων γύρω από αυτά.

Βιοποικιλότητα της Κέας : 28-29/5/2022 Καθαρισμός ρέματος Φλέας. Αναπόσπαστο μέρος της Κέας είναι η χλωρίδα και η πανίδα της και βέβαια συνολικά το περιβάλλον της.

Έκθεση ζωγραφικής (16/7 έως 5/8/2022) «Μέλι και γάλα» στην Κέα. Ομιλία του αρχαιολόγου Γιώργου Μαυροφρύδη ειδικευμένου στο μέλι.

Γιορτή παραμυθιού (23/7 έως 31/7/2022). Ο Δήμος Κέας στηρίζει κάθε χρόνο τον πρωτοπόρο ελληνικό θεσμό της γιορτής Παραμυθιών με διεθνή φήμη. Η «Γιορτή Παραμυθιών» 20 συνεχόμενα χρόνια αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται. Το 2022 η Γιορτή Παραμυθιών περιλαμβάνει αφιέρωμα στην επέτειο μνήμης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 2022, προβολές από τις αγαπημένες στιγμές της «Γιορτής Παραμυθιών», αφιέρωμα στον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό που αγαπούσε την Κέα και καλλιτέχνησε κατά τη διάρκεια της ζωής του σε διάφορα σημεία του νησιού και τέλος πολλές παραστάσεις, αφηγήσεις, εκθέσεις με ιστορίες, μουσική και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα.

Φωτογραφική έκθεση Βιόσφαιρα 2022 (1 έως 25/8/2022): Ο Δήμος Κέας υπό την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα Κέως Πολιτισμός διοργανώνει για τέταρτη χρονιά την έκθεση Βιόσφαιρα Κέας, με τίτλο «Βιοποικιλότητα Κέας, Η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού μας». Μέσα από φωτογραφικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα θα παρουσιαστεί το σύνολο των ζωικών και φυτικών οργανισμών που ζουν στο νησί μας. Καθώς δεν έχει γίνει συστηματική επιστημονική έρευνα για την χλωρίδα και την πανίδα της Κέας μεγάλο μέρος του εκθεσιακού υλικού προέρχεται από ερασιτέχνες φυσιογνώστες, ανθρώπους που αγαπούν το νησί και την φύση του. Επίσης έχει αντληθεί υλικό από εκδόσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Ειδικότερο αφιέρωμα θα γίνει στο βελανιδόδασος της Κέας και στην ξερική καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας της αμυγδαλιάς. Η έκθεση στοχεύει να συμβάλει στην συνειδητοποίηση της αξίας της βιοποικιλότητας και της ουσιώδης συμβολή της στην ευημερία και ευμάρεια του νησιού.

Εκδήλωση στην Καρθαία: Ο Δήμος Κέας θα διοργανώσει παράσταση, στο Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας, το Σάββατο 27/08/2022 με θέμα “Γυναικείες μορφές στο αρχαίο δράμα” από το θέατρο τέχνης και πολιτισμού της κ. Έλλης Βοζικιάδου.

Υπαίθρια έκθεση – Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας.

Ετικέτες: