Εν όψει θερινής περιόδου, ο Δήμος Σίφνου προχωρά τις διαδικασίες για περιορισμό των εργασιών που προκαλούν όχληση

Περιορισμός της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Σίφνο

Με στόχο την ομαλότητα της θερινής τουριστικής περιόδου και ιδιαίτερα κατά το ζενίθ αυτής, αλλά και δεδομένης της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας στο νησί, η Οικονομική Επιτροπή προώθησε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για τον περιορισμό των οικοδομικών εργασιών που προκαλούν όχληση και ρύπανση.

Λαμβάνοντας υπόψιν την κείμενη νομοθεσία όπου ορίζεται πως «η Οικονομική Επιτροπή εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σχέδια των κανονιστικών αποφάσεων, αξιολογεί την υλοποίησή τους και εισηγείται τροποποιήσεις όπου απαιτούνται», σύμφωνα με την εισήγηση της προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και Δημάρχου Σίφνου, κ. Μαρίας Ναδάλη, η πρόθεση είναι μία πρώτη πιλοτική εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων αυτών και η αξιολόγησή τους.

Συγκεκριμένα, η κ. Ναδάλη ανέφερε, πως «Σε μια πιλοτική προσπάθεια εξισορρόπησης της τουριστικής δραστηριότητας με την οικοδομική εργασία, εισηγούμαστε την έκδοση απόφασης για τον περιορισμό των οικοδομικών εργασιών που προκαλούν έντονη όχληση και ρύπανση, κυρίως εν μέσω της τουριστικής περιόδου και κατά τους μήνες αιχμής. Τέτοιες εργασίες μπορεί να είναι οι εκσκαφές και οι μεταφορές προϊόντων εκσκαφής, η χρήση βαρέων μηχανημάτων (τσάπες, σφυριά, κομπρεσέρ αέρος κ.λπ.), οι σοβάδες με χρήση πρέσας, οι σκυροδετήσεις, κ.λπ».

Επιπλέον, ζήτησε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να ληφθούν υπόψιν, τόσο η εμπειρία της περσινής τουριστικής περιόδου, όσο και οι έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών.

Κατά την εισήγησή της, η πρόεδρος και Δήμαρχος Σίφνου πρότεινε να ισχύσει η απαγόρευση των παραπάνω εργασιών, για το διάστημα από τις 15 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2022, σε όλους τους οικισμούς της Σίφνου, αλλά και σε όλες τις περιοχές που παρουσιάζεται οικιστική πύκνωση και υπάρχουν τουριστικά καταλύματα τα οποία λειτουργούν νόμιμα.

Προτάθηκε ωστόσο, να εξαιρούνται από την παραπάνω απαγόρευση: εργασίες που εκτελούνται από Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας με επείγοντα χαρακτήρα για συντήρηση, επισκευή δικτύου ή νέων παροχών, επείγουσες περιπτώσεις ανωτέρας βίας που χρήζουν άμεσης επέμβασης, δημοτικά και δημόσια έργα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εισήγηση της Προέδρου εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και θα προωθηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου, ώστε στην περίπτωση που εγκριθεί, να δοθεί χρόνος για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων και να εφαρμοστεί από τις 15 Ιουλίου.

Ετικέτες: