Παρουσίαση της μελέτης για την προστασία του όρμου Μπατσίου από φαινόμενα διάβρωσης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου

Αποκατάσταση των προβλημάτων διάβρωσης στο Μπατσί

Αναλυτική ενημέρωση από τον μελετητή, σχετικά με το προβλεπόμενο έργο προστασίας της παραλίας του Μπατσίου από τη διάβρωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.

Κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, κλήθηκε και παρέστη εκπρόσωπος της αναδόχου μελετητικής εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για την προστασία της παραλίας του Μπατσίου από το έντονο φαινόμενο της διάβρωσης, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

«Ο Δήμος θα έχει στα χέρια του ένα πλήρες και ώριμο έργο»

Όπως τόνισε στο ξεκίνημα της ενημέρωσης ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, παρά το γεγονός, ότι η δημοτική αρχή δεν υποχρεώνεται, αναφορικά με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης, ο ίδιος θέλησε η ενημέρωση να γίνει σε όλο το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου τα μέλη να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ερωτήσεις τους, τους προβληματισμούς τους και τις απορίες τους, ενώπιον του μελετητή, ο οποίος θα μπορέσει να απαντήσει στα τεχνικά ζητήματα.

Παράλληλα, έπειτα από διαμαρτυρία εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας, σχετικά με το γεγονός ότι η ενημέρωση πραγματοποιείται χωρίς πρότερα να έχει διανεμηθεί η μελέτη στα μέλη προκειμένου να την εξετάσουν, ο Δήμαρχος τόνισε πως πρόκειται για μία τεχνική μελέτη, τα στοιχεία της οποίας ακριβώς έχει κληθεί να αναλύσει ο μελετητής. Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε τη συνέχεια της διοίκησης, καθώς η ένταξη και χρηματοδότηση της μελέτης είχε πραγματοποιηθεί επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Θ. Σουσούδη, ενώ η υλοποίησή της πραγματοποιείται από τη νυν διοίκηση, με τον ίδιο να τονίζει, πως το ζητούμενο και ο απώτερος στόχος είναι «να δούμε αν αυτό το πρόβλημα που βασανίζει το Μπατσί έχει, ή δεν έχει, λύση».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος της αναδόχου μελετητικής εταιρείας, κ. Νικόλας Παναγόπουλος, προχώρησε στην παρουσίαση του παραδοτέου επί του τεχνικού σκέλους της μελέτης.

Ο κ. Παναγόπουλος, αφού εν συντομία παρουσίασε την μελετητική εταιρεία, τονίζοντας πως εξειδικεύεται αποκλειστικά στα λιμενικά έργα με παρουσία στον τομέα των μελετών τα τελευταία 40 χρόνια, ακολούθησε στην τεχνική ανάλυση του έργου που μελετήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το έργο αφορά σε δύο αντικείμενα, το ένα είναι να μελετηθούν και να βρεθούν οι λύσεις για τα ζητήματα της διάβρωσης που παρατηρείται στο παράκτιο αμμώδες μέτωπο, έμπροσθεν του οικισμού του Μπατσίου, και το δεύτερο είναι η ενίσχυση, συμπλήρωση και επέκταση της θωράκισης του προσήνεμου μόλου, του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα Μπατσίου».

Μάλιστα εξήγησε, πως «με την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης και της αντίστοιχης Η/Μ και περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία περιλαμβάνεται επίσης μέσα στη σύμβαση που έχει υπογραφεί, ο Δήμος θα έχει στα χέρια του ένα πλήρες και ώριμο έργο, ενώ σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχει τις εγκριτικές αποφάσεις και την αδειοδότηση, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων θωράκισης του προσήνεμου μόλου, που θα παρέχει μία πλήρη ασφάλεια και λειτουργικότητα στον τουριστικό λιμένα».

Προτεινόμενα έργα προστασίας της παραλίας

Όσον αφορά στην περιοχή της μελέτης, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε, πως αυτή βρίσκεται στον κλειστό κόλπο του Μπατσίου, «ο οποίος όμως δυστυχώς προσβάλλεται από κυματισμούς του νότιου τομέα. Οι νότιοι άνεμοι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο συχνοί όσο οι άνεμοι του βόρειου τομέα και τα μελτέμια. Παρ’ όλα αυτά, λόγω των μεγάλων αναπτυγμάτων στα οποία φυσά ο νότιος άνεμος, παράγονται υψηλά και καταστροφικά κύματα. Η κυματική δράση είναι αυτή, στην οποία οφείλεται το διαβρωτικό φαινόμενο που παρατηρείται στην αμμώδη ακτή, με τάση να έχουμε σημαντικά φαινόμενα διάβρωσης στο δυτικό τμήμα της ακτής και συγκέντρωση αντίστοιχων αμμοδών ιζημάτων στο ανατολικό τμήμα της ακτής».

Ο μελετητής διευκρίνισε, πως μελετήθηκαν διάφορα μοντέλα και σενάρια όσον αφορά στον βέλτιστο τρόπο προστασίας της ακτής. Η λύση που προτάθηκε από τους μελετητές αφορά σε τρεις παρεμβάσεις:

Α) Τεχνητή ανάπλαση της ακτής σε συνολικό μήκος περί τα 240 μέτρα (αύξηση πλάτους παραλίας κατά 10 περίπου μέτρα, βελτίωση κλίσης μετώπου)

Β) Αποσπασμένος κυματοθραύστης χαμηλής στέψης και μήκους περίπου 97 μέτρα.

Γ) Μόλος μεικτής διατομής περίπου 30 μέτρων επί των δυτικών παραλίων του όρμου.

Ο αποσπασμένος κυματοθραύστης, από φυσικά λίθινα υλικά, που κατασκευάζονται σε απόσταση από την ακτή, έχει στόχο να προστατεύσει την ακτή από τους κυματισμούς, να δημιουργήσουν «σκίαση» πίσω του με ηπιότερες κυματικές συνθήκες από τις υφιστάμενες, αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπει την κυκλοφορία του νερού, των θαλασσίων ρευμάτων, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα στάσιμου κυματισμού, ή μείωση της ποιότητας και καθαρότητας των νερών.

«Η στέψη του έργου είναι στα 70 εκατοστά από τη μέση στάθμη θάλασσας. Πρόκειται για ένα έργο, που θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 140 μέτρων από την ακτή, θα φαίνεται από την ακτή σαν μία χαμηλής στέψης ξέρα, όπως βλέπουμε συχνά μέσα στη θάλασσα, που ίσα που θα προεξέχει», εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος.

Παράλληλα, με την προσθήκη του μικρού μόλου, περίπου 30 μέτρων προστατεύεται από τους κυματισμούς το δυτικό κομμάτι της παραλίας. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, θα δημιουργηθεί και κρηπίδωμα, προσδίδοντας λειτουργικότητα, καθώς προβλέπεται η πρόσδεση 5-10 σκαφών μικρού μεγέθους.

Τέλος, προβλέπεται και η ενίσχυση της ακτής στο δυτικό κομμάτι, με άμμο αντίστοιχη της υφιστάμενης, με στόχο να επιταχυνθούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων και η παραλία να επιστρέψει γρηγορότερα στην πρότερη κατάσταση, προτού ξεκινήσουν τα φαινόμενα διάβρωσης.

Προτεινόμενα έργα για τη θωράκιση του προσήνεμου μόλου

Όσον αφορά στις προτάσεις του μελετητή, σχετικά με την απαραίτητη θωράκιση του προσήνεμου μόλου στο τουριστικό καταφύγιο του Μπατσίου, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε τα εξής:

  • Αποκατάσταση και ενίσχυση του προσήνεμου μόλου σε όλο το μήκος του (περίπου 160μ.)
  • Εξωτερική στοιβάδα φυσικών ογκόλιθων 5-7 τόνων
  • Βελτίωση της κλίσης του πρανούς της εξωτερικής θωράκισης.

Στη μελέτη προβλέπεται πως οι φυσικοί ογκόλιθοι θα προέλθουν από τα αδειοδοτημένα λατομεία της Πάρου.

«Έχουμε με αυτό τον τρόπο «ντύσει» όλο το έργο, προσφέροντας αφενός μεν προστασία και λειτουργικότητα στον τουριστικό λιμένα. Αφετέρου όμως σίγουρα βοηθά και στα έργα και όσον αφορά στην ακτομηχανική συμπεριφορά. Αντί ο κυματισμός να ανακλάται στα κατακόρυφα μέτωπα και να προσπίπτει ο νοτιοδυτικός καιρός με βιαιότητα στην ακτή, θραύεται και η ενέργειά του απορροφάται πάνω στις πέτρες της θωράκισης», ανέφερε ο εκπρόσωπος των μελετητών.

Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος ανέλυσε τις προβλέψεις της μελέτης όσον αφορά στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα που θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο του έργου.

Επιτακτική η αυστηρή επίβλεψη για την επιτυχία του έργου

Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε μεταξύ του μελετητή και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, κύριο προβληματισμό αποτέλεσε η βιωσιμότητα του έργου, αλλά και η μακροημέρευσή του, προκειμένου να μην προστεθεί στη λίστα από κακότεχνα έργα, που όπως επεσήμανε και ο Δήμαρχος, κ. Λοτσάρης, έχουν μαστίσει την περιοχή του Μπατσίου.

Αυτό που διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο κ. Παναγόπουλος προς όλους, όσοι εξέφρασαν αντίστοιχο προβληματισμό, είναι πως προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να παραμείνει λειτουργικό για πολλές δεκαετίες το προβλεπόμενο έργο, απαιτείται ενδελεχής επίβλεψη του εργολάβου που θα αναλάβει το έργο, ώστε να αυτό να κατασκευαστεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις προβλέψεις της μελέτης και να μην παρεκκλίνει λόγω εξοικονόμησης κόστους ή άλλων αιτιών. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της μελετήτριας εταιρείας, τόνισε πως θα μπορούσε εκ μέρους της εταιρείας να παρασχεθεί επίσης και υπηρεσία επίβλεψης του έργου, εφόσον το επιθυμεί η διοίκηση του Δήμου.

Ετικέτες: