Ένα μεγάλο έργο για τον οικισμό αξίας σχεδόν 2 εκ. ευρώ

Aντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Μπατσίου Άνδρου

  • Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022 - 06:18

Ο Δήμος Άνδρου ανακοίνωσε την έναρξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, για την ανάθεση του έργου “Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Οικισμού Μπατσίου Άνδρου”, εκτιμώμενης αξίας 1.930.000 ευρώ.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 16 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Ως ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 30 Νοεμβρίου 2022 και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί στις 05 Δεκεμβρίου 2022.

Αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης σε μήκος 17.033 μέτρων με νέους αγωγούς, καθώς και τα συνοδά φρεάτια και εξαρτήματα. Στην προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών τηλεμετρικών συστημάτων υδρομέτρησης και ελέγχου διαρροών με ενσωμάτωσή τους στα υφιστάμενα δίκτυα του Δήμου Άνδρου. Αφορά στην τοποθέτηση 2.300 οικιακών υδρομετρητών σε οικισμούς του Δήμου, 26 ασύρματων συγκεντρωτών δεδομένων ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης νερού, δύο συσκευές χειρός συλλογής μετρήσεων, καθώς και εργασίες τοποθετήσεις τους. Επίσης στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων φίλτρανσης νερού και του αναγκαίου εξοπλισμού για τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα ύδρευσης ή την τροφοδοσία τους από πηγές και συνοδά ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τη δημιουργία σταθμών παροχής πόσιμου νερού στους οικισμούς του Δήμου Άνδρου. Τέλος αφορά στην υπηρεσία τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση και προώθηση των ανωτέρω έργων και δράσεων.

Βασικά υποέργα

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης του Δήμου Άνδρου και περιλαμβάνει 3 κύρια υποέργα και 2 συνοδά υποέργα:

- Υποέργο 1: «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Μπατσίου» (1.930.000 ευρώ), το οποίο αφορά σε επεμβάσεις στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Μπατσίου συνολικού μήκους 17 χλμ περίπου.

- Υποέργο 2: «Διαχείριση της περίσσειας προϊόντων εκσκαφών και προϊόντων καθαιρέσεων (Διαχείριση ΑΕΚΚ)» (58.280 ευρώ), το οποίο αφορά στη διαχείριση των ΑΕΚΚ του Υπόεργου 1.

- Υποέργο 3: «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών ψηφιακών τηλεμετρικών συστημάτων υδρομέτρησης και ελέγχου διαρροών με ενσωμάτωσή τους στα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Άνδρου» (1.443.732 ευρώ), το οποίο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ευφυών ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης νερού (οικιακών

υδρομέτρων) σε συγκεκριμένους οικισμούς του Δήμου Άνδρου.

- Υποέργο 4: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων φίλτρανσης νερού και αναγκαίου εξοπλισμού για τη σύνδεση τους με τα δίκτυα ύδρευσης ή την τροφοδοσία τους από πηγές και συνοδά ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τη δημιουργία σταθμών παροχής ποσίμου νερού σε οικισμούς του Δήμου Άνδρου» (285.758 ευρώ), το οποίο αφορά στη δημιουργία 29 σταθμών παροχής ποσίμου νερού σε οικισμούς του Δήμου Άνδρου.

- Υποέργο 5: Προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης (4.960 ευρώ).

Τεχνική μελέτη

Η παρούσα μελέτη αφορά στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Μπάτσι του Δήμου Άνδρου και σύμφωνα με αυτή προβλέπεται η κατασκευή δύο υποδικτύων με τα συνοδό τεχνικά έργα. Το υφιστάμενο δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο. Η αντικατάσταση των δικτύων είναι επιτακτική για τους παρακάτω λόγους: Α) Έχουν υπερβεί κατά πολύ την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των υδρευτικών δικτύων διανομής που είναι τα 40 έτη. Μετά την 40ετία το υλικό κατασκευής των σωληνώσεων έχει χάσει την αντοχή του με αποτέλεσμα συνεχείς θραύσεις και διαρροές, ενώ τα εξαρτήματα χειρισμού (βάνες και βαλβίδες) έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργικότητά τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι αδύνατη η απομόνωση τμημάτων του δικτύου για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης. Β) Οι συνεχείς συνδέσεις με ελαστικούς δακτυλίους δεν εξασφαλίζουν πλήρη στεγανότητα με αποτέλεσμα οι απώλειες νερού να είναι αυξημένες σε σχέση με τα σύγχρονα δίκτυα πολυαιθυλενίου. Η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο τόσο από την παλαιότητα του δικτύου όσο και από την συσσώρευση πρόσθετων συνδέσμων προς αποκατάσταση θραύσεων στο παρελθόν σε διάφορες θέσεις του δικτύου, και Γ) Το υλικό κατασκευής τους είναι απαρχαιωμένο και μη συμβατό με τα εξαρτήματα και ειδικά τεμάχια που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο. Η συντήρηση και επισκευή τέτοιων δικτύων απαιτεί την συνεχή χρήση ιδιοκατασκευών, οι οποίες δεν είναι πιστοποιημένα συμβατές με το πόσιμο νερό.

Προτεινόμενο έργο

Όλοι οι νέοι αγωγοί του εσωτερικού δικτύου θα είναι από πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς. Τα πλεονεκτήματα αυτών των αγωγών είναι ότι παρουσιάζουν την καλύτερη συμπεριφορά από οποιοδήποτε άλλο υλικό σε φαινόμενα υδραυλικού πλήγματος, χάρις στο μικρό μέτρο ελαστικότητας. Επίσης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευκαμψία σε σύγκριση με τους αγωγούς από άλλα υλικά εξαιτίας του σχετικά χαμηλού μέτρου ελαστικότητας του υλικού. Η ευκαμψία του υλικού εξασφαλίζει μεγαλύτερο ενιαίο μήκος αγωγού. Η μείωση των συνδέσεων έχει σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός δικτύου χωρίς ασθενή σημεία από άποψη αντοχής και στεγανότητας. Τέλος, η σύνδεση των αγωγών επιτυγχάνεται με ηλεκτρομούφες που εξασφαλίζουν πλήρη στεγανότητα, αποκλείοντας πρακτικά οποιαδήποτε διαρροή λύματος.

Επίσης θα αντικατασταθούν όλες οι συσκευές χειρισμού του δικτύου, δικλείδες και βαλβίδες. Όλες οι εργασίες θα εκτελεστούν εντός των ορίων του οικισμού.

Συνοδά τεχνικά έργα

Για την λειτουργία των αγωγών είναι απαραίτητη η κατασκευή των συνοδών φρεατίων εξαερισμού, εκκένωσης και δικλείδων. Τα φρεάτια εξαερισμού τοποθετούνται στα υψηλά σημεία της χάραξης των κυρίων αγωγών και μέσω των βαλβίδων εξαερισμού που εγκαθίστανται σε αυτά επιτυγχάνεται η εκκένωση του αέρα κατά την πλήρωση και λειτουργία του δικτύου και η εισαγωγή αέρα κατά την εκκένωση του. Μέσω αυτών επιτυγχάνεται η εκκένωση τμημάτων του δικτύου προκειμένου να διευκολυνθούν εργασίες συντήρησης. Η εκκένωση θα γίνεται στα γειτονικά φρεάτια του δικτύου ομβρίων σε κατάλληλη υψομετρικά θέση ώστε να εξασφαλίζεται πάντοτε ο φυσικός διαχωρισμός των δικτύων.