Ο Σύλλογος Εργαζομένων Σύρου για την πανελλαδική απεργία

  • Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022 - 14:05

    Χτες το πρωί της Τετάρτης 9-11-22, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ, συγκεντρωθήκαμε έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σωματεία Σύλλογοι, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και συνταξιούχοι, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ενεργειακή κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες όπως επισήμαναν έχουν βαρύ αντίκτυπο στην κοινωνία.

Η ΑΔΕΔΥ σε Δελτίο Τύπου της αναφέρει: «Η κοινή συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων κι ήταν αυτό ένα μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας ενωμένοι και αποφασισμένοι λένε όχι στις πολιτικές της λιτότητας που ασκεί, λένε όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση που μας οδηγεί. Λένε όχι στην πολιτική που στηρίζει την οικονομική ολιγαρχία σε βάρος του κόσμου της εργασίας».

Στο ίδιο πνεύμα ο Προέδρος της ΓΣΕΕ αναφέρει: «Ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια τσακίζει, τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών συρρικνώνονται , οι εργαζόμενοι δεν έχουν στοιχειώδη προστασία, ούτε από το εργατικό δίκαιο ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις.
Την ίδια ώρα ασκούνται πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, εντείνουν τη φτώχεια και δε δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα των ανέργων. Για όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα, τα συνδικάτα κινητοποιούνται, δίνουν προτεραιότητα στις αυξήσεις των μισθών που είναι απαραίτητες και αποτελούν την υπ αριθμόν ένα διεκδίκηση σε όλη την Ευρώπη»

    Στον αντίποδα, μετά το πέρας του μοναδικού συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα στο νησί μας, μετα λύπης μας παρακολουθήσαμε την θλιβερή ομιλία του προέδρου του εργατικού κέντρου κ. Βουτσίνου, που όχι μόνο δεν πήρε καμία πρωτοβουλία οργάνωσης κινητοποίησης, απεναντίας διατύπωσε και άποψη για τα σωματεία που το έκαναν, αναφέροντας ότι  πήγανε « να ενώσουν τις αρρώστιες τους».

 Επιπλέον προσπαθεί να προσδώσει κομματικό πρόσημο σε όσα σωματεία και συλλόγους συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις (στην συγκεκριμένη καλούσαν μαζί με το δικό μας, τουλάχιστον άλλα πέντε σωματεία του δημόσιου τομέα, δύο του ιδιωτικού και ο εμπορικός σύλλογος), προκειμένου, θεωρούμε, να αποθαρρύνει το κόσμο από το να συμμετάσχει.

    Εν συνεχεία, αναλώθηκε στην κριτική της δράσης του σωματείου μας αναφέροντας ότι στο Νοσοκομείο μας δεν υπάρχει υποστελέχωση αλλά «λάθος στελέχωση», υιοθετώντας, με έκπληξη μας επιχειρηματολογία του Υπουργείου Υγείας. Τι να εννοεί άραγε όταν αναφέρεται σε «λάθος στελέχωση»;

   Ενδιαφέρον είχε για εμάς και η τοποθέτηση του προέδρου των συνταξιούχων κ. Χαρίτου όπως και του τέως προέδρου του εμπορικού συλλόγου κ. Πρίντεζη. Ο πρώτος ανέφερε ότι δεν έχουν ενημέρωση από τον Σύλλογο εργαζομένων για τα προβλήματα του Νοσοκομείου καθώς και για το ζήτημα των αναστολών εργασίας ενώ  ήταν παρόν στις δύο τελευταίες συναντήσεις (29-6-22 & 12-10-22) που κάναμε στο εργατικό κέντρο με σωματεία, συλλόγους  και φορείς του τόπου  προκειμένου να  ενημερώσουμε για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και να κινητοποιηθούμε για την επίλυση τους.  Επιπροσθέτως θεωρούμε ότι για αυτό μας έστειλαν πριν λίγες ημέρες και επιστολή συμπαράστασης κατανοώντας το μέγεθος των προβλημάτων μας. Ο δεύτερος, αναφέρεται απαξιωτικά   στον σύλλογο μας τονίζοντας ότι «μια κυρία κάνει κουμάντο». Τον ενημερώνουμε ότι ο σύλλογος μας είναι του ΕΜΕΙΣ και όχι του ΕΓΩ. Επίσης, ανέφερε ότι κινδυνολογούμε για μεταφορά του Νοσοκομείου μας στην Νάξο ενώ εμείς παλεύουμε και ζητάμε την αναβάθμιση και στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στις Κυκλάδες.

  Επιπλέον έχουμε προσκαλέσει το εργατικό κέντρο μέσω mail σε διαδικτυακή σύσκεψη σωματείων, για την οργάνωση του αγώνα μας, στις  23-1-22, στις 20-3-22 και στις 5-6-22 χωρίς ανταπόκριση. Νιώθουμε την ανάγκη να αναφέρουμε ότι μόνο μέσα στο 2022 έχουμε δημοσιεύσει τουλάχιστον 10 ανακοινώσεις όπου αναφέρουμε τα προβλήματα του Νοσοκομείου και τα τεκμηριώνουμε με αριθμητικά στοιχεία και γεγονότα. Εννοείται βέβαια πως είμαστε πάντα διαθέσιμοι για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί περαιτέρω από τον σύλλογο μας. 

   Στην πρόταση δε, του προέδρου του εργατικού κέντρου για σύσταση επιτροπής για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, είμαστε πάντα ανοικτοί, αλλά του υπενθυμίζουμε ότι τέτοια επιτροπή έχει ήδη συσταθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Ερμούπολης. Η επιτροπή συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας (9-6-22)  και το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης γνωστοποιήθηκαν με Δελτίο Τύπου στις 17-6-22 και αναλύθηκαν και στην συνάντηση στο εργατικό κέντρο  στις 29-6-22.

     Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι εμείς συμπορευόμαστε με οποιονδήποτε επιθυμεί (σύλλογο, σωματείο, φορέα κλπ) να παλέψει μαζί μας, για την στήριξη του Νοσοκομείου μας, ενάντια στην διάλυση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και κάθε προσπάθειας  ιδιωτικοποίησης του,  στηρίζοντας βέβαια το πλαίσιο των αιτημάτων μας για:

  • Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
  • Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων
  • Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ - Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία
  • Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.
  • Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία