Ετοιμότητα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ίο

  • Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, 2022 - 06:17

Ο συντονισμός των φορέων αρμοδίων για την πολιτική προστασία στην Ίο, αποτέλεσε αντικείμενο συνεδρίασης στο Δήμο Ιητών, κατά την οποία επικεντρώθηκαν στις δράσεις και τα έργα για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Στη συνεδρίαση παρόντες ο Δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας, ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας και Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ζακχαίος, καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του δασονομείου, της υπηρεσίας ύδρευσης αλλά και των εθελοντών της πολιτικής προστασίας. Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την πλήρη ετοιμότητα και απρόσκοπτη συνέχιση της άριστης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Με επιτυχία έκλεισε η αντιπυρική περίοδος του 2022

Με την έναρξη της συζήτησης υπήρξε εκ μέρους του Δημάρχου, κ. Γκίκα, μία συνοπτική αναφορά στην αντιπυρική περίοδο του 2022, αλλά και την ετοιμότητα των φορέων και στην άριστη συνεργασία του Δήμου με το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, το οποίο με την ενισχυμένη παρουσία του βοήθησε σημαντικά στη πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων πυρκαγιών. Αναφέρθηκε επίσης στη δρομολόγηση παραχώρησης ειδικού χώρου στέγασης αλλά και προετοιμασίας του Πυροσβεστικού κλιμακίου που βρίσκεται στην Ίο κατά την αντιπυρική περίοδο.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την άμεση ετοιμότητα του Δήμου σε ενδεχόμενα φαινόμενα πλημμυρών.

Ο κ. Γκίκας επιβεβαίωσε και διασφάλισε την επικοινωνία μεταξύ όλων των υπηρεσιών και φορέων ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα έκτακτες ανάγκες και συνέπειες από πρόκληση πλημμύρων, χιονοπτώσεων και παγετών στο νησί.

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Σχετικά με την ενημέρωση της οργανικής μονάδας πολιτικής προστασίας του Δήμου για τις δράσεις που αναλαμβάνουν οι επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς σε επίπεδο Δήμου (Λιμενική Αρχή, ΕΛ.ΑΣ., κ.λπ) στο πλαίσιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, τονίστηκε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των φορέων και των υπηρεσιών σε επίπεδο Δήμου και οι εκπρόσωποι αυτών συμφώνησαν στη συνεχή ετοιμότητα τους για την παρέμβαση τους όπου παραστεί αναγκαίο. Σε ότι αφορά τον συντονισμό δράσεων πολιτικής προστασίας των λοιπών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, κ.λπ) σε επίπεδο Δήμου για την αντιμετώπιση κινδύνων επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία για άμεση και έγκαιρη παρέμβαση μεταξύ των φορέων και των υπηρεσιών σε επίπεδο Δήμου που έχει ως κύριο στόχο την ασφάλεια των πολιτών και των ξένων επισκεπτών.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Δήμου στη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο εντός της επικράτειας του Δήμου, με έμφαση στο αγροτικό οδικό δίκτυο, ο Δήμαρχος Ιητών αναφέρθηκε στις εργασίες που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος για τη πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων όπως είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων εντός ορίων του Δήμου καθώς και ο καθαρισμός του αγροτικού δικτύου για την ασφαλή διέλευση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Παράλληλα ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι έως τώρα ο καθαρισμός των ρεμάτων έχει ολοκληρωθεί με ιδίους πόρους του Δήμου και ότι εντός ημερών θα παρευρεθεί ειδικό συνεργείο καθαρισμού ρεμάτων και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η κατάσταση του δικτύου ομβρίων υδάτων

Επίσης υπήρξε ενημέρωση για τον ήδη ολοκληρωμένο καθαρισμό των φρεατίων στο οδικό δίκτυο του Δήμου και αναφέρθηκε σε σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που επρόκειτο να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων. Το πρώτο είναι η εκπόνηση μελέτης για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στη περιοχή Κάμπος Ίου, μια κατοικημένη περιοχή του νησιού που αποτελεί ευαίσθητο σημείο κατά την εξέλιξη ενός πλημμυρικού φαινομένου. Το δεύτερο αφορά στην εκπόνηση μελέτης για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη προστασία του παραδοσιακού οικισμού Χώρας Ίου από όγκους χώματος και βράχων στη θέση "Γκρεμνιώτισσα", όπου είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Θήρας, Μάρκος Καφούρος, αναφέρθηκε στην επερχόμενη σύμβαση μηχανήματος έργου προς το Δήμο Ιητών, όπως και στην επισήμανση εντοπισμού των ευαίσθητων σημείων στη νήσο Ίο που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινομένα καθώς και τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου του νησιού με τον Δήμαρχο να παίρνει το λόγο και να διασφαλίζει την ολοκλήρωση οποιασδήποτε αναγκαίας ενέργειας στις ευαίσθητες περιοχές του νησιού καθώς και στη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου.

Σχετικά με τον προσδιορισμό των μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας όταν προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες κ.λπ), ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα όπως αυτή προβλέπεται και την άμεση ενημέρωση των πολιτών μέσα από κοινωνικά δίκτυα και τις επίσημες ιστοσελίδες του Δήμου για την πρόληψη και αντιμετώπιση τους. Ενώ για τον προσδιορισμό δράσεων στο πλαίσιο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, βάσει των δράσεων που προβλέπεται στο γενικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η ετοιμότητα του Δήμου βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και επιβεβαίωσε την συνεργασία για άμεση και έγκαιρη παρέμβαση για οργανωμένη και προληπτική απομάκρυνση των πολιτών και των ξένων επισκεπτών με τους τοπικούς φορείς.

Η αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων

Τέλος ειδική αναφορά έγινε και στην αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Δήμου και αφορούν σε δράσεις για την υποστήριξη του Δήμου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Δήμαρχος Ιητών αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια που παρέχει η εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας Δήμου Ιητών στην αντιμετώπιση φαινομένων έκτακτων αναγκών και ενημέρωσε για την προμήθεια εξοπλισμού ειδών ατομικής προστασίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών που προχώρησε ο Δήμος στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου 2022 για τους πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες του Δήμου και επιβεβαίωσε την προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού μέσα στο έτος 2023.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας Δήμου Ιητών, Σωτήρης Μπουργάνης, επιβεβαίωσε τη παρουσία και την ετοιμότητα της ομάδας του σε εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και από κοινού με τον Δήμαρχο Ιητών, συμφώνησαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες εγγραφής της εθελοντικής ομάδας στο Ενιαίο Μητρώο Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.