Το «Typhoon Project» καθάρισε τις ακτές της Ίου

Σκουπίδια, δίχτυα, ακόμα και καρέκλες έφερε στην επιφάνεια η οργανωμένη δράση για τον καθαρισμό των μη προσβάσιμων ακτών της Ίου, που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στο νησί. Την ευρύτερη δράση ανέλαβε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» και η επιχειρησιακή ομάδα του πλοίου «TYPHOON». Ο Δήμος Ιητών εξέφρασε για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες του για τα σημαντικά αποτελέσματα που έφερε η συγκεκριμένη δράση με τα σκουπίδια και τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τις ακτές, να είναι πάρα πολλά.

Το πλοίο «Τyphoon», που είναι και το μοναδικό επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος αποτελεί τον μοχλό του προγράμματος «Τyphoon Project», που έχει σαν στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας. Η επιχειρησιακή ομάδα δράσης του «Typhoon Project» έχει πραγματοποιήσει δράσεις καθαρισμού ακτών στις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο, τον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, την Κρήτη, τις Σποράδες και την Πελοπόννησο, απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κιλά απορριμμάτων, ενώ για την σημαντική συμβολή του στον καθαρισμό των ακτών της χώρας μας, το «Typhoon Project» απέσπασε σημαντική διάκριση στα Lloyd’s List Greek Shipping Virtual Awards 2020, κατακτώντας το «Sustainability Award».

Τι είναι το Typhoon Project

Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας. Μοχλός του προγράμματος είναι το «Typhoon», ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης. Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Το «Typhoon Project» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Γκίκας Γκίκας: «οι ακτές και οι θάλασσες μας αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο μας»

Ο Δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας, φάνηκε αρκετά ικανοποιημένος για την συγκεκριμένη δράση και δήλωσε, «Η πρόσφατη πραγματοποίηση της δράσης καθαρισμού των μη προσβάσιμων ακτών του νησιού μας, από την ομάδα του πλοίου «ΤΥΡΗΟΟΝ», στο πλαίσιο του προγράμματος «Typhoon Project», μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς οι ακτές και οι θάλασσες μας αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο μας. Οι δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ελπίζω να μας ευαισθητοποιήσουν όλους προς αυτή την κατεύθυνση και να αποτελέσουν καταλύτη για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Για μία ακόμη φορά, εκ μέρους των κατοίκων της Ίου αλλά και προσωπικά, εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες προς το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» για την αδιάκοπη προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο και την ομάδα δράσης του «Typhoon Project», για την συμμετοχή. τους στον καθαρισμό των μη προσβάσιμων ακτών του νησιού μας.»