Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για βασικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των Κυκλάδων

“Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους”

Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας ξεδιαλύνει τις όποιες “σκιές” αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης των όψεων του Δημαρχείου

Τις όποιες “σκιές” μπορεί να έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με την χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, επιχειρεί να ξεδιαλύνει, μέσω της “Κοινής Γνώμης”, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, πως το ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, κλείστηκε μετά από δική του πρωτοβουλία.

Ο κ. Φόρτωμας τονίζει πως τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα καταβληθούν κανονικά, σημειώνοντας πως οι επερχόμενες εκλογές δεν πρόκειται να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Κυκλάδων μιλάει και για το θέμα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου Σύρου, υποστηρίζοντας πως “από το 2020 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 72 προσλήψεις. Εφτά μήνες μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με θέμα το νοσοκομείο Σύρου, βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά ακολουθεί σαφέστατα το δρόμο της αναβάθμισης”.

Επίσης, κάνει σαφές ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην καταβολή του, η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση κατάργησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενώ αναφέρεται και στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Τέλος, δηλώνει “παρών” στις πολιτικές εξελίξεις, ανακοινώνοντας πως θα θέσει και πάλι τον εαυτό του στην κρίση των Κυκλαδιτών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με στόχο, όπως υποστηρίζει, την συνέχιση του κυβερνητικού έργου για την επίλυση των πολλών και σημαντικών προβλημάτων στη νησιωτική χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μία συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον κ. Πέτσα, αναφορικά με την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού μεγάρου. Αν και συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τη δημοτική αρχή υπάρχει μία διστακτικότητα για το αν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και αν τα χρήματα θα δοθούν πριν την προκήρυξη των εκλογών. Εσάς ποια είναι η θέση μας, μιας και παρευρεθήκατε στη συνάντηση;

Καταρχήν θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ώστε να το γνωρίζει η κοινωνία της Σύρου, ότι δεν παρευρέθηκα απλώς, αλλά αντιθέτως ανέλαβα ο ίδιος την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της συνάντησης, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης,  δεσμεύτηκα προφορικά στον δήμαρχο κ. Λειβαδάρα και στον αντιδήμαρχο κ. Αληφραγκή, να δρομολογήσω αυτή τη συνάντηση και να πάμε μαζί στο Υπουργείο, όπως και έγινε. Ο κ. Πέτσας  αποφάσισε την επιχορήγηση για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου με το ποσό των 2 εκ. ευρώ. Γεγονός αδιαμφισβήτητο, που αν μη τι άλλο θα έπρεπε στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί στους πολίτες της Σύρου, χωρίς σκιές. Η ανταπόκριση μου στο αίτημα του δημάρχου ήταν άμεση, η ανταπόκριση του υπουργού στο να κλείσει η συνάντηση επίσης και τέλος η δέσμευση για την επιχορήγηση ξεκάθαρη. Ας βάλουμε στην άκρη τις προσωπικές εκτιμήσεις, και ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους!

Όσον αφορά το πότε θα δοθούν τα χρήματα,  όπως γίνεται ως σήμερα αυτά τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και με άλλα μεγάλα έργα στις Κυκλάδες, κανένα δεν έχει μείνει στα λόγια αλλά όλα παίρνουν τον δρόμο τους, χωρίς χρονοτριβές. Επίσης, το Δημαρχείο είναι τόσα χρόνια σε αυτή την κατάσταση και τώρα βρέθηκαν τα χρήματα από την Κυβέρνηση μας, αυτό δεν οφείλουμε να το πούμε; Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για το γεγονός ότι θα παρεμβληθούν εκλογές, γιατί και μετά τις εκλογές η ΝΔ θα είναι Κυβέρνηση και θα συνεχίσει κανονικά το κυβερνητικό έργο και τις δεσμεύσεις της και εγώ θα είμαι εκεί παρόν ως βουλευτής Κυκλάδων για να συνεχίζω να διεκδικώ την χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων που μας αξίζουν.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, όμως, έχει γίνει γνωστό προς το Υπουργείο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Λύση μέχρι και την τελευταία συνάντηση δεν είχε βρεθεί. Μήπως τελικά η κυβέρνηση αντέδρασε με αργά αντανακλαστικά και υπό το βάρος των επερχόμενων εκλογών;

Προφανώς και το έργο αυτό είναι μεγάλης σημασίας για την τοπική κοινωνία και για ιστορικούς λόγους εάν θέλετε πλην της ουσιαστικής συντήρησης, μιας και είναι η εικόνα της πόλης. Και για αυτόν τον λόγο έκλεισα αυτή τη συνάντηση αμέσως μόλις μου το ζήτησε δημόσια ο κ. Λειβαδάρας. Οπότε δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αργά αντανακλαστικά. Ανεξάρτητα με τον χρόνο των εκλογών, τρέχουμε όλα τα έργα με ταχύτητα και αμείωτους ρυθμούς, δεδομένων και των συγκυριών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Οπότε δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για ολιγωρία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η  Κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά μας, και παρόλο που τόσα χρόνια πέρασαν πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαστε ακόμη πίσω. Στη Σύρο τρέχουν ήδη ή είναι προγραμματισμένα να τρέξουν έργα που έχουν ενταχθεί, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση (π.χ. ηλεκτροκίνηση , υπογειοποίηση δικτύου φωτισμού, επέκταση και βελτίωση της ψηφιακής διαχείρισης υποδομών ύδρευσης κτλ) .

Επίσης, βρεθήκατε και στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Σύρου. Το θέμα της υποστελέχωσής του ακόμα προβληματίζει τους εργαζόμενους. Θεωρείται υπερβολικές τις αντιδράσεις τους ή πιστεύετε πως η κυβέρνηση έχει πράξει τα δέοντα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν  ψηλά στην ατζέντα τους την ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών και τη συνεχή στήριξη και εύρεση βιώσιμων και άμεσων λύσεων. Αυτό δρομολογήθηκε ήδη και για το νοσοκομείο της Σύρου. Από το 2020 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 72 προσλήψεις. Εφτά μήνες μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με θέμα το νοσοκομείο Σύρου, βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά ακολουθεί σαφέστατα το δρόμο της αναβάθμισης. Ό,τι συμφωνήθηκε, έχει γίνει εξ ολοκλήρου, με τελευταία εξέλιξη την πρόσληψη παθολόγου ογκολόγου και την δημιουργία ογκολογικής μονάδας. Γίνεται πράξη ένα δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κυκλάδων. Και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την αν. υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, για την καθοριστική συμβολή της. Εκκρεμεί η επικείμενη και ήδη δρομολογημένη πρόσληψη 5 ΔΕ βοηθών νοσηλευτών. Πριν λίγους μήνες, είχα θέσει στην αναπληρώτρια υπουργό την αναγκαιότητα πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η ίδια είχε δεσμευτεί για την άμεση επίλυσή του και μέσω της εφημερίδα σας οφείλω να την ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά δημόσια, τόσο την ίδια, όσο συνολικά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Σχετικά με τις αντιδράσεις του κόσμου, όλοι παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό, όλοι θέλουμε ακριβώς το ίδιο. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ πλήρως την αγωνία των Συριανών, όμως πρέπει να αναγνωριστεί και όλη η προσπάθεια που γίνεται ως σήμερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν σημαίνει πως επαναπαυθούμε σε αυτά. Πρέπει και θα γίνουν ακόμη πολλές κινήσεις.

Τα ζητήματα στον τομέα της Υγείας, όμως, δεν απασχολούν μόνο τη Σύρο, αλλά γενικότερα τα νησιά των Κυκλάδων. Δεν θα έπρεπε η πολιτεία να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα, έτσι ώστε γιατροί και νοσηλευτές να στελεχώνουν τα νησιά μας, δίχως να έχουν δεύτερες σκέψεις;

Η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό του ανθρώπου και η προστασία της είναι ευθύνη και προτεραιότητα όλων μας. Σκοπό μας να επιτύχουμε την ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας σε όλους τους πολίτες, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών. Το θέμα της υγείας και ιδιαίτερα των διακομιδών και της στελέχωσης των νησιωτικών δομών αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα για τις Κυκλάδες, στοίχημα για μας. Αποτέλεσε και αντικείμενο της πρόσφατης συζήτησης μου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς εξέφρασα την άποψη ότι πρέπει να το δούμε συνολικά από την αρχή και να επιφέρουμε σημαντικές βελτιώσεις.

Είναι και προσωπική μου προτεραιότητα η επίλυση των επί μέρους θεμάτων, που αφορούν στη λειτουργία των Νοσοκομείων Σύρου, Νάξου και Σαντορίνης καθώς και των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων και το αποδεικνύω συνεχώς με τις παρεμβάσεις μου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τους κατοίκους, αλλά και τους επιχειρηματίες των Κυκλάδων είναι τα αργά αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η πολιτεία όσον αφορά στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Έχετε πιέσει προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξασφαλίζει τη συνεχή ροή πληρωμών του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, βελτιώνοντας συνεχώς τις διαδικασίες, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Θέλω να τονίσω εδώ την επέκταση του μέτρου και στα καύσιμα το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά από τα μικρά μας νησιά και επεκτάθηκε και σε άλλα. Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου συνεχίζεται κανονικά και πλέον έχει ενταχθεί ως ένα σταθερό μέτρο ενίσχυσης της νησιωτικότητας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής που εφαρμόζουμε στο υπουργείο. Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό του, με παράλληλη υιοθέτηση κινήτρων ή ενισχύσεων για βελτίωση της νησιωτικής ανταγωνιστικότητας. Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για κατάργηση του μεταφορικού ισοδύναμου, αυτά είναι λόγια των λαϊκιστών αυτών που κατήργησαν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις Κυκλάδες και φέρουν την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης Τσίπρα. Στόχος μας είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο να διατηρηθεί και να διευρυνθεί για τις κατηγορίες που απαιτείται.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση έχει ως αποτέλεσμα να επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στα νησιά. Θεωρείται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη απαίτηση πολλών νησιωτών;

Νιώθω δικαιωμένος ως νησιώτης και ως εκπρόσωπος των Κυκλαδιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε μια πολύ μεγάλη μάχη 2,5 ετών με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Μια μάχη που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να χαθεί μη προβάλλοντας ίχνος αντίστασης, ξεπουλώντας τα κεκτημένα της περιοχής μας χωρίς ντροπή και διαπράττοντας μια ιστορική αδικία με τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους νησιώτες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στις δεσμεύσεις της για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και με σεβασμό στη νησιωτική Ελλάδα, τους κατοίκους της και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, έβαλε ως στόχο την εξάλειψη αυτής της κατάφορης αδικίας και με μεθοδευμένες κινήσεις και την συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων, ένα αποτέλεσμα που δικαίωσε την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της οι κάτοικοι των Κυκλάδων τον Ιούλιο του 2019. Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2021, επετεύχθη, με ομοφωνία, Πολιτική Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών Ecofin, ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε και θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025. Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στις 4 Μαρτίου διεξάγεται ο πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, ωστόσο στις Κυκλάδες δεν υπάρχει εξεταστικό κέντρο. Πολλοί υποψήφιοι εκφράζουν φόβους πως θα χάσουν τις εξετάσεις εξαιτίας της αδυναμίας τους να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Γιατί οι Κυκλάδες έχουν «αποκλειστεί» από τη διαδικασία;

Σχετικά με το ζήτημα των εξετάσεων του ΑΣΕΠ, οφείλουμε, ως Πολιτεία, να εξασφαλίζουμε την ισότιμη αντιμετώπιση σε όλους τους πολίτες μας. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και με τον ΑΣΕΠ, ώστε να επιτευχθεί το δίκαιο αίτημα των Κυκλαδιτών, για τη δημιουργία εξεταστικού κέντρου.

Έρχονται εκλογές. Θα είστε και πάλι υποψήφιος βουλευτής στις Κυκλάδες. Ποια θα είναι τα βασικά θέματα που θα εμπεριέχονται στην ατζέντα σας και ποιες οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση επανεκλογή σας;

Κύριε Μπορμπαντωνάκη, και υποψήφιος θα είμαι τηρώντας τη δέσμευση μου απέναντι στους πολίτες που με τίμησαν το 2019, και την επόμενη ημέρα από τη θέση του εκπροσώπου των Κυκλάδων στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα δίνω ξανά τη μάχη και θα αγωνίζομαι για τις Κυκλάδες που μας αξίζουν! Όλα τα θέματα είναι εξίσου σημαντικά, βασικά και πρώτης προτεραιότητας για το νομό μας. Κάθε νησί έχει τις ανάγκες του, οι οποίες αποτελούν όλες θέματα της ατζέντας μου! Συνεχίζουμε #μαζί για τις Κυκλάδες λοιπόν!

Γιατί θεωρείται ότι οι ψηφοφόροι των Κυκλάδων θα πρέπει να εμπιστευτούν και πάλι μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η στήριξη της νησιωτικής Ελλάδας, με αναβάθμιση των υποδομών, νομοθετικές ρυθμίσεις, οικονομική υποστήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και ενίσχυση του Τουρισμού. Και το καταφέραμε, εφαρμόζοντας μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει έμπρακτα τη σημασία του νησιωτικού χώρου. Ως εκπρόσωπος των Κυκλάδων στο ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλω να πω πως είμαι πολύ περήφανος, γιατί μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχουν γίνει πολλά και καθοριστικά βήματα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. Σίγουρα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, γιατί οι ανάγκες αλλάζουν και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών, είναι συγκεκριμένο. Συνέχεια της ανοδικής πορείας της χώρας μας, με συνέπεια και σταθερότητα ή επιστροφή στη στασιμότητα και στην αβεβαιότητα. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα σας είναι πως οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί στα χρόνια της διακυβέρνησης του δεν έμεινε στα λόγια, αλλά έκανε πράξη όλα όσα είχε δεσμευθεί και μάλιστα υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που έχει βιώσει ποτέ η σύγχρονη Ελλάδα.