Τι απαντά ο δήμαρχος Πάρου, μέσω της «Κοινής Γνώμης», στις επιστολές Συλλόγων της περιοχής

Πάρος: Έργα υποδομών στις Λεύκες και ανησυχία των κατοίκων για την παραδοσιακή εικόνα του οικισμού

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν, μέσω δύο επιστολών, οι κάτοικοι των Λευκών για τα έργα που θα αρχίσαν στην περιοχή τους και αφορούν στην κατασκευή του έργου, συλλογής και μεταφοράς λυμάτων των Λευκών και του Κώστου. Συγκεκριμένα, τρεις Σύλλογοι της περιοχής, απέστειλαν ερωτήσεις με αποδέκτη τον δήμαρχο και είχαν ως κεντρική ιδέα τις οποίες συνέπειες μπορεί να φέρουν στην περιοχή, τα συγκεκριμένα έργα και αν αυτά θα επηρεάσουν την παραδοσιακή εικόνα του οικισμού, ενώ παράλληλα εκφράζουν και τις ανησυχίες τους για τις ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας. Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, απάντησε στις επιστολές αυτές, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.

Η πρώτη επιστολή των Συλλόγων (Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Αθήνας, Μ.Ε.Ε.Α.Σ Υρία Λευκών και ο Σύλλογος Ανακαινίσεως Αγίας Τριάδας) προς τον δήμαρχο και τη ΔΕΥΑΠ, αφορούσε στην πορεία του έργου υποδομής και στη διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού, ενώ η δεύτερη στην καθαριότητα της ευρύτερης περιοχής.

Η πρώτη επιστολή των Συλλόγων για τη διατήρηση του οικισμού

Μέρος της πρώτης επιστολής:

“Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, την υπογραφή της σύμβασης για τον ανάδοχο της κατασκευής του έργου, συλλογής και μεταφοράς λυμάτων των Λευκών και του Κώστου, για βιολογική επεξεργασία και τελική απόρριψη.

Γνωρίζοντας ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 24 μήνες, θα θέλαμε αρχικά να μας ενημερώσετε για την πορεία των εργασιών μέχρι σήμερα, αν όλα έχουν προχωρήσει βάσει του αρχικού σχεδιασμού και σε πιο στάδιο είμαστε. Επειδή η τουριστική περίοδος προβλέπεται να ξεκινήσει φέτος πιο νωρίς και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με το 2022, είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του χωριού μας, την πορεία του έργου και μάλιστα επίσημα με την δική σας υπογραφή. Επιπλέον θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σημείο ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς. Γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια του έργου αυτού, τα πλακόστρωτα στον παραδοσιακό οικισμό χρειάζεται να σκαφτούν, για να περάσουν οι απαραίτητοι σωλήνες και να τοποθετηθούν φρεάτια, ώστε να είναι δυνατή η συντήρηση του έργου και συνολικά αυτό να προστατευτεί. 

Τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια των Λευκών είναι μοναδικής ομορφιάς. Θα είναι πραγματικά κρίμα να αλλοιωθούν με άτακτα τοποθετημένα και ακαλαίσθητα μεταλλικά φρεάτια και πλάκες που εξέχουν και προκαλούν ατυχήματα. Το έργο αυτό κ. δήμαρχε, είναι πολύ σημαντικό για το χωριό μας τις Λεύκες και το περιμένουμε όλοι. Η προστασία του περιβάλλοντος, με την βιολογική επεξεργασία των λυμάτων και την διατήρηση της τεχνοτροπίας του πλακόστρωτου, είναι στο επίκεντρο της προσοχής στην τοπική κοινωνία, στην κεντρική διοίκηση αλλά και των αναρίθμητων διεθνών επισκεπτών μας. Είναι επιτακτική και η δική σας προσωπική επίβλεψη και έγκαιρη συνδρομή προς τους εμπλεκόμενους για την επιτυχή ολοκλήρωσή του.”

Μ. Κωβαίος: “Όταν κάποιος δεν θέλει να δει το πρόβλημα, δεν βλέπει την λύση βλέπει την τρίχα”

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τις επιστολές από τους Συλλόγους των Λευκών και έθεσε και τις δικές του απορίες, “Όλα αυτά τα χρόνια, να μου πουν όλοι αυτοί που γράφουν επιστολές, ελαφρά τη καρδία, γιατί δεν έλεγαν ότι υπήρχε θέμα υγιεινής, όταν όλα τα λύματα, πήγαιναν μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτή τη στιγμή, είναι τρεις σύλλογοι, τρία διαφορετικά άτομα, που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις. Εμείς πάντα κάνουμε ότι καλύτερο και πόσο μάλλον για έναν παραδοσιακό οικισμό όπως οι Λεύκες. Αλλά εγώ θα ήθελα να πω σε οποιονδήποτε προβληματίζεται, ότι μέχρι τώρα όλα τα λύματα των Λευκών έπεφταν μέσα στον ποταμό. Τώρα εμείς κάνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, ένα πάρα πολύ σοβαρό έργο υποδομής με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ και όταν κάποιος δεν θέλει να δει το πρόβλημα δεν βλέπει την λύση βλέπει την τρίχα. Όποιος θέλει να βλέπει την τρίχα σαφέστατα μπορεί να δει αν είναι στραβή ή ίσια.”

“Η ουσία είναι μία. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο”

Στην συνέχεια, ο κ. Κωβαίος, θέλησε να αναφερθεί στο έργο που αυτή τη στιγμή υλοποιείται στο νησί, “Η ουσία είναι μία. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Ο Βιολογικός του Κώστου-Λευκών το οποίο ήταν ένα όνειρο όλων των γενεών. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε έργα επιφανειακά. Βλέπουμε το πρόβλημα κατάματα και το λύνουμε.” την ίδια στιγμή θέλησε να απευθύνει τον λογο προς τους κάτοικους των Λευκών, “Αυτή τη στιγμή πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη από τους συμπατριώτες μας Λευκιανούς, που πραγματικά θα ταλαιπωρηθούν αλλά το έργο είναι μεγάλο. Να σκεφτούμε ότι αν ο καθένας από μας κάνει μία επισκευή στο σπίτι του, θα υπάρχει μία αναστάτωση, φανταστείτε ένα έργο μεγάλο, 3,5 εκατομμυρίων, υποδομής, σαφέστατα θα έχει και κάποια ταλαιπωρία για τον πολίτη.  Ζητούμε συγνώμη αλλά δεν θα συνηγορήσουμε με αυτούς που ποντάρουν στην ταλαιπωρία και όχι στο έργο.”

Όχι σκοπιμότητα αλλά αγωνία

Κλείνοντας θέλησε να ξεκαθαρίσει το τι διακρίνει πίσω από αυτές τις δύο επιστολές, “Εγώ δεν βάζω το θέμα σκοπιμότητας αλλά ας πω την λέξη αγωνία. Απλά την ίδια αγωνία δεν είχα δει για το ότι τα λύματα έπεφταν σε ένα ποτάμι και βλέπω μεγαλύτερη αγωνία τώρα που λύνεται το πρόβλημα. Άρα δεν ξέρω αν είναι πολιτική σκοπιμότητα και τώρα δεν βλέπω την αγωνία του προβλήματος αλλά την αγωνία του ότι πραγματοποιείται το έργο” και τόνισε ότι δεν πρέπει να έχει κανείς αγωνία για την  παραδοσιακή εικόνα του οικισμού, “Το έργο έχει αποκατάσταση με το ίδιο πλακόστρωτο και ακόμα καλύτερο σε κάποια σημεία που υπάρχει βλάβη, αυτή τη στιγμή. ” 

Η δεύτερη επιστολή των Συλλόγων για την καθαριότητα

“Αγαπητέ κ. δήμαρχε. Ο παραδοσιακός οικισμός των Λευκών προσελκύει τα τελευταία χρόνια πλήθος επισκεπτών και εποχικών κατοίκων. Τα μοναδικής ομορφιάς πλακόστρωτα σοκάκια του είναι σημείο αναφοράς για όλο το νησί αλλά και τις Κυκλάδες γενικότερα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, μετά την συνταξιοδότηση του τελευταίου υπεύθυνου οδοκαθαριστή για το χωριό (με πλήρες ωράριο), η καθαριότητά και η συντήρησή τους έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Οι προσπάθειες των μόνιμων κατοίκων να βοηθήσουν δεν επαρκούν, αφενός γιατί οι περισσότεροι είναι αρκετά ηλικιωμένοι αφετέρου οι ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ αυξημένες.

Κατανοούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης ενδεχομένως να μην υπήρχε η δυνατότητα της αναπλήρωσης του προσωπικό καθαριότητας με πλήρες ωράριο. Ωστόσο η εποχή αυτή έχει πλέον περάσει. Ιδιαίτερα ο Δήμος Πάρου τα τελευταία χρόνια αυξάνει τα έσοδά του λόγω της αύξησης των τουριστών, τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα. Ζητάμε να μας πληροφορήσετε αρχικά λόγω και του ότι πλησιάζει το Πάσχα, ποιος είναι ο σχεδιασμός από τις υπηρεσίες του Δήμου, σχετικά με την καθαριότητα και την συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων (ωράριο καθαριστή, βάψιμο και ανακατασκευή πλακόστρωτων, περιποίηση φυτών).”