Μύκονος: “Ντόμινο” εξελίξεων μετά τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου

Γενικός αναβρασμός επικρατεί στη Μύκονο, μετά το πρόσφατο περιστατικό με τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την στιγμή που έφευγε από την εργασία του. Οι αντιδράσεις εντός και εκτός νησιού είναι έντονες και οι αποφάσεις που θα παρθούν, θα πρέπει να είναι άμεσες, για να μη συμβούν παρόμοια περιστατικά. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χθες Δευτέρα πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε άμεσα και σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Σήμερα Τρίτη, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας, από τις 12.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας, και συγκέντρωση στις 13.00 στο κτήριο της Μπουμπουλίνας, καθώς όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους: “Η εγκληματική επίθεση σε βάρος του συναδέλφου και μέλους του Συλλόγου μας Μανώλη Ψαρρού, αρχαιολόγου με αρμοδιότητες στην περιοχή της Μυκόνου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.”

Δ. Κουτσούμπα: “Δεν δικαιολογείται ένα τέτοιο μαφιόζικο χτύπημα”

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, ήταν “χείμαρρος” στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου, μιλώντας για το σοβαρό περιστατικό της Μυκόνου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ο συνάδελφος Μανώλης Ψαρρός, την Τρίτη το απόγευμα, γυρνώντας από την εργασία του δέχτηκε χτύπημα από πίσω και έχασε τις αισθήσεις. Ο συνάδελφος, βρέθηκε στον Ευαγγελισμό με σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και πολλά άλλα τραύματα. Από την οικογενειακή του ζωή και την κοινωνική του ζωή, δεν δικαιολογείται ένα τέτοιο μαφιόζικο χτύπημα και ως εκ τούτου το συσχετίζουμε άμεσα με τις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και συγκεκριμένα στο νησί της Μυκόνου. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του είχε ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις παραβιάσεων της αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αιγιαλού παραλίας. Η κατάσταση στη Μύκονο έχει ξεφύγει προ πολλού. Υπάρχουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί που δεν είναι καν της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι έχουν σχέσεις με κυκλώματα της νύχτας και οι οποίοι προβαίνουν σε Κάθε είδους παρανομίες γιατί οι τζίροι που έχουν τις παράνομες αυτές είναι τέτοια που τους επιτρέπουν για να απασχολούν στρατιές από μπράβους και να πας από δικηγόρους”

“Μετά από αυτό που συνέβη θα έπρεπε αύριο να πάνε μπουλντόζες και να γκρεμίσουν”

Σε ερώτηση που της απηύθυνε η “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τα πρόστιμα, με τα οποία τιμωρούνται, όσοι κάνουν παράνομες ενέργειες στο νησί της Μυκόνου και αν και κατά πόσο, η ευκολία της αποπληρωμής, τους επιτρέπει να συνεχίζουν αυτές τις ενέργειες, η κ. Κουτσούμπα, δήλωσε πως “τα πρόστιμα δεν τα βάζουμε εμείς, τα πρόστιμα τα βάζουν άλλες υπηρεσίες, και είναι συγκεκριμένα για όλη την Ελλάδα. Απλά η τραγωδία του προβλήματος είναι, ότι ένα πρόστιμο, που για έναν καταστηματάρχη είναι δυσβάσταχτο και μπορεί να του κλείσει το μαγαζί, για έναν άλλο επιχειρηματία το πρόστιμο να είναι αστείο. Να είναι ο τζίρος της μιας ώρας. Αυτό που θα έπρεπε κανονικά να γίνει, είναι να μην χρονίζουν αυτές οι υποθέσεις. Εμείς για παράδειγμα κάνουμε ανακλήσεις αδειών σε καταστήματα και θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να πηγαίνουν άμεσα και να σφραγίζονται.  Αυτή είναι η λύση. Να επιβάλλεται ο νόμος άμεσα. Από τη στιγμή που υπάρχουν παρανομίες από το 2017 και είναι στον εισαγγελέα, να πάει η Υπηρεσία και να γκρεμίσει, ώστε να μην χρονίζει αυτό το πράγμα. Αν δεν γκρεμίσεις και ο άλλος λειτουργεί έτσι, για τόσα πολλά χρόνια, με συνεχείς αναβολές στα δικαστήρια και στο τοπικό συμβούλιο,  αυτό θα σημαίνει ότι έχει κάνει τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, εις βάρος όλων μας. Κανονικά μετά από αυτό που συνέβη θα έπρεπε αύριο στην Μύκονο να πάνε μπουλντόζες Και να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα.

Απεργία/αποχή του Συλλόγου από όλες τις οικοδομικές εργασίες της Μυκόνου

Σε ότι αφορά στην απεργία που εξήγγειλε ο Σύλλογος, για το νησί της Μυκόνου, και τις οικοδομικές εργασίες που θα έχει διάρκεια ένα μήνα, η κ. Κουτσούμπα, τόνισε: “Δεν γίνεται διαφορετικά. Αν δεν αναστατωθεί και λίγο η τοπική κοινωνία της Μυκόνου, και αν συνεχίσουν όλα λειτουργούν κανονικά, πώς θα φανεί ότι αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές; Έτσι κι αλλιώς από αυτούς υφιστάμεθα τις πιέσεις και αυτό πρέπει να σταματήσει”. Κλείνοντας, σε ερώτηση για το αν είχε κάποια επικοινωνία με τον δήμαρχο της Μυκόνου απάντησε, “Ο δήμαρχος Μυκόνου την Παρασκευή έβγαλε μία ανάρτηση  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουμε ήδη μιλήσει και του έχουμε πει και για την αποχή. Καταλαβαίνει την αναγκαιότητα αυτού του πράγματος. Όταν θα κατέβουμε στη Μύκονο, εννοείται ότι ο πρώτος που θα δούμε θα είναι ο δήμαρχος και όλο το δημοτικό συμβούλιο. Γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί ήδη να χτίζονται ακόμα κάποια παράνομα κτήρια στη Μύκονο”

Οι απαιτήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί: 

-Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.

-Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι

-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

-Να καταργηθεί ο Ν. 5021 και το άρθρο με το οποίο αλλάζει η σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου (Κυκλάδων)

Ο δήμαρχος Μυκόνου για το περιστατικό

Την Παρασκευή, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία σέβεται, εμπιστεύεται και τιμά τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού. Η εγκληματική και ανοίκεια επίθεση σε υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο, μας έχει συγκλονίσει όλους. Ελληνική Αστυνομία και αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης οφείλουν να λειτουργήσουν άμεσα, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες. Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση.”

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον κ. Κουκά, ο οποίος αρνήθηκε ευγενικά να τοποθετηθεί περαιτέρω για το συγκεκριμένο θέμα. Παρ όλα αυτά δεσμεύτηκε ότι όταν λάβει ενημερώσεις από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων Ελλάδος, θα τοποθετηθεί επί του θέματος.

Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αναφέρει, “Σύσσωμο το Προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι συγκλονισμένο από την μαφιόζικη επίθεση κατά του συναδέλφου μας αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, επιφορτισμένου με τον αρχαιολογικό έλεγχο της Μυκόνου. Αυτή η εγκληματική ενέργεια, που την εισπράττουμε όλοι προσωπικά, όχι μόνο δεν μας φοβίζει, αλλά, αντίθετα, σφυρηλατεί την αποφασιστικότητά μας να υπηρετήσουμε με απόλυτη αφοσίωση το συνταγματικό μας Καθήκον, την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κυκλάδων, στο όνομα του κάθε πολίτη ξεχωριστά και του ελληνικού λαού συνολικά.”