Πολιτική εκδήλωση του υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων και αναπληρωτή τομεάρχη νησιωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Πολυχρονάκου στη Σύρο

Αλλαγή τώρα για τα νησιά και τους νησιώτες

Πρόσκληση στήριξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κρίσιμη αναμέτρηση της “κάλπης” των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου απηύθυνε στους νησιώτες ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων και αναπληρωτής τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής, Γιάννης Πολυχρονάκος, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Σύρο, προχθές το απόγευμα.

Ανάμεσα σε φίλους και μέλη του κόμματος από την πρωτεύουσα του νησιωτικού νομού, ο κ. Πολυχρονάκος παρουσίασε τις βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα νησιά στο κομμάτι της υγείας, της ακτοπλοΐας και των μεταφορών, όπως επίσης άσκησε κριτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για κύρια ζητήματα που απασχολούν έντονα τη σημερινή κοινωνία, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επιχειρηματικότητα στα νησιά, μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση ενώ έκανε αναφορά και στην τραγωδία των Τεμπών.

Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να κάνει περιοδείες στα νησιά, αποτυπώνοντας τις ανάγκες των πολιτών και συζητώντας μαζί τους τις λύσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν, ώστε η νησιωτικότητα να μην είναι χωρίς περιεχόμενο.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα από τα σοβαρά θέματα που έθιξε ο ίδιος, ο οποίος πρέπει να υπογραμμισθεί πως άσκησε έντονη κριτική τόσο προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και προς την προηγούμενη του Αλέξη Τσίπρα.

Επιχειρήσεις και ΕΣΠΑ

Ένα από τα σημαντικά θέματα που έθιξε ο Γιάννης Πολυχρονάκος στην ομιλία του σε κεντρικό εστιατόριο της Ερμούπολης, αφορούσε το ΕΣΠΑ και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή που όπως εξήγησε οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται ενισχύσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φρόντισε για το αντίθετο. “Βγήκε πριν ενάμιση μήνα ένα ΕΣΠΑ τουριστικό, για τουριστικά καταλύματα. Πολύ σημαντικό”, σχολίασε αρχικά, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται να υποστηριχθεί στον ποιοτικό τουρισμό που αποτελεί και το “συγκριτικό πλεονέκτημά μας”.

Ωστόσο, ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία, επεσήμανε πως, “μετά όμως από δέκα ημέρες αφού βγήκε το ΕΣΠΑ, ήρθε η κυβέρνηση και άλλαξε την πρόσκληση και ουσιαστικά με τον τρόπο της, απέκλεισε όλα τα μικρά καταλύματα και τα μικρά ξενοδοχεία κάτω των τεσσάρων κλινών και τεσσάρων αστέρων”. Αυτό, τόνισε πως, μεταφράζεται στον “αποκλεισμό του 78% των τουριστικών επιχειρήσεων στα νησιά μας”, επισημαίνοντας πως η τελευταία κυβέρνηση, “προώθησε το νέο ΕΣΠΑ μόνο σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε ισχυρούς, σε κοινοπραξίες, σε funds”.

Ενεργειακή κρίση και προστασία πρώτης κατοικίας

Επιπλέον, μίλησε και για το κομμάτι της ενεργειακής κρίσης, σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά και με το κομμάτι των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας.

“Εμείς φωνάζουμε και λέμε ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα αναφορικά με την ενεργειακή κρίση. Είπαμε πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα πρέπει τα νοικοκυριά που είναι στα νησιά, αλλά και οι επιχειρήσεις που είναι στα νησιά, να επιδοτούνται για το ρεύμα. Και φυσικά να πέσει στο μισό ο φόρος κατανάλωσης. Τίποτα από αυτά δεν έγιναν”, σχολίασε, λέγοντας παράλληλα πως, “σήμερα δυστυχώς οδηγούμαστε εμείς ως νησιώτες στα νοικοκυριά μας, στις επιχειρήσεις μας στο αδιέξοδο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, μίλησε και για το θέμα των πλειστηριασμών. “Φωνάζουμε συνεχώς και λέμε και ότι κομμάτι των πλειστηριασμών, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα”, παρατήρησε, επισημαίνοντας πως, παλαιότερα, “στη λαίλαπα την οικονομική το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που προστάτευσε την πρώτη κατοικία. Σε μία δύσκολη εποχή, παρόλα αυτά πέρασε νομοθετικά η προστασία της πρώτης κατοικίας”.

Αναφορικά με την κατάσταση σήμερα, εκφράζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε τα εξής: “Εμείς δεν είπαμε ότι οι μπαταχτσήδες θα πρέπει να επιβραβεύονται, όμως δεν μπορεί ανθρώπους και επιχειρήσεις που έχουν ματώσει οικονομικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τώρα μετά την πανδημία την περίοδο της ενεργειακής κρίσης να μην τους βοηθήσεις και να μην αντιληφθείς πως γι αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να βγάλεις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Και κυρίως όμως να προστατεύσεις την πρώτη κατοικία”.

Πρόσθεσε δε, πως, μέσα από όλα αυτά, “βλέπουμε ότι υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες των κυβερνώντων να επιδοτούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων επιχειρηματιών και όχι ο απλός κόσμος”.

Επιδοματική πολιτική και “τυχοδιωκτισμός”

Σχετικά με την κατάσταση της επιδοματικής πολιτικής ο κ. Πολυχρονάκος υπήρξε σαφής. “Μπαίνουν σε μία λογική επιδοματικής πολιτικής, την οποία σε μία δήλωσή του ο Μητσοτάκης το 2017 είχε πει πως εκείνοι είναι κατά των επιδομάτων. Μας έχει γεμίσει με επιδόματα. Μία το market pass, μία το fuel pass και σήμερα ανακοίνωσε και τελείως τυχοδιωκτικά για να υφαρπάξει την ψήφο των νέων ανθρώπων, νέων παιδιών που βλέπουν πως τους φέρεται η κυβέρνηση τα 150 ευρώ”, σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα πως, “είναι σαν να τους λέει, κοιτάξτε, εσείς την άλλη Κυριακή πηγαίνετε και πάρτε το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και ρίξτε το μέσα στην κάλπη κι εγώ θα σας δώσω 150 ευρώ”. Αναφορικά με αυτή τη στάση, ο κ. Πολυχρονάκος σχολίασε πως, “τέτοιος τυχοδιωκτισμός δεν έχει υπάρξει ποτέ από τη Μεταπολίτευση και έπειτα.

Μιλάμε για τυχοδιωκτισμό”. “Αν πιάνει αυτό, θα το δούμε σε δύο εβδομάδες”, πρόσθεσε με νόημα.

Αποκαλύφθηκαν… με την τραγωδία των Τεμπών”

Από την ατζέντα των θεμάτων που έθιξε ο ίδιος, δεν έλλειψε η αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών με τη σιδηροδρομική σύγκρουση.

“Πάμε στο δυστύχημα των Τεμπών που είναι ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίον μετατέθηκαν οι εκλογές που ήταν να γίνουν στις 9 Απριλίου. Το δυστύχημα αυτό ουσιαστικά “ξεγύμνωσε” και γκρέμισε όλο το αφήγημα περί επιτελικού κράτους. Όλο το αφήγημα που είχε δημιουργηθεί ότι η προηγούμενη ήταν μία κυβέρνηση που ήταν υπεύθυνη για το Μάτι, για τα δύο μνημόνια, ότι ουσιαστικά γκρέμισε το επιτελικό κράτος και ήρθαμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δημιουργήσαμε ισχυρές βάσεις, δημιουργήσαμε δηλαδή το αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο”, παρατήρησε ο Γιάννης Πολυχρονάκος, σημειώνοντας παράλληλα πως όσα έλεγε η Νέα Δημοκρατία, “γκρεμίστηκαν εκείνη τη δύσκολη βραδιά”.

Ισχυρίστηκε δε, πως, “είδαμε αυτοί οι άνθρωποι πόσο απροκάλυπτα διέλυσαν τις υποδομές της χώρας”, σχολιάζοντας τέλος πως, “το χειρότερο είναι πως τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος πολιτικά γι αυτό το δυστύχημα τον έχουν υποψήφιο, τον κ. Καραμανλή”.

Ανάλογη κριτική άσκησε και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας παράλληλα πως, “το ίδιο βλέπουμε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και στο κομμάτι του Παππά, ο οποίος καταδικάστηκε ως ο άνθρωπος ο οποίος συντόνισε όλη αυτή την ιστορία για τις τηλεοπτικές άδειες στην προσπάθεια να ελέγξουν και να δημιουργήσουν ένα δικό τους σύστημα με τις τηλεοπτικές άδειες. Τον έχει ο Τσίπρας μέσα στο ψηφοδέλτιο”, ανέφερε σχετικά ο υποψήφιος βουλευτής.

Νησιωτικότητα

Προτού ολοκληρώσει την ομιλία του ο κ. Πολυχρονάκος αναφέρθηκε και στο θέμα της μη επαρκούς σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους, όπως και στο θέμα της υγείας.

Ενδεικτικά, μίλησε για το κομμάτι των διακομιδών, σημειώνοντας τα εξής: “Στην Τήνο που ήμουν προχθές, έτυχε για ένα απλό καρδιολογικό επεισόδιο να πληρώσουμε ως κράτος 4.000 ευρώ για μία πλωτή διακομιδή για να έρθει εδώ στη Σύρο. Και άλλες 4.000 ευρώ για να μεταφέρει πίσω την ιατρό στο Κέντρο Υγείας”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “πίσω από όλο αυτό κρύβεται και μία μπίζνα με τις πλωτές διακομιδές, η οποία δεν τελειώνει”. Κατά τη γνώμη του δε, αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με προμήθεια πλωτών ασθενοφόρων του Λιμενικού Σώματος τα οποία να ταξιδεύουν και με πάνω από 5 μποφόρ.

Τέλος, για το κομμάτι της ακτοπλοΐας από το οποίο εξαρτώνται τα πάντα για τους νησιώτες, τόνισε πως, θα πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις.