Τη θέση του β΄ αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ανέλαβε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς

Με επιχειρήματα για τη νησιωτικότητα

“Θα βοηθήσω να αναδειχθούν τα θέματα που ταλαιπωρούν τα νησιά”, δηλώνει χαρακτηριστικά

Με “πυξίδα” τον τεκμηριωμένο λόγο και την ισχυρή επιχειρηματολογία υπέρ της νησιωτικότητας θα συμμετέχει ο δήμαρχος Μυκόνου Κώστας Κουκάς, από τη θέση του β΄ αντιπροέδρου, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η τοποθέτηση του κ. Κουκά, για την υπόλοιπη θητεία, μετά από τις νέες αρχαιρεσίες που έγιναν στην ΚΕΔΕ, οφείλεται στην υπουργοποίηση του μέχρι πρότινος προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης, Δημήτρης Παπαστεργίου, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με πρόεδρο τον Λάζαρο Κυρίζογλου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποτελεί ένα “παζλ” προσώπων που εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Μυκόνου έχει την ευθύνη να αναδεικνύει σταθερά τις ανάγκες των νησιών και τα θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες τους.

Τη θετική εξέλιξη που συνοδεύει τον Κώστα Κουκά μέσα στην ΚΕΔΕ και το τι σημαίνει αυτό ως γεγονός, πως δηλαδή ο ίδιος, θα υπηρετεί στο Δ.Σ., από τη θέση του β΄ αντιπροέδρου, εξήραν ο πρόεδρος και τα μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, στην προχθεσινοβαδινή συνεδρίασή τους.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς.

Τιμητική απόφαση και θέση

Αρχικά έκανε λόγο για μία τιμητική απόφαση προς το πρόσωπό του, η οποία τον γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάδειξη των προβλημάτων και όλων των θεμάτων που απασχολούν τα νησιά. “Πραγματικά μετά την τιμή που έκανε στην αυτοδιοίκηση ο πρωθυπουργός αναθέτοντας καθήκοντα υπουργού στον πρώην πρόεδρό μας, Δημήτρη Παπαστεργίου, προέκυψαν νέες αρχαιρεσίες στη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην οποία συμμετείχα ως μέλος του Δ.Σ. και μετά από πρόταση του νέου προέδρου, του Λάζαρου Κυρίζογλου - του οποίου ομόφωνα αποδέχθηκε και η παράταξη στην οποία συμμετέχω αλλά και όλα τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ -, κατέλαβα τη θέση του β΄ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ για το υπόλοιπο της αυτοδιοικητικής θητείας”, σχολίασε, εξηγώντας πως, αυτή η εξέλιξη “ήρθε στο πλαίσιο της πρότασης του νέου προέδρου στο προεδρείο, να εκπροσωπείται ολόκληρη η Ελλάδα”. Σύμφωνα με όσα παρατήρησε ο κ. Κουκάς, “ο πρόεδρος εκπροσωπεί τη βόρεια Ελλάδα, ο α΄ αντιπρόεδρός μας είναι από το λεκανοπέδιο, ο γραμματέας είναι από την Πελοπόννησο και εγώ εκπροσωπώ τη νησιωτική Ελλάδα”.

Αναφορικά με το τι σημαίνει αυτό το γεγονός για τον ίδιο, πρόσθεσε: “Για έναν δήμαρχο προερχόμενο από ένα μικρό νησί, έναν μικρό Δήμο παρ΄ όλη τη μεγάλη ευθύνη, αποτελεί μία πάρα πολύ μεγάλη τιμή. Είναι μία ιστορική στιγμή, τόσο για εμένα προσωπικά, όσο και για τα νησιά μας, γιατί είναι μια σπουδαία στιγμή και μία σπουδαία θέση για την ελληνική αυτοδιοίκηση. Η ΚΕΔΕ είναι ένας σπουδαίος οργανισμός, εκπροσωπεί 332 Δήμους, 332 συναδέλφους μου συν χιλιάδες δημοτικούς συμβούλους”.

Πολιτικές αποφάσεις και νησιωτικότητα

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως θα πράξει το μέγιστο δυνατό. “Για το διάστημα που παραμένει και φυσικά σε συνδυασμό με τα καθήκοντά μου στον Δήμο της Μυκόνου αλλά και στο Κογκρέσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα κοιτάξω να βοηθήσω να αναδειχθούν τα θέματα της νησιωτικότητας, αλλά και τα θέματα της εποχικότητας. Γιατί ο κάθε Δήμος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και οι νησιωτικοί Δήμοι τα δικά τους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, διευκρίνισε πως, “πολλές φορές συνάδελφοί μου από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες της νησιωτικότητας. Εμένα, ρόλος μου είναι να αναδείξω αυτές τις δυσκολίες, προκειμένου σε κάθε πολιτική την οποία λαμβάνει η κυβέρνηση, κατόπιν διαβούλευσης και με την ΚΕΔΕ, να μπαίνει παραπάνω η παράμετρος της νησιωτικότητας και της εποχικότητας”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “με πολλή μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την αναγνώριση χθες από όλους τους συναδέλφους μου. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Όλοι οι συνάδελφοί μου χάρηκαν με αυτή την εξέλιξη. Ο καθένας είτε δημόσια, είτε σε προσωπικές συνομιλίες μου βάζει θέματα που τον ή την απασχολούν προκειμένου να τα αναδείξω. Είμαι σίγουρος ότι και ο νέος πρόεδρος και το υπόλοιπο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έχει όρεξη να ακούσει. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε σωστά τις θέσεις μας”.

Μεγάλη ατζέντα

Ο κ. Κουκάς ρωτήθηκε ώστε να κάνει αναφορά και σε βασικά και μείζονος σημασίας θέματα που θα αναδείξει και τα οποία απασχολούν τους νησιωτικούς Δήμους σήμερα.

“Είναι τα θέματα της υποχρηματοδότησης, γιατί η υποχρηματοδότηση των Δήμων όπως λέω όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί να πηγαίνει αποκλειστικά με το πληθυσμιακό κριτήριο. Αυτή είναι μία τακτική και μία πολιτική που πρέπει να αλλάξει και αυτό έχει να κάνει και με τις χρηματοδοτήσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, για την ύδρευση, για την ενεργειακή κάλυψη. Επίσης υπάρχουν τα θέματα της δημοτικής αστυνομίας.

Όλα αυτά είναι θέματα στα οποία οι Δήμοι μας “πονάνε” και δεν αντιμετωπίζονται στα νησιά”, εξήγησε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “ένας νησιωτικός δήμαρχος έχει εκ των πραγμάτων παραπάνω αρμοδιότητες από έναν αστικό δήμαρχο. Αυτό δυστυχώς δεν λαμβάνεται υπόψιν”.

Κατά συνέπεια, δήλωσε πως, “θέλω να αναδείξω πόσο σημαντικά είναι τα θέματα που πρέπει να δούμε μη λαμβάνοντας υπόψιν μόνο το πληθυσμιακό”.

Πολιτικές ισορροπίες και διεκδίκηση χώρου

Τέλος, ο δήμαρχος Μυκόνου έδωσε τη δική του απάντηση στο ερώτημα, τι θεωρεί ότι θα βοηθούσε ώστε η νησιωτικότητα να γίνει αντιληπτή στην πράξη από την πλευρά άλλων συναδέλφων του, οι οποίοι γνωρίζουν μόνον την ηπειρωτική χώρα. “Καταρχάς, θεωρώ πως θα πρέπει να μιλάμε με επιχειρήματα, με στοιχεία και μετά θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μίας πολιτικής ισορροπιών γιατί ο καθένας διεκδικεί το δικό του χώρο”, σχολίασε ο κ. Κουκάς, λέγοντας ακόμη πως, “θα πρέπει κι εμείς να διεκδικούμε τον δικό μας χώρο με σεβασμό στον χώρο των υπολοίπων”, αφού όπως δήλωσε, καταλήγοντας, “είναι θέμα πολιτικών ισορροπιών και σωστής ανάδειξης”.