Για το εκλογικό αποτέλεσμα της προχθεσινής κάλπης αναφορικά με την προεδρία του κόμματος, μιλά ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Σύρο, Κώστας Βασιλάκης

Συσπείρωση δυνάμεων για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στις Κυκλάδες

Πρωτιά Κασσελάκη και στο νησιωτικό νομό, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα
φωτο naxostimes.gr

Τη σαφή προτίμησή τους στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έδειξαν οι νησιώτες των Κυκλάδων, αναφορικά με την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προεδρία του κόμματος, καθώς ο ίδιος προηγήθηκε με σημαντική διαφορά από την Έφη Αχτσιόγλου και τους άλλους υποψηφίους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα νησιά.

Το παραπάνω αποτέλεσμα, απέδειξε ότι ο κόσμος συσπειρώνεται ξανά γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι Κυκλάδες κινήθηκαν στο “ρυθμό” της γενικότερης εικόνας που προέκυψε και καταγράφηκε πανελλαδικά.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της κάλπης για την προεδρία σε επίπεδο Σύρου και Κυκλάδων, ρωτήθηκε να σχολιάσει ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρωτεύουσα του νησιωτικού νομού, Κώστας Βασιλάκης. Σύμφωνα με όσα τόνισε, η ισχυρή και αυξημένη συμμετοχή για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερμηνεύεται ως ανάγκη των πολιτών να συσπειρωθούν γύρω από το κόμμα, προκειμένου “να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις καταστροφικές πολιτικές της”. Σημειώνεται πως θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του προέδρου.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη Σύρο ψήφισαν 311 άτομα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να παίρνει 154 ψήφους και την Έφη Αχτσιόγλου 98. Ακολούθησαν οι Τσακαλώτος με 27 ψήφους, Παππάς με 18 και Τζουμάκας με 4. Παρομοίως στην Πάρο ψήφισαν 222 άτομα (Κασσελάκης 115, Αχτσιόγλου 72), στη Μήλο 100 πολίτες (Κασσελάκης 45, Αχτσιόγλου 34), στη Μύκονο 154 άτομα (Κασσελάκης 90, Αχτσιόγλου 53), στην Άνδρο 154 συνολικά (Κασσελάκης 74, Αχτσιόγλου 56), στην Τήνο 189 πολίτες (Κασσελάκης 77, Αχτσιόγλου 79), στη Νάξο 338 άτομα (Κασσελάκης 114, Αχτσιόγλου 134) και στην Κέα 71 άτομα (Κασσελάκης 31, Αχτσιόγλου 25). Τα επίσημα τελικά στοιχεία για όλες τις Κυκλάδες θα γνωστοποιηθούν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος. Η φωτογραφία λήφθηκε από το naxostimes.

  • Υπήρξε αυξημένη προσέλευση πολιτών για τις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη για το κόμμα, που στις τελευταίες εθνικές εκλογές δεν κέρδισε το στοίχημα με τον “εαυτό” του; Κατά τη γνώμη σας πού οφείλεται αυτή η συμμετοχή;

“Το κυριότερο χαρακτηριστικό της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Πάρα πολλά παλιά μέλη ενεργοποιήθηκαν και πλησίασαν τις κάλπες, ψηφίζοντας για πρόεδρο, αλλά και και πάρα πολλά νέα μέλη, ήρθαν, έκαναν εγγραφή ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις εκλογές που έγιναν το 2022 για την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα, στη Σύρο, είχαν ψηφίσει περίπου 260 άτομα, ενώ φέτος, η συμμετοχή ήταν 311. Δηλαδή, η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) διαδικασία, έφερε στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, - για την εκλογή προέδρου-, ακόμη περισσότερους πολίτες.

Και στην περίπτωση της εκλογής του Τσίπρα και στην τωρινή διαδικασία, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι ο απλός κόσμος ενδιαφέρεται για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δηλαδή, ενδιαφέρεται ώστε το κόμμα να πάρει την εξουσία για να βελτιωθεί η ζωή του, ενδιαφέρεται να αλλάξει αυτή την καθημερινότητα που ζει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νομίζω πως ήταν ξεκάθαρο. Ήρθαν να ψηφίσουν για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσεχώς. Ο κόσμος διατηρεί την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταφέρει να διώξει τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό το έκανε και το 2022. Εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε και ψήφισε για πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, όμως δυστυχώς, το κόμμα δεν τα κατάφερε. Σήμερα, διαπιστώνουμε πως ο κόσμος αντί να απογοητευτεί, προσέγγισε ξανά και ψήφισε για πρόεδρο. Το ζητούμενο και το κύριο θέμα είναι αυτή τη φορά, να μην τους απογοητεύσουμε.”.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τελικά έχει κάνει την αυτοκριτική του, για το τί δεν πήγε καλά και εισέπραξε αυτή την πανωλεθρία στις πρόσφατες εθνικές εκλογές; Μέτρησε σοβαρές απώλειες…

“Έχουν εκφραστεί πολλές απόψεις. Αυτές οι απόψεις θα έπρεπε να ακουστούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο όμως, δεν έγινε μετά την εκλογική διαδικασία του Ιουνίου και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Θα γίνει αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο συνέδριο και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Το σημαντικό είναι πως ο κόσμος ακόμη(!) πιστεύει στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ελπίζει. Αυτό απεδείχθη από τη χθεσινή διαδικασία.”.

  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Σύρου και των άλλων νησιών των Κυκλάδων, όπως τα έχετε δει μέχρι σήμερα, είστε ικανοποιημένος για την ανταπόκριση του κόσμου;

“Το ίδιο που υπήρξε στη Σύρο, καταγράφηκε και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και φυσικά σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή το 20-25% των ψηφοφόρων είναι νέα πρόσωπα και άρα, νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος ελπίζει. Είναι σημαντικό ότι έρχονται νέοι άνθρωποι και ψηφίζουν. Και ακόμη και σε ηλικία, πολύ νέα άτομα.”.

  • Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη ήταν της “τελευταίας στιγμής” και όπως φαίνεται, ήρθε και τάραξε τα δεδομένα, αφού προσέλκυσε όλα τα βλέμματα. Θεωρείτε πως ως πρόσωπο λειτούργησε θετικά για να υπάρξει αυτή η συσπείρωση;

“Ναι. Πιστεύω ότι λειτούργησε θετικά και έστειλε αρκετούς ψηφοφόρους στην κάλπη. Δηλαδή, ανθρώπους που τον είδαν και τον γνώρισαν κυρίως μέσα από τα social media ή από την τηλεόραση και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στο πρόσωπό του. Λειτούργησε θετικά γιατί οι άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία, βλέποντας αυτή τη συσπείρωση, γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη κατάφεραν να συσπειρώσουν κι αυτοί ένα κοινό.

Θέλω να επαναλάβω όμως, πως, το κοινό σε όλους όσοι προσήλθαν στις κάλπες για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ήταν πως εξέφραζαν την ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση με τη σημερινή κυβέρνηση. Δηλαδή μετά τις εκλογές, η τραγική εικόνα της κυβέρνησης, το αναποτελεσματικό κράτος και ο τρόπος αντιμετώπισης που είχαν οι τραγωδίες των πυρκαγιών και των πλημμυρών, όλα αυτά, ώθησαν τον κόσμο να συμμετάσχει. Αυτή η κατάσταση έστειλε κόσμο στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είτε επειδή πίστεψαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι ικανός να αλλάξει την κατάσταση, είτε επειδή και άλλοι υποψήφιοι, όπως η Αχτσιόγλου, θα μπορούσαν να τα καταφέρουν. Αυτό είναι το κοινό μήνυμα, να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις καταστροφικές πολιτικές.”.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λογικά θα πήρε το μήνυμα από την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών...

“Από τη διαδικασία ήταν ξεκάθαρο ότι ο κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να τους απογοητεύσει για δεύτερη φορά.”.