Νέα χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ από τον Δήμο Μυκόνου

Σε πρώτο πλάνο οι υποδομές πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, είναι σε πρώτο πλάνο για τον Δήμο και αυτό είναι εμφανές, μέσω των συνεχιζόμενων έργων συντήρησης των υποδομών. Με αυτό το σκοπό και τη φετινή χρονιά, η νέα χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ από τον Δήμο Μυκόνου, δίνει συνέχεια στην προγραμματική σύμβαση, ανάμεσα στον Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού, που κρατά από το 2016. Στόχος της συγκεκριμένης σύμβασης, από την πρώτη στιγμή, είναι η συντήρηση και βελτίωση των υποδομών, καθώς και η προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις νήσους Δήλο, Ρήνεια και Μύκονο. 

Κ. Κουκάς: "Η ετήσια επιχορήγηση βοηθά το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων"

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, σχετικά με τη νέα χρηματοδότηση, αναφέρει, ότι "με τη συμβολή του Δήμου Μυκόνου η συντήρηση, βελτίωση και προστασία των υποδομών και των μνημείων της Δήλου και της Μυκόνου. Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Μυκόνου, Υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με χρηματοδότηση από το Δήμο Μυκόνου ύψους 200.000 ευρώ. Αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η διαχρονική στήριξη και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας. Σταθερά από το 2016 συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades και με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση του στόχου της ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας.

Η σχετική ετήσια επιχορήγηση βοηθά το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ενισχύει το κοινό μας όραμα για την προβολή των πολιτιστικών μνημείων μας. Η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας αποτελεί για εμάς βασικό άξονα του κεντρικού σχεδιασμού μας για μια ουσιαστική επένδυση στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης."

“Μία στρατηγική συνεργασία, η οποία χρονολογείται από το 2016”

Ο δήμαρχος Μυκόνου, είχε μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” για αυτή την ετήσια χρηματοδότηση με φόντο τον πολιτισμό, τονίζοντας ότι “ο Δήμος Μυκόνου έχει μία στρατηγική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η οποία χρονολογείται από το 2016. Ο Δήμος Μυκόνου επιχορηγεί ετησίως με 200.000 ευρώ το έργο των αρχαιολόγων στη Μύκονο και ως αποτέλεσμα αυτής της μακρόχρονης συνεργασίας, είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας. Είμαστε υπερήφανοι και ικανοποιημένοι από τη συνεργασία και για αυτό το λόγο, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο μετά και από την πρόταση μου, αποφάσισε τη συνέχιση της και τον εμπλουτισμό της, με νέες δράσεις για φέτος”

Η νέα χρηματοδότηση και οι απαραίτητες εργασίες

Ο Δήμος Μυκόνου αποφάσισε να ενισχύσει με επιπλέον 200.000 ευρώ, τη συγκεκριμένη σύμβαση και οι νέες εργασίες που εντάσσονται στο έργο της Προγραμματικής Σύμβασης, αφορούν για τη Δήλο, καθαρισμούς και ευπρεπισμό του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου καθώς και υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας στη Ρήνεια. Την ίδια στιγμή για τη Μύκονο θα πραγματοποιηθούν τα εξής: 

    • Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μυκόνου για τα 150 χρόνια ερευνών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο σύμπλεγμα Δήλου Ρήνειας

    • Εξοπλισμός αποθηκών Μουσείου Μυκόνου - τακτοποίηση ευρημάτων

    • Σωστικές εργασίες στερέωσης των αποκαλυφθέντων καταλοίπων στην περιοχή του πλατώματος δυτικά της Παραπορτιανής εντός του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου - σχεδιασμός κατ παραγωγή ενημερωτικών πινακίδων 

    • Ανάθεση αρχιτεκτονικής, στατικής κατ γεωτεχνικής μελέτης για την αποκατάσταση της Παραπορτιανής Μυκόνου

    • Κατάχωση νεολιθικού οικισμού Φτελιάς

    • Μικρής κλίμακας επεμβάσεις σε μνημεία της νήσου Μυκόνου κατ στο περιβάλλον τους 

Οι απαραίτητες προμήθειες

Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και κάθε άλλη ενέργεια στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρις ολοκληρώσεως του έργου, εγκρίνεται συνολική δαπάνη ύψους 200.000,00 ευρώ που θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Δήμου Μυκόνου. Το έργο θα υλοποιηθεί στο διάστημα ισχύος της προγραμματικής σύμβασης, δηλαδή από την ημερομηνία υπογραφής της (28/09/2023) και για ένα έτος (έως 27/09/2024). Η διάρκεια εκτέλεσης μπορεί να παραταθεί μέχρι και δώδεκα 12 μήνες με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων στην προγραμματική σύμβαση μερών. Όπου υπάρξει ανάγκη τροποποιήσεων ή συμπληρώσεων των ανωτέρω εργασιών, πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση η αντίστοιχη αιτιολόγηση. Με την περαίωση των εργασιών θα εκδοθεί σχετική βεβαίωση περαίωσης αφού συνταχθεί η προβλεπόμενη έκθεση απολογισμού τον έργου.

Το ιστορικό του έργου και της σύμβασης

Στις 28.7.2016 υπογράφηκε η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ των Δήμου Μυκόνου, του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με στόχο την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου και των μουσείων Δήλου και Μυκόνου, την διοργάνωση εκθέσεων σε αυτά και την ανάδειξη μνημείων της Μυκόνου. Ο Δήμος Μυκόνου συνέδραμε το έργο με το ποσό των 100.000 ευρώ. Στο αντικείμενο της Σύμβασης περιλαμβάνονταν τεχνικές εργασίες στο κέλυφος του Μουσείου Δήλου (υγρομόνωση, στεγανοποίηση, χρωματισμός), περιορισμένες εργασίες αναβάθμισης της αρχαιολογικής έκθεσης, ευπρεπισμός του αρχαιολογικού χώρου κ.ά. Ως προς το Μουσείο Μυκόνου, περιλαμβανόταν η αναβάθμιση τόσο του υδραυλικού δικτύου του όσο και του κελύφους του, η επισκευή των ηλεκτρολογικών του εγκαταστάσεων, η επέκταση των αποθηκών του, η διοργάνωση περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων στις Κυκλάδες» και η παραγωγή του συνοδευτικού έντυπου υλικού. 

Στις 28.7.2017 υπογράφηκε η Τροποποίηση – Παράταση της σύμβασης σύμφωνα με την οποία η υλοποίηση των προβλεπόμενων από αυτήν εργασιών παρατάθηκε για ακόμη έναν χρόνο, έως τις 28-7-2018 ενώ ο Δήμος συνέδραμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με επιπρόσθετο ποσό 90.000 ευρώ. Στις 4.07.2019 υπογράφηκε νέα Προγραμματική Σύμβαση. Ο Δήμος Μυκόνου συνέδραμε το έργο με το ποσό των 200.000 ευρώ. Στο αντικείμενο της Σύμβασης περιλαμβάνονταν περιορισμένης έκτασης εργασίες στο κέλυφος του Μουσείου Δήλου, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο είχαν υλοποιηθεί εργασίες εκσυγχρονισμού, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Χώρας Μυκόνου, επεκτάθηκε η αποκάλυψη των ερειπίων του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και η στερέωση των αποκαλυφθέντων καταλοίπων.

Πιο πρόσφατα, στις 22.03.2021 υπογράφθηκε νέα Προγραμματική Σύμβαση. Ο Δήμος Μυκόνου συνέδραμε το έργο εκ νέου, με το ποσό των 200.000 ευρώ. Στην Μύκονο υλοποιήθηκε δράση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου για τον εορτασμό της επετείου του 1821 καθώς και προμήθεια εξοπλισμού αποθηκών Μουσείου Μυκόνου, ανάθεση μελέτης για την ανάδειξη τον αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου, ανάθεση προμελέτης για τον σχεδιασμό της σύνθετης μουσειακής υποδομής του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, ανάθεση μελέτης φωτισμού ανάδειξης της Μικρής Βενετίας, σωστικές εργασίες στους λίθινους αναβαθμούς και στα κατάλοιπα ανεμόμυλου στην περιοχή του Νταβιά της Χώρας Μυκόνου και εργασίες υλοποίησης επιχρισμάτων στο μνημείο της Αγία Κυριακής στην Χώρα Μυκόνου.