Ένωση Λιμενικών Νοτιοανατολικού Αιγαίου

Κυκλάδες: Μειώνονται συνεχώς οι λιμενικοί που υπηρετούν στα νησιά

  • Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2023 - 09:15

Ανακοίνωση της Ένωσης Λιμενικών Νοτιοανατολικού Αιγαίου για το ζήτημα των μεταθέσεων στο νομό Κυκλάδων.

Ένωση Λιμενικών Νοτιοανατολικού Αιγαίου ιδρύθηκε για να καλύψει τα κενά της εκπροσώπησης των συνάδελφων που υπηρετούν στις υπηρεσίες των Κυκλάδων και όχι μόνο.  Εδώ και αρκετά χρόνια οι νησιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρετούντες σε αυτές αντιμετωπίζονται με αδιαφορία καθώς η ενίσχυση των συγκεκριμένων Λιμενικών Αρχών γνωρίζει αρνητικό πρόσημο.  

Παρά το γεγονός ότι οι οργανικές θέσεις το 2020 αυξήθηκαν από 8.000 σε 9.500 , οι Λιμενικοί που υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου μειώνονται διαρκώς. 

Δυστυχώς και με υπαιτιότητα του ‘’τέλειου’’ κατά τα άλλα ΠΔ μεταθέσεων επί 4 χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί στην ουσία τακτικές μεταθέσεις, ενώ με μια σειρά από αποσπάσεις δεκάδες συνάδελφοι μετακινούνται από τα νησιά μας προς τις υπερστελεχωμένες ηπειρωτικές  Λιμενικές Αρχές, και Ανατολικό Αιγαίο για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών!

Οι υπηρετούντες στις Κυκλάδες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Σε αυτούς που επιθυμούν την παραμονή τους στην Αρχή που υπηρετούν και σε αυτούς που ο τόπος συμφερόντων είναι διαφορετικός από την υπηρεσία που υπηρετούν και επιθυμούν να μετατεθούν εκεί μετά από την συμπλήρωση του υποτιθέμενα χρόνου παραμονής στα νησιά. 

Την περσινή χρονιά αλλά και την φετινή είχαμε το παράταιρο να μη μετακινούνται όσοι επιθυμούν την μετάθεσή τους, ενώ μετατέθηκαν σε υπηρεσία που δεν επιθυμούν αυτοί που ήθελαν την παραμονή τους. 

Η υπερβολή του δράματος που βιώνουν οι συνάδελφοι κορυφώθηκε με τις φετινές μεταθέσεις όπου στις νησιωτικές υπηρεσίες μετατίθεντο συνάδελφοι που υπηρετούσαν σε νησιά την ίδια στιγμή που σε μεγάλα Λιμεναρχεία της χώρας το "αμετάθετο" έχει παγιωθεί. 

Φτάσαμε στο σημείο να παρουσιάζεται μείωση προσωπικού σε νησιωτικές Λιμενικές Αρχές που είχαν ενταχθεί για ενίσχυση στην πρόσφατη Υπουργική απόφαση για τις μεταθέσεις του Σεπτεμβρίου. 

Δεδομένου ότι οι προσλήψεις των ΛΦ για φέτος μειώθηκαν από 100 στις 52 και του χρόνου στο μηδέν, είναι αναμενόμενο να υπάρχει αναβρασμός, θυμός και απογοήτευση από όλους τους συναδέλφους καθώς φαίνεται πως και φέτος δεν θα υπάρξει λύση. 

Ως Ένωση Λιμενικών Νοτιοανατολικού Αιγαίου μέσω της Π.Ο.Λ έχουμε μεταφέρει στην ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και του Αρχηγείου τις ανησυχίες και τις προτάσεις μας για την ενίσχυση των υπηρεσιών μας. Με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των μεταθέσεων αλλά και με προσλήψεις νέων στελεχών το πρόβλημα των υποστελεχομένων υπηρεσιών  στα νησιά μας θα λυθεί άμεσα, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους οι συνάδελφοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια. 

Πρέπει να μπει  τέλος στο να θεωρούνται οι συνάδελφοι ότι είναι απλά ένας αριθμός ή μια ψήφος στις εκλογές. Θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον των ιδιαίτερα δύσκολων και απαιτητικών υπηρεσιών που εκπροσωπούμε.".