Σε κλίμα συγκίνησης και ευθύνης, πραγματοποιήθηκαν οι ορκωμοσίες των νέων δημάρχων στο νομό

Νέα σελίδα στους Δήμους των Κυκλάδων και "όρκος" για ένα καλύτερο μέλλον

Η σελίδα στα περισσότερα από τα νησιά των Κυκλάδων, "γύρισε" και επίσημα. Είτε με λιτές, είτε με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, οι νέοι δήμαρχοι και τα νέα Δημοτικά Συμβούλια, ορκίστηκαν ώστε να αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντά τους, με την αλλαγή του χρόνου. Άπαντες υποσχέθηκαν σε κλίμα συγκίνησης ότι θα τιμήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους, κάνοντας το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους.

Σε κάποια νησιά είχαμε επάνοδο παλαιών δημάρχων με μακρά θητεία κατά το παρελθόν, σε άλλα νησιά είχαμε νέα πρόσωπα, ενώ σε κάποια δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή, καθώς οι δήμαρχοι παρέμειναν ακλόνητοι, αφού στις εκλογές "έπαιζαν" χωρίς αντίπαλο.

Μύκονος

Παρουσία πλήθους κόσμου και προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία στον Δήμο Μυκόνου. Στον δημαρχιακό θώκο επανήλθε, ο επί πολλά έτη δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βερώνης, ο οποίος και αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα. Την ορκωμοσία τέλεσε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β'.

Ο νέος δήμαρχος Μυκόνου, στην ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους, τόνισε, ότι, "ο όρκος που δώσαμε πριν από λίγο ενώπιον του Σεβασμιωτάτου, συνιστά μία νομική υποχρέωση, αλλά για μας συνιστά επίσης και μία ύψιστη ηθική δέσμευση. Δέσμευση μου, δέσμευση όλων μας, είναι να εργαστούμε σκληρά, για να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας και θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στα όνειρά σας, για το μέλλον του νησιού μας. Τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες τις πολιτικής μας, αισιοδοξία, εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Αισιοδοξία ότι τα πράγματα στο νησί μας, θα αλλάξουν προς το καλύτερο και ότι η κοινωνία μας θα μπορέσει να αποκτήσει και πάλι τη συνοχή της. Στόχος μας να ανατρέψουμε και να εξαφανίσουμε, κάθε κλίμα δυσπιστίας προς τη Μύκονο. Να ανατρέψουμε το δυσφημιστικό για το νησί μας κίνημα. Να επαναφέρουμε το "Yes Mykonos" και να κάνουμε και πάλι τη Μύκονο ελκυστική."

Από τη δική του πλευρά ο απερχόμενος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, σε δήλωσή του ανέφερε, ότι, "σήμερα ορκίστηκε το νέο Δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας για τα επόμενα χρόνια. Αυτό που μας ενώνει είναι ο τόπος που ζούμε και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι προκλήσεις πολλές, αλλά ο βασικός στόχος ένας : ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις Μυκονιάτισσες και τους Μυκονιάτες. Εύχομαι για άλλη μια φορά καλή επιτυχία στη νέα δημοτική αρχή και επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Βιώσιμη ανάπτυξη, σεβασμός στην παράδοση και τον πολιτισμό μας, ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας, διαφάνεια και λογοδοσία. Σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αρχές για έναν τόπο που ήταν,είναι και θα παραμείνει πρωταγωνιστής."

Ίος

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Ιητών, την Παρασκευή 15 Δεκέμβριου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου σε μια όμορφη, ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. 

Ο δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι "η νέα δεκαπενταμελής σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, καλείται να συνεχίσει το σημαντικό έργο που ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια και το οποίο επιβραβεύθηκε από τους πολίτες κατά την λαϊκή ετυμηγορία. Ο Νιώτικος λαός μας επέλεξε να τον εκπροσωπήσουμε για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς, να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε συνθήκες ευνοϊκές για την ευημερία των κατοίκων και του τόπου μας.

Νάξος

Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε και στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε μία ενθουσιώδη εκδήλωση στην οποία ανανέωσε τη θητεία του, ο Δημήτρης Λιανός, που είναι και από τους λίγους δημάρχους, εκ των μεγάλων νησιών του νομού, που παρέμεινε σταθερός. Την ορκωμοσία αλλά και αγιασμό για την νέα Δημοτική Αρχή, τέλεσε ο μητροπολίτης Παροναξίας, Καλλίνικος.

Ο Δημήτρης Λιανός, κατά τη διάρκεια του λόγου του, τόνισε ότι, "σήμερα ορκιστήκαμε να δουλέψουμε για την πρόοδο των νησιών μας, να πορευτούμε με ενότητα ως μία ομάδα, ως ένας Δήμος, ως μία αληθινή κοινωνία που έχει όνειρα. Καλώ όλη την δημοτική αρχή, πλειοψηφία και μειοψηφία, να αφουγκραζόμαστε καθημερινά τα προβλήματα της κοινωνίας και να είμαστε κοντά στους πολίτες. Σας καλώ να διοικήσουμε με διαφάνεια, εντιμότητα και ακεραιότητα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε μαζί καθένας από τη θέση του να φτιάξουμε ένα τόπο που αξίζει να ζεις, να δημιουργείς, να ονειρεύεσαι."

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ανέφερε πως, "σήμερα είναι μια μέρα Δημοκρατίας και χαράς. Ευχαριστώ τους χιλιάδες ανθρώπους που μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας έδειξαν εμπιστοσύνη. Έχουμε ένα βαρύ και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εμείς έχουμε τη διάθεση εποικοδομητικής, σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, όμως τονίζουμε, για να γίνει γνωστό από την αρχή σε όλους, ότι θα είμαστε και πάρα πολύ αυστηροί σε θέματα που θα ξεφύγουν από τη πορεία εκείνη που νομίζουμε ότι πρέπει να χαράξει η διοίκηση του Δήμου. Δεν με ενδιαφέρει ποιος μας ψήφισε και ποιος όχι. Όλα τα χωριά και όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στήριξης από τη δημοτική αρχή και θα πρέπει να είμαστε ισότιμα δίπλα σε όλους τους κατοίκους."

Αντίπαρος

Σταθερός στη θέση του δημάρχου, παρέμεινε και ο Αναστάσιος Φαρούπος στην Αντίπαρο, ο οποίος μετά την τελετή ορκωμοσίας τόνισε πως "με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς για μια καλή και παραγωγική θητεία, γεμάτη επιτυχίες προς όφελος του νησιού μας. Η επόμενη πενταετία 2024-2028 να αποτελέσει σταθμό και ορόσημο για την ανάπτυξη του τόπου μας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων".

Μήλος

Με πλήθος κόσμου, παρά το τσουχτερό κρύο και τους ισχυρούς ανέμους, πραγματοποιήθηκε και στη Μήλο, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Μήλου, της νέας δημοτικής αρχής, των δημοτικών συμβούλων και των προέδρων και συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Μήλου. Η λιτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Μήλου. Χαιρετισμούς έστειλαν με επιστολές τους, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ και οι τρεις βουλευτές των Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης, Φίλιππος Φόρτωμας και Μάρκος Καφούρος.

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, που επανεξελέγη, για δεύτερη φορά, στο σύντομο λόγο του, προς τους παρευρισκόμενους, συνεχάρη τους εκλεγέντες και ευχαρίστησε τον κόσμο για ακόμα μία φορά για την στήριξη του, τονίζοντας πώς όλοι πρέπει να είναι μαζί για το καλό της Μήλου. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε πως θα συμμετάσχει όλη η ομάδα του σε επιτροπές, έχοντας λόγο σε όλες τις αποφάσεις.

Άνδρος

Εν αναμονή της απόφασης του εκλογοδικείου, που εκκρεμεί λόγω της διαρκούς απεργίας των νομικών, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία στον Δήμο Άνδρου. Το κλίμα ήταν ήρεμο, αλλά δεν υπήρχε ο ενθουσιασμός που επικρατούσε στα υπόλοιπα νησιά, ίσως εξαιτίας της εκκρεμούσας απόφασης.

Ο νέος δήμαρχος και παλιός γνώριμος στη θέση του δημάρχου, Θεοδόσης Σουσούδης, στον λόγο του μετά το τυπικό μέρος της τελετής, τόνισε, ότι, "είναι ξεχωριστή τιμή να σε επιλέγουν δύο φορές οι συμπολίτες σου και να σε εμπιστεύονται ξανά για το αξίωμα του δημάρχου της Άνδρου. Παράλληλα όμως, γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι αυτό αποτελεί μία τεράστια ευθύνη και σας δίνω το λόγο μου, ότι θα σας δικαιώσω. Σας θέλουμε όλους κοντά μας, σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Να περπατήσουμε μαζί αυτή τη νέα δημιουργική διαδρομή που έχουμε μπροστά μας, μία διαδρομή προσφοράς, για το ευλογημένο νησί μας. Δίνω τον λόγο μου ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν, για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας. Η Άνδρος μας είχε ανάγκη από αλλαγή σελίδας, είχε ανάγκη να επιστρέψει στην κανονικότητα της. Στην προηγούμενη θητεία κάναμε και αρκετά λάθη, που δεν πρέπει να τα ξανακάνουμε και θα κρατήσουμε όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία και την εμπειρία που αποκτήσαμε, ώστε να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη στο έργο που αναλαμβάνουμε."

Ο απερχόμενος δήμαρχος, Δημήτρης Λοτσάρης, σε δήλωση του μετά το πέρας της ορκωμοσίας, ανέφερε, ότι, "Σήμερα ορκίστηκε το νέο Δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας για την επόμενη θητεία. Αυτό που μας ενώνει είναι ο τόπος που ζούμε. Οι προκλήσεις πολλές, αλλά ο βασικός στόχος ένας: ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Ανδριώτες. Εύχομαι για άλλη μια φορά καλή επιτυχία στη νέα δημοτική αρχή και επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Βιώσιμη ανάπτυξη, σεβασμός στην παράδοση και τον πολιτισμό μας, ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του νησιού μας με διαφάνεια και λογοδοσία. Σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αρχές για τον τόπο μας."

Σίκινος

Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε και στη Σίκινο με τον Βασίλη Μαράκη, να ανανεώνει τη θητεία του. Σε έναν σύντομο απολογισμό του και σε μια περιγραφή για τα όσα ένιωσε στην τελετή, επεσήμανε ότι ήταν μια πολύ όμορφη και συγκινητική μέρα, όπου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, η τελετή ορκωμοσίας της Νέας Δημοτικής Αρχής, σε πολύ όμορφο και ζεστό κλίμα. Ευχές και καλωσόρισμα στους παλιούς και νέους συμβούλους. Ενώ μετά ακολούθησε και η πολύ όμορφη γιορτή των Χριστουγέννων από τους μαθητές του σχολείου μας. Συνεχίζουμε δυνατά με το ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο πάθος και αγάπη τον αγώνα για το όμορφο νησί μας και τους κατοίκους του. Να είστε όλοι καλά. Πάμε γερά. Πάμε δυνατά.

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη γύρισε επίσης σελίδα, με τον Νίκο Ζώρζο να ορκίζεται, εκ νέου δήμαρχος Θήρας, μετά τη θητεία του Αντώνη Σιγάλα. Το μεσημέρι της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά, η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος.

Ο νέος Δήμαρχος Νίκος Ζώρζος παρουσίασε το συνολικό όραμα και τη γενική κατεύθυνση διακυβέρνησης του Δήμου Θήρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, τονίζοντας, ότι, "τα οξυμένα προβλήματα δεν επιτρέπουν ούτε μέρα για εφησυχασμό, ούτε μέρα για γιορτές και πανηγύρια.  Άλλωστε από τη μεθεπόμενη των εκλογών άρχισε η δική μας προετοιμασία.  Η διαχείριση των απορριμμάτων, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, το επίπεδο ζωής των μόνιμων κατοίκων και εργαζομένων στον τόπο, και όλα τα προβλήματα που σωρεύει η μονομανία για την κακώς εννοούμενη ανάπτυξη, χρειάζονται πολιτικές που πρέπει να στηριχθούν σε μίαν άλλη αντίληψη.  Και πως τούτο θα συμβεί; Προκύπτει αμείλικτο το ερώτημα.  Είναι εύκολο; Το αμέσως επόμενο ερώτημα.  Μα είναι σημεία των καιρών θα έλεγε δίκαια κάποιος άλλος.  Απαντώ. Αν δεν αρχίσει να γίνεται αντίληψη πλειοψηφική δεν θα είναι ευοίωνα τα πράγματα.  Έχω όμως την άποψη ότι είναι η περίοδος που περάσαμε ευτυχώς στη διαπίστωση των συμπτωμάτων.  Και τούτο είναι ένα βήμα, μπορεί και σημαντικό."

Συνέχισε λέγοντας: "Από την πρώτη του Γενάρη ξεκινούμε, συνεχίζουμε όσα αρχίσαμε στο παρελθόν και σταμάτησα, συνεχίζουμε όσα σωστά βρήκαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ξεκινούμε όλα τα νέα. Είμαστε ανοικτοί σε ιδέες, όμως σταθεροί στον έναν στόχο. Εκπτώσεις δεν θα γίνουν, δεν υπάρχει περιθώριο. Χάρες δεν θα γίνουν, δεν υπάρχει καν πρόθεση. Υποχωρήσεις δεν θα γίνουν, πρέπει να πάμε μπροστά.  Η ιδιοτέλεια και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων εκτρέπουν την κοινωνία, από τον κύριο ρόλο της να προστατεύει και να φροντίζει τους πολίτες και τα νόμιμα συμφέροντά τους και οδηγούν σε καταστάσεις αδικίας και κατάχρησης των δικαιωμάτων που αφορούν όλα τα μέλη της κοινωνίας. Με αυτά που σας είπα, σας καλώ σε μια πάνδημη προσπάθεια να οδηγήσουμε τον τόπο σε καλύτερες ημέρες. "

Αμοργός

Σταθερή, συνεχίζει να πορεύεται για μία ακόμη θητεία με τον Λευτέρη Καραΐσκο, η Αμοργός. Ο ίδιος σε κλίμα συγκίνησης μετά το πέρας της ορκωμοσίας, στο λόγο του, ανέφερε: "Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, εσείς, οι δημότες της Αμοργού δείξατε το δρόμο για το μέλλον του τόπου μας. Στείλατε με τη ψήφο σας, το ηχηρό μήνυμα πως η Αμοργός πάει μόνο μπροστά. Επιβραβεύσατε το έργο μιας δημιουργικής τετραετίας στη Διοίκηση του Δήμου και ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας στο πρόγραμμα και στο όραμα της δημοτικής μας παράταξης. Εμπιστοσύνη που δεν την προδώσαμε αλλά την μετουσιώσαμε σε έργο. Εμπιστοσύνη που για μας αποτελεί συμβόλαιο τιμής, το οποίο επιβάλει να εξακολουθήσουμε να σας υπηρετούμε με σεβασμό, συνέπεια και ήθος. Να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον ωραίο και έντιμο αγώνα μας! Έχουμε την πείρα, έχουμε τη θέληση, έχουμε τον ενθουσιασμό, έχουμε τη γνώση, έχουμε όλους εσάς που μας στηρίζετε για να πάμε την Αμοργό πιο μπροστά. Να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα". 

Στη συνέχεια μίλησε για τις δυσκολίες που κρύβει μία τέτοια θέση ευθύνης, τονίζοντας, ότι "η διοίκηση του Δήμου δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Απαιτείται διαχείριση κρίσεων, ενίοτε δύσκολες αποφάσεις και συγκρούσεις. Είναι όμως μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση να βλέπεις μια ιδέα να γίνεται έργο για την ανάπτυξη του τόπου σου. Σε αυτή τη δημιουργική και δύσκολη πορεία είμαι τυχερός γιατί έχω ικανούς ανθρώπους δίπλα μου που ενστερνίζονται το κοινό όραμα για την Αμοργό που αξίζουμε. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που πίστεψαν και πιστεύουν και σε εμένα προσωπικά αλλά κυρίως στην συλλογική μας προσπάθεια. Μαζί φτάσαμε έως εδώ, και μαζί, εκλεγμένοι και μη θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη όσα δεσμευτήκαμε.

Νιώθω όμως και ευλογημένος γιατί στο πλάι μου υπάρχει μια οικογένεια να μου κρατάει σταθερά το χέρι και να μου λέει προχώρα, μια ανεξάντλητη πηγή δύναμης. Ο όρκος που δώσαμε σήμερα είναι πάνω από όλα ένας όρκος καθήκοντος προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Ένας όρκος που σηματοδοτεί την αρχή μιας συνεργασίας και ενός κοινού αγώνα. Για την Αμοργό που μας ενώνει. Για την Αμοργό που αξίζουμε".