Ετήσιος απολογισμός έργου από την έπαρχο, Νατάσα Δεληγιάννη - Άσπρου

Τεχνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο για την Τήνο

Λίγο πριν φύγει το 2023, η έπαρχος Τήνου, Νατάσα Δεληγιάννη - Άσπρου, που πρόσφατα ανανέωσε τη θητεία της, έκανε τον απολογισμό των σημαντικότερων έργων που πραγματοποιήθηκαν στο νησί, τόσο στο οδικό δίκτυο και στον ηλεκτροφωτισμό, όσο και στις κοινωνικές δράσεις και στον πολιτισμό.

Ν. Δεληγιάννη: «Μια καινούργια θητεία ξεκινά με όραμα και ελπίδες για το μέλλον»

Η κ. Δεληγιάννη, στην πρόσφατη ορκωμοσία της, έδειξε αισιοδοξία για την επόμενη μέρα και υποσχέθηκε νέα έργα, λέγοντας πως "μια καινούργια θητεία ξεκινά με όραμα και ελπίδες για το μέλλον και ευχή όλων μας είναι να είναι δημιουργική και παραγωγική για το καλό των νησιών μας. Σήμερα ορκιστήκαμε πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και εκπλήρωση των καθηκόντων μας τίμια και ευσυνείδητα. Αυτό τον όρκο δεσμεύομαι ότι θα τον τηρήσω, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, με συνεργασίες και συνέργειες για το καλό των νησιών μας και του τόπου μας. Καλή θητεία και καλή δύναμη σε όλους!"

"Συνεχίζουμε με καθημερινή συστηματική δουλειά"

Την ίδια στιγμή μιλώντας, στην "Κοινή Γνώμη" μοιράστηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και το όραμα για το μέλλον, επισημαίνοντας πως "συνεχίζουμε με καθημερινή συστηματική δουλειά, την προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών του νησιού μας και στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους για να συνδράμουμε έμπρακτα στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους αλλά και στην ασφάλεια για τους πολίτες του νησιού μας και τους επισκέπτες. Το εγχείρημα για την Τήνο δεν ήταν εύκολο γιατί εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών, το έργο της συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου, ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και είχαμε την ατυχία, πάλι για λόγους που δεν οφείλονταν σε εμάς, να σταματήσει το έργο του καθαρισμού των ρεμάτων. Όμως με την αμέριστη συνδρομή τόσο του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, όσο και του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη, ανταπεξήλθαμε στις δυσκολίες. Τους ευχαριστώ και τους δύο από καρδιάς."

Ακολουθούν τα έργα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Τήνο:

Ηλεκτροφωτισμός και οδικό δίκτυο

Πραγματοποιήθηκε το έργο εγκατάστασης των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά led σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Το έργο αφορούσε εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο δίκτυο οδοφωτισμού, σε 13 νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ύψους 6,43 εκ€. με στόχο την ασφάλεια του οδικού δικτύου, με την μέγιστη γεωγραφική κάλυψη και την βέλτιστη ποιότητα του φωτισμού. 

Όσο για το οδικό δίκτυο Έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και ξεκίνησε το έργο αποκατάστασης και επισκευής του δημοτικού δρόμου στην παραλία των Κιονίων μετά από σύμβαση με το Δήμο της Τήνου. 

Έναρξη έργου τριετούς συντήρησης επαρχιακού δικτύου 

Ξεκίνησε το έργο της τριετούς συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου που περιλαμβάνει καθαρισμούς τεχνικών έργων, καθαρισμούς πρανών, επισκευές τεχνικών έργων και ασφαλτοστρώσεις προϋπολογισμού 1.800.000,00 ευρώ, με άσφαλτο κλειστού τύπου. Το έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης του οδικού δικτύου και ειδικότερα εργασιών τεχνικής επιθεώρησης, άμεσης επέμβασης, καθώς και εργασιών κύριας συντήρησης, με σκοπό την υλοποίηση άμεσων και βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της ποιοτικής και δομικής κατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου των νησιών Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου, για χρονικό διάστημα τριών ετών (36 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης). Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.563.619,87 ευρώ. 

Στηθαία ασφαλείας πινακίδες

Υπογράφηκε η σύμβαση για έργα που αφορούν την ασφάλεια του Επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού με τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, πληροφοριακές πινακίδες και διαγραμμίσεις. Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αφού ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και υπογράφηκε η σύμβαση εκτέλεσης του έργου των σημειακών παρεμβάσεων στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 6,16 εκ. ευρώ. Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεσθούν είναι οι εξής: 

1) Τοποθέτηση νέων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας 

2) Τοποθέτηση νέων πινακίδων αναγγελίας κινδύνου καθώς και πληροφοριακών, 

3) Διαγράμμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου 

4) Τοποθέτηση μεταλλικών μόνιμων ανακλαστήρων και τοποθέτηση πλαστικών οριοδεικτών. 

Αντιμετώπιση επικίνδυνων φαινομένων 

Ανταπεξήλθαμε με επιτυχία στη χιονόπτωση που έπληξε το νησί μας και αντιμετωπίσαμε και τις καταπτώσεις απόρροια της χιονόπτωσης. Έγιναν καθαρισμοί ρεμάτων - λαγκαδιών από φερτά υλικά και εμπόδια ανάσχεσης. μέσω της πολιτικής προστασίας και επεμβάσεις σε σημεία που έχρηζαν άμεσης και επιτακτικής αντιμετώπισης. 

Κοινωνική πολιτική

Σημαντικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στην κοινωνική πολιτική, και όπως αναφέρει στον απολογισμό της η κ. Δεληγιάννη: 

Α) Πραγματοποιήσαμε πέντε διανομές Κοινωνικού Παντοπωλείου σε και αντίστοιχα δύο διανομές προϊόντων ΤΕΒΑ σε συνολικά περίπου 600 ωφελούμενους δικαιούχους. 

Β) Αναφορικά με τις κοινωνικές δομές, εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση για την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Τήνου έως και το 2026, μέσα από το ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Γ) Εξασφαλίζουμε τους πόρους για την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας που λειτουργούν στα νησιά μας και στην Τήνο. Τα Κέντρα Κοινότητας ιδρύθηκαν με χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε μέσα απο τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και σήμερα με τους νέους πόρους, του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Πολιτισμός

«Επισκευή, αποκατάσταση και συντήρηση του τέμπλου, του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης Κάμπου Τήνου»

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις 29 Αυγούστου, αποφασίστηκε η σύναιμη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, για την υλοποίηση του έργου: «Επισκευή, αποκατάσταση και συντήρηση του τέμπλου, του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης Κάμπου Τήνου». Αντικείμενο της Προγραμματικής αυτής Σύμβασης αποτελεί η εκτέλεση εργασιών, με τον απόλυτο σεβασμό του ιστορικού διατηρητέου μνημείου και οι οποίες κυρίως με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες αποσκοπούν: 

α) Στη συντήρηση και αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών, καλλιτεχνικών και δομικών στοιχείων που το χαρακτηρίζουν, 

β) στην εξοικονόμηση ενέργειας που θα εξασφαλίζεται με την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων και Θερμομόνωσης στο δώμα του, 

γ) την ασφάλεια (πυρασφάλεια και πυροπροστασία) 

δ) την προσβασιμότητα για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, 

ε) Εγκαταστάσεις Η/Μ, 

στ) εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δια της Διεύθυνσης Τεχνικών "Εργων Κυκλάδων, που αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ. 

"Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου - Συντήρηση και εκθεσιακή αναβάθμιση Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά"

Υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Τήνου, της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου, για το έργο "Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου - Συντήρηση και εκθεσιακή αναβάθμιση Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά" συνολικού προϋπολογισμού 10.314.720,11 ευρώ. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το έργο στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο "Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης" με κωδικό 16293 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το έργο θα υλοποιηθεί με 11 υποέργα. 

«Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος της Σχολής (πρώην Μονής) Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου»

Υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου για το έργο «Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος της Σχολής (πρώην Μονής) Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου». Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται στο ποσόν των 180.000,00 ευρώ και Θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.