Η απόλυση υπαλλήλων της καθαριότητας άνοιξε εκ νέου τον "ασκό" της αντιπαράθεσης

Καλά κρατούν τα "όργανα" στον Δήμο Άνδρου

Δεν πρόλαβε να μπει η νέα χρονιά στον Δήμο Άνδρου και η νέα Δημοτική Αρχή, εκτός από την αναμονή του αποτελέσματος του εκλογοδικείου, έχει να διαχειριστεί και τα πυρά που δέχεται με αφορμή την απόλυση υπαλλήλων της καθαριότητας. Τα δημοσιεύματα πολλά και οι ανακοινώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αρχικά με έναν από τους υπαλλήλους, να απευθύνει ένα "γιατί" προς τον νέο δήμαρχο για την απόλυσή του, με τη σειρά του τον κ. Σουσούδη να απαντά με μία λίστα επιχειρημάτων σε όσους τον κατηγορούν και τέλος με τον πρώην δήμαρχο, Δημήτρη Λοτσάρη, να παίρνει σκληρή θέση απέναντι στο γεγονός.

Θ. Σουσούδης: "Δεν υπάρχουν απολύσεις. Οι απολύσεις που ισχυρίζονται, είναι ανθρώπων που έχει προσλάβει ένας εργολάβος καθαριότητος."

Ο δήμαρχος Άνδρου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του σε απόλυση υπαλλήλων από το Δήμο. Ο ίδιος δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης με τα λεγόμενά του, τονίζοντας πως, "δεν υπάρχουν απολύσεις. Οι απολύσεις που ισχυρίζονται, είναι ανθρώπων που έχει προσλάβει ένας εργολάβος καθαριότητος, εκ των οποίων κάποιων έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις τους, άλλων τελειώνει ο χρόνος και το βασικότερο όλων είναι ότι τελειώσαν τα χρήματα της εργολαβίας που είχε ο προηγούμενος δήμαρχος. Κάνει μία πολυετή σύμβαση 2 ετών και αντί να έχει 18 άτομα όπως έλεγε η σύμβαση είχε 38 εκ των οποίων οι 20 ήταν υποψήφιοι μαζί του, ρουσφέτι προεκλογικό. Είναι τραγικό, οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταστρέψει τα πάντα, δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο και έρχονται και λένε όλα αυτά. Καταρχάς εγώ δεν μπορώ να απολύσω του εργολάβου τους υπαλλήλους, αυτοί δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου, καθώς ο εργολάβος τους παίρνει ανά πάσα στιγμή και τους πηγαίνει σε μία άλλη δουλειά."

Η ανακοίνωση και οι απαντήσεις του Θεοδόση Σουσούδη

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου δημάρχου αναφέρει:

"Με αφορμή δημοσιεύματα περί αναλγησίας και μαθημάτων ηθικής, αξίζει να αφιερώσετε τρία λεπτά προκειμένου να γνωρίζετε τα γεγονότα και την αλήθεια. Έγκαιρα!!! και με απόλυτο σεβασμό στους πόρους του Δήμου μας, στους εργαζόμενους και στο δικαίωμα του πολίτη στην καθαριότητα, είχαμε αποκαλύψει το σχέδιο του πρώην δημάρχου να υπονομεύσει την επόμενη μέρα, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό της αντίστοιχης εργολαβίας, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις εκλογικές του ανάγκες.

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, Στις 23 Μαρτίου 2023, υπέγραψε με εταιρεία πολυετή σύμβαση για την καθαριότητα του νησιού μας. Σύμβαση η οποία έληγε τον Μάρτιο!!! του 2025. Χρησιμοποίησε χρήματα και πόρους του Δήμου μεταγενέστερων ετών 2024 και 2025 και άλλης δημοτικής θητείας. Η σύμβαση προέβλεπε την πρόσληψη 18 υπαλλήλων, είχε διάρκεια ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ και ήταν συνολικού προϋπολογισμού 607 χιλιάδων ευρώ για να πραγματοποιηθούν 8.460 ημερομίσθια!

ΟΜΩΣ, Αντί για 18 υπαλλήλους ο εργολάβος προσέλαβε με εντολή του κ. Λοτσάρη και άλλους 20, δηλαδή 38 εργαζόμενους! Στους πρώτους 9 μήνες “κατανάλωσε” περισσότερα από 500.000 ευρώ, όταν θα έπρεπε για 12 μήνες να έχει “καταναλώσει” 303.000 ευρώ. Με αυτή τη πρακτική της άκρατης ασυδοσίας και μικροπολιτικής ο δήμος θα δαπανήσει 606.000 ευρώ για 12 μήνες. Δηλαδή ΟΛΟ το ποσό του προϋπολογισμού των ΔΥΟ ΕΤΩΝ, ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ!!! Επισημάναμε, πως με τον ξέφρενο ρυθμό η εργολαβία θα τιναχτεί στον αέρα. Και η Άνδρος θα μείνει χωρίς υπηρεσία καθαριότητας για τους μετέπειτα 12 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2025.!

ΣΥΝΕΠΩΣ, Είναι ολοφάνερο ότι, ο πρώην δήμαρχος χρησιμοποίησε δημόσιους πόρους για να διεκδικήσει την επανεκλογή του, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη των ανθρώπων να δουλέψουν!Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πόροι, δέσμευσε χρήματα από τα δύο επόμενα έτη, υπονομεύοντας την επόμενη διοίκηση και ένα ολόκληρο νησί. Η αδιαφορία του για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, καθώς και η αλόγιστη σπατάλη πόρων, δείχνει μια ανήθικη πολιτική τακτική. Αυτά σε συνδυασμό με το υποκριτικό δελτίο τύπου του, όπου κάνει μαθήματα καλής συμπεριφοράς, συνιστούν έναν αλλόκοτο χαρακτήρα, από τις πρακτικές του οποίου, ευτυχώς απαλλάχτηκε το νησί μας. Κανείς δεν δικαιούται να “παίζει” με την ανάγκη του πολίτη για εύρεση εργασίας. Κανείς δεν δικαιούται να πράττει με τις δικές του σκοπιμότητες και να υποθηκεύει ολόκληρο το δήμο.

Στον ισχυρισμό πως η νέα δημοτική αρχή έστειλε λίστα απολύσεων το σχόλιο είναι ένα και ξεκάθαρο: Είναι άκρως υποκριτική. Εκείνος που απολύει ουσιαστικά τους ανθρώπους ΟΛΗΣ της εργολαβίας, είναι ο πρώην δήμαρχος κ. Λοτσάρης, Αφού όλοι οι (38) υπάλληλοι, θα απολύονταν με το τέλος των ημερομισθίων και ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 606.000 ευρώ, γεγονός που θα συνέβαινε σε μόλις τρεις μήνες από σήμερα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2024. Τσάμπα ο κόπος λοιπόν για τόσο υποκριτικό μελάνι και τόση κακία. Τρία απίθανα δημοσιεύματα για να στηρίξουν τις ανεκδιήγητες οικονομικές σοφιστείες του Δ. Λοτσάρη και συνεργατών, τα οποία εκθέτουν αυτούς που τα γράφουν. Η τοξικότητα και η υποκρισία που έφερε στο νησί η διοίκηση Λοτσάρη, επιτέλους παίρνει τέλος. Ο λαός αποφάσισε!!! Όσο για τις συκοφαντίες, το έργο το έχουμε ξαναδεί, όμως τώρα δεν θα ανεχτούμε πλέον παρόμοιες καταστάσεις."

Δ. Λοτσάρης: "Οι ομαδικές απολύσεις συμβασιούχων την Πρωτοχρονιά, συνιστούν πράξη αναλγησίας και απανθρωπιάς χωρίς προηγούμενο"

Ο πρώην δήμαρχος Άνδρου, θέλοντας να πάρει θέση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Σουσούδης, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα. Πρωτοχρονιά , ειδοποιήθηκαν άνθρωποι ότι απολύονται, σε μια επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας, που δεν έχει προηγούμενο. Επισημαίνω ότι οι άνθρωποι αυτοί συνέβαλαν καθοριστικά στο να βελτιωθεί το επίπεδο καθαριότητας στο νησί μας. Το μοντέλο αυτό της καθαριότητας που βρήκε ο κ. Σουσούδης θα έπρεπε να είχε ως προτεραιότητα του να το βελτιώσει ακόμα περισσότερο και όχι να το διαλύσει, ξεκινώντας με ομαδικές απολύσεις. Η επιστροφή στο αποτυχημένο, στην πράξη, μοντέλο της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και οι πρώτοι που θα το βιώσουν είναι οι ίδιοι οι πολίτες.

Οι μαζικές απολύσεις, πρωτοχρονιάτικο δώρο του κ. Σουσούδη, πέραν του ότι ελέγχονται για τη νομιμότητά τους, συνιστούν πράξη ρεβανσισμού αλλά και απανθρωπιάς. Θα καλέσω τον κ. Σουσούδη να επανεξετάσει την απόφασή του. Δεν πρέπει να ξεκινήσει τη θητεία του με ακρότητες αλλά και ενέργειες που δημιουργούν ένταση, οξύτητα και αναστάτωση. Και είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω ότι η Άνδρος είναι πολύ μικρή για να έχουμε την "πολυτέλεια" να διχαζόμαστε, να στοχοποιούμε συμπολίτες και συμπατριώτες μας. Τόσο εγώ όσο και η παράταξη μας είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε με προτάσεις σε ένα ανοιχτό διάλογο για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο της καθαριότητας στο νησί μας. Πέρα από την τυφλή σύγκρουση, τις απολύσεις και το ρεβανσισμό, υπάρχει και ένας άλλος δρόμος: ο δρόμος της συνεννόησης, της λογικής, της συνεργασίας."