Προετοιμασία του συνδυασμού ενόψει της δίμηνης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Επί τάπητος οκτώ προτάσεις από το "Κοινό Τηνίων"

Ούτε δύο μήνες δεν έχουν ολοκληρωθεί από την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες Δημοτικές Αρχές και ήδη οι αντιπολιτευτικοί συνδυασμοί έρχονται με τις προτάσεις τους. Έτσι λοιπόν, τη δυνατότητα που προσφέρει ο νέος νόμος και αφορά, σε μία δίμηνη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, στην οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις, θέλησε να αξιοποιήσει και το "Κοινό Τηνίων". Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του συνδυασμού στην "Κοινή Γνώμη", "μας δίνεται η δυνατότητα μόνο για μία πρόταση, αλλά εφόσον είχαμε έτοιμες 8 διαφορετικές προτάσεις, σκεφτήκαμε να τις στείλουμε όλες, με τυπική ως κεντρική πρόταση να είναι αυτή που αφορά το Κέντρο Υγείας του νησιού".

Π. Κουσουνάδης: "Είχαμε προτεραιότητα στο να κάνουμε προτάσεις και όχι στείρα αντιπολίτευση"

Ο επικεφαλής του “Κοινό Τηνίων” και μοναδικός δημοτικός σύμβουλος, του συνδυασμού, Πέτρος Κουσουνάδης, μίλησε στην εφημερίδα για τις προτάσεις του προς τη νέα Δημοτική Αρχή και τους λόγους που τον οδήγησαν, στο να τις συντάξει. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι, "εμάς η κατεύθυνσή μας είναι, ότι εφόσον η νέα Δημοτική Αρχή μπορεί να λειτουργήσει δημοκρατικά και να ακούσει προτάσεις της αντιπολίτευσης, εμείς έχουμε σκοπό να τις λέμε. Αναφέρομαι στη νέα, γιατί η προηγούμενη δεν μας άκουγε συχνά, που και για την τωρινή δεν έχουμε φοβερές προσδοκίες, αλλά είναι ακόμη στην αρχή, οπότε ξεκινάμε με τη καλύτερη πρόθεση. Εμείς λοιπόν, από την αρχή είχαμε δώσει προτεραιότητα στο να κάνουμε προτάσεις και όχι στείρα αντιπολίτευση και με την ευκαιρία του νέου νόμου, που ορίζει μία φορά το δίμηνο, να γίνεται μία συνεδρίαση, που την ονομάζει "λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής", θα έχουμε τη δυνατότητα να θέτουμε κάποια ζητήματα προς συζήτηση, όπου θα οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο, να τα ακούσει, να τα συζητήσει και να πάρει αντίστοιχες αποφάσεις. Αυτή η πρώτη συζήτηση θα γίνει στις 23 Φλεβάρη. Κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει δυνατότητα να κάνει μία πρόταση, αλλά επειδή το "Κοινό Τηνίων" έχει έναν, νομικά είχαμε τη δυνατότητα μόνο για μία πρόταση, αλλά εφόσον είχαμε έτοιμες αυτές τις προτάσεις, σκεφτήκαμε να τις στείλουμε όλες, με τυπική ως κεντρική πρόταση να είναι αυτή που αφορά το Κέντρο Υγείας του νησιού."

"Προσωπικά δεν έχω φοβερές προσδοκίες, από τον νέο δήμαρχο"

Την ίδια στιγμή σε ερώτημα για το πως βλέπει την έως τώρα πορεία του νέου δημάρχου, Παναγιώτη Κροντηρά, απάντησε, ότι, "ο καινούργιος δήμαρχος, δεν ήρθε τώρα στα πολιτικά πράγματα της Τήνου, καθώς ήταν χρόνια δήμαρχος Εξωμβούργου και ήταν δήμαρχος και στον ενιαίο Δήμο, οπότε τον ξέρουμε. Εγώ προσωπικά δεν έχω φοβερές προσδοκίες, από αυτό τον δήμαρχο, καθώς γνωρίζω πως κινείται, όμως αυτή τη φορά έχει κάποιους ανθρώπους, πολύ αξιόλογους στην ομάδα του. Το ζήτημα είναι αν σε αυτούς τους ανθρώπους θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν τα πράγματα που πρέπει ή αν θα "θαφτούν", αυτό θα φανεί. Εμείς έχουμε μία ξεχωριστή ομάδα, επειδή θεωρούμε ότι ούτε ο τωρινός, αλλά ούτε ο προηγούμενος δήμαρχος, μπορούν να κάνουν αυτά που ζητάμε."

Οι οκτώ προτάσεις από το "Κοινό Τηνίων"

Η πρώτη και βασική πρόταση του συνδυασμού αφορά το Κέντρο Υγείας του νησιού, στην οποία αναφέρεται ότι, "Η τραγική υποστελέχωση του κέντρου υγείας Τήνου κυρίως όσον αφορά τους γιατρούς απειλεί την ίδια την ζωή των κατοίκων της Τήνου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παντελής έλλειψη γενικού ιατρού και παθολόγου. Οι οργανικές θέσεις (τέσσερις) δεν προκηρύσσονται, όμως και για αυτή την μία δεν υπάρχει ενδιαφέρον καθώς κανείς γιατρός δεν θέλει να αναλάβει μόνος του ολόκληρο νησί. Θα πρέπει ο Δήμος να πιέσει το υπουργείο και την Διεύθυνση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου να προκηρύξουν όλες τις οργανικές θέσεις ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ενδιαφέροντος. Επίσης, ο Δήμος πρέπει να δώσει επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς που σκέφτονται να έρθουν στην Τήνο, όπως στέγαση, σίτιση ή αντίστοιχα επιδόματα όπως προβλέπει ο ν. 4368/2016, άρθρο 43, παρ. 5. Για παράδειγμα ο Δήμος Δράμας έδωσε 2.000€ επίδομα στέγασης για δέκα μήνες σε επικουρικό γιατρό."

Ακολουθεί η πρόταση για τα ΑμεΑ, που όπως τονίζουν, "αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, δυστυχώς όμως, για τους περισσότερους από εμάς είναι σχεδόν αόρατα και τα θυμόμαστε μόνο κάθε 3 Δεκέμβρη. Μια δημοτική αρχή όμως οφείλει να μεριμνά για όλους τους δημότες, ακόμη περισσότερο για αυτούς που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Δυστυχώς, η Τήνος σαν πόλη, αποκλείει την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες στο μεγαλύτερο μέρος της. Προκειμένου αυτό σιγά – σιγά να αλλάξει, μετατρέποντάς την σε μια πόλη προσβάσιμη για όλους, προτείνουμε τις διαφορετικές δράσεις”.

Στη συνέχεια προτείνεται η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων της Δημοτικής Επιτροπής καθώς, όπως τονίζουν, “η δημοσιότητα δεν εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση από την ελεύθερη δια ζώσης πρόσβαση σε αυτές, καθώς και ο χώρος είναι περιορισμένος αλλά περιορισμένος είναι και ο χρόνος των συμπολιτών που ενδιαφέρονται για τα πρακτικά τους. Θα πρέπει λοιπόν η Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη καταγραφή και ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων της δημοτικής επιτροπής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων”.

Η πρόταση για τα ανεπιτήρητα ζώα και τα μονοπάτια του νησιού

Οι καταστροφές που επιφέρουν τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα στο τοπίο, στο περιβάλλον και στους οικισμούς της Τήνου είναι γνωστές εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον, με το πρόβλημα να διογκώνεται κάθε χρονιά, όλο και περισσότερο. Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ορίσει άμισθο σύμβουλο για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, όμως θα πρέπει να συγκροτήσει και την προβλεπόμενη τριμελή επιτροπή και να προχωρήσει σε δράσεις και συνεργασίες που προβλέπονται από τον νόμο προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός των ανεπιτήρητων. Η δράση αυτή οφείλει να είναι ολοκληρωμένη και με συγκεκριμένο σχέδιο για να μην καταλήξει μια ακόμα χαμένη ιδέα που δεν εφαρμόστηκε όπως έχει συμβεί δύο φορές στο παρελθόν.

Όσο για τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τη προστασία μονοπατιών, αναφέρουν ότι, "δυστυχώς το περιπατητικό δίκτυο αγροτικών οδών - μονοπατιών, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Παραμελημένο και ακαθάριστο στο μεγαλύτερο μέρος του, εδώ και χρόνια. Η σήμανση δεν έχει υποστεί καμία συντήρηση οπότε είναι κατεστραμμένη και ελλιπής σε πολλά σημεία. Σε λιγότερο από δύο μήνες, τα πρώτα γκρουπ περιπατητών θα έρθουν στο νησί μας. Αν τα δουν σε αυτή την κατάσταση, δεν θα ξαναέρθουν. Ας προγραμματιστεί καθαρισμός και συντήρηση, σε συνεργασία με το Επαρχείο και με συμμετοχή εθελοντών αν χρειαστεί. Οι καθαρισμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο και να μην είναι αποσπασματικοί. Θα πρέπει δηλαδή να εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλάνο το οποίο, με βάση το σχεδιασμό που υπήρχε, προβλέπει και τη σταδιακή επέκταση των διαδρομών σε ορίζοντα πενταετίας."

Συνεδρίαση Λογοδοσίας κάθε μήνα

Κλείνοντας, αρχικά κάνουν πρόταση για συνεδριάσεις λογοδοσίας κάθε μήνα, διότι τονίζουν, ότι, "Όπως είναι πρόδηλο, από τον αριθμό των δικών μας και μόνο προτάσεων, αυτό θα βοηθούσε πολύ, εφόσον τα θέματα που προέρχονται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι το πολύ επτά σε κάθε συνεδρίαση. Παράλληλα τονίζουν ότι, κρίνεται απαραίτητη η σύσταση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου ώστε να λάβει αποφάσεις για την προετοιμασία της Τουριστικής περιόδου. Ενώ κλείνοντας τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενάντια στην διακοπή λειτουργίας του κέντρου πρόληψης “ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ”.