Θ. Μπιζάς: "Πρώτος στόχος μας η διαχείριση του τουριστικού προϊόντος και η βελτίωση των εγκαταστάσεων και των συνθηκών"

Στο επίκεντρο η τουριστική ανάπτυξη της Πάρου

Ο τουρισμός και η προβολή του νησιού είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Πάρου. Στην πρόσφατη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πάρου, μίας επιτροπής που έχει συνεχή στόχο τον προγραμματισμό και τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής του νησιού για την επόμενη πενταετία.

Θ. Μπιζάς: "Στοχεύουμε στη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος"

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Πάρου, Θοδωρής Μπιζάς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και το πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει στον Δήμο Πάρου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι: "Σε σχέση με τον κανονισμό της επιτροπής, ουσιαστικά στηριχτήκαμε πάνω στον προηγούμενο, κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές και διαμορφώσεις για τη λειτουργία της επιτροπής σε πρώτη φάση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δουλέψει πάρα πολύ στο περιεχόμενο, αλλά πιο πολύ αφιερωθήκαμε στη λειτουργία της επιτροπής. Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι πάρα πολύ σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη στο νησί και γενικά αυτό που εμείς βλέπουμε σαν συνδυασμός και σαν νέα Δημοτική Αρχή, είναι η τουριστική διαχείριση. Δηλαδή στοχεύουμε στη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος περισσότερο παρά στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή της επιτροπής."

"Μας ενδιαφέρει η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου"

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπιζάς, μίλησε για τον τουρισμό και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο νησί της Πάρου, αλλά και για τον λεγόμενο υπερτουρισμό, που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετά νησιά, τα τελευταία χρόνια. "Το κομμάτι του τουρισμού εννοείται ότι είναι το πιο καίριο για την Πάρο, καθώς από αυτό κυρίως ζει το νησί και είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια του Δήμου μας. Εμείς θεωρούμε ότι το νησί έχει μία φέρουσα ικανότητα, την οποία είμαστε κοντά στο να τη φτάσουμε, καθώς πολλές φορές υπάρχει το πρόβλημα του υπερτουρισμού ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε εμείς σαν πρώτο στόχο έχουμε την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος και την βελτίωση των εγκαταστάσεων και των συνθηκών. Παράλληλα μας ενδιαφέρει η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τον ίδιο κόσμο σε καλύτερες συνθήκες και για περισσότερους μήνες, παρά να έχουμε μόλις δύο μήνες που εκεί πραγματικά φαίνεται το πρόβλημα του υπερτουρισμού που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας αναφέρθηκε σε έναν προσωπικό του στόχο που όπως είπε, είναι, "να βελτιώσω άμεσα την έντυπη και ηλεκτρονική παρουσία του Δήμου στα τουριστικά, η οποία έχει μείνει αρκετά χρόνια χωρίς ανανέωση, ώστε να μπορούμε να κάνουμε μία πιο συνολική αποτύπωση της τουριστικής εικόνας του νησιού μας."

Το έργο και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης

Το έργο της επιτροπής, είναι συμβουλευτικό, για την επεξεργασία και εισήγηση στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο θεµάτων που σχετίζονται µε την ανάπτυξη του τουρισµού και την προβολή του Δήµου και έχει, µεταξύ άλλων, τις εξής αρµοδιότητες:

  • Τον προγραµµατισµό και τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής, το σχεδιασµό της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του δήµου και την διαµόρφωση και προώθηση των αναγκαίων ρυθµίσεων και των απαιτούµενων µέτρων εφαρµογής.

  • Εισηγείται στο δηµοτικό συµβούλιο τα αναγκαία µέτρα για την εύρυθµη και αποτελεσµατική λειτουργία του τουριστικού τοµέα και παρακολουθεί την απόδοσή του, ώστε να ενηµερώνει σχετικά το δηµοτικό συµβούλιο.

  • Προτείνει προς το δηµοτικό συµβούλιο τις κατευθύνσεις για τη µελέτη και κατάρτιση προγραµµάτων τουριστικής υποδοµής και ανάπτυξης του δήµου.

  • Προτείνει τις αναγκαίες ενέργειες για την προώθηση και λήψη µέτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον τοµέα του τουρισµού.

  • Συνεργάζεται µε τους συναρµόδιους επαγγελµατικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας για την εναρµόνιση των πολιτικών τους και το συντονισµό των δράσεων, µε σκοπό την υποβοήθηση της τουριστικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουρισµού του δήµου. στ. Συµµετέχει διά του προέδρου της και άλλων µελών που θα ορίζει κάθε φορά µε απόφαση της, στις εκπροσωπήσεις του δήµου σε τοπικές, πανελλαδικές ή διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται µε θέµα τον τουρισµό, για την προβολή του δήµου και την προώθηση των τοπικών τουριστικών προϊόντων.

  • Σχεδιάζει και προτείνει στο δηµοτικό συµβούλιο διαφηµιστικά προγράµµατα και γενικά προωθητικές ενέργειες, που αφορούν την τουριστική προβολή και διαφήµιση του δήµου στο εσωτερικό και εξωτερικό, όπως: συµµετοχή σε εκθέσεις, ή διαφηµίσεις σε µέσα µαζικής ενηµέρωσης ή το διαδίκτυο ή καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά µέσα και µε οποιονδήποτε άλλον τρόπο κρίνεται σκόπιµος.

  • Το σχεδιασµό της πολιτικής για την υποβοήθηση της ποιοτικής αναβάθµισης των τουριστικών υπηρεσιών του δήµου και ιδίως, η αξιολόγηση των παρεχόµενων υπηρεσιών και τη σύνταξη προτάσεων και διατύπωση γνώµης για την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων από το δηµοτικό συµβούλιο για τον καθορισµό του περιεχοµένου της διαδικασίας ελέγχου των τουριστικών επιχειρήσεων, την τήρηση της καθαριότητας, ευταξίας και ευπρεπούς εµφάνισης όλων των σηµείων του δήµου, που έχουν σχέση µε τον τουρισµό και την εισήγηση στο δηµοτικό συµβούλιο για τη λήψη µέτρων πραγµατοποίησης των σκοπών αυτών. Ως προς τις κανονιστικές αποφάσεις, η εν λόγω αρµοδιότητα ασκείται µε την επιφύλαξη των κατά το νόµο αρµοδιοτήτων άλλων οργάνων του ∆ήµου και ιδίως της ∆ηµοτικής Επιτροπής.

Ο ρόλος στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πέραν των βασικών αρμοδιοτήτων για τα οποία είναι υπεύθυνη η επιτροπή, επιπλέον εξετάζει και αποφασίζει επί θεµάτων που παραπέµπονται σε αυτή, µετά την εγγραφή τους στην ηµερήσια διάταξη συνεδρίασης του Δηµοτικού Συµβουλίου, µετά από απόφαση του η οποία λαµβάνεται µε πρόταση του δηµάρχου. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται και η προθεσµία εντός της οποίας η επιτροπή υποχρεούται να υποβάλει σχετική µελέτη ή εισήγηση. Επίσης, ο πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου, δύναται να παραπέµπει στην επιτροπή οποιοδήποτε άλλο θέµα και πριν την εγγραφή του στην ηµερήσια διάταξη συνεδρίασης του Δηµοτικού Συµβουλίου.

Η επιτροπή επίσης, μπορεί να συνεργάζεται µε τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων και τον αρµόδιο αντιδήµαρχο για την διεξαγωγή συνελεύσεων µε σκοπό τη συζήτηση γύρω από τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο ∆ήµος ως προς την τουριστική προβολή και ανάπτυξη και να συµµετέχει, µε εκπρόσωπο ή εκπροσώπους της, στις συνεδριάσεις του Δηµοτικού Συµβουλίου κάθε φορά που συζητείται θέµα σχετικό µε το αντικείµενο της. Ο πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου υποχρεούται να στέλνει την πρόσκληση και την ηµερήσια διάταξη στα µέλη της επιτροπής, σύµφωνα µε την διαδικασία που προβλέπεται για τα µέλη του Δηµοτικού Συµβουλίου στον Κανονισµό Λειτουργίας αυτού, όποτε συζητείται θέµα σχετικό µε τον τουρισµό και την προβολή του Δήµου.