Τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Επί τάπητος το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η εκτός σχεδίου δόμηση στην Άνδρο

Η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, είναι πλέον γεγονός και πραγματοποιήθηκε και στην Άνδρο, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, με σημαντικά θέματα να πέφτουν στο τραπέζι της συζήτησης, από τους δημοτικούς συμβούλους. Τα δύο βασικά ζητήματα που αναλύθηκαν από τον δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη, ήταν αυτό της εξέλιξης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άνδρου και του νομοσχεδίου για την εκτός σχεδίου δόμηση στο νησί.

Θ. Σουσούδης: "Την περίοδο αυτή, εκπονείται το πρώτο στάδιο της μελέτης"

Το πρώτο ερώτημα, τέθηκε από τον Δημήτρη Λοτσάρη, ο οποίος δεν μπόρεσε να βρίσκεται στη συνεδρίαση και είχε να κάνει με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άνδρου. Ο δήμαρχος παίρνοντας το λόγο, για να απαντήσει, ανέφερε, ότι "αυτή τη στιγμή εκπονείται σε όλη την Ελλάδα σε 70 Δήμους της χώρας, το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο όπου στο δικό μας νησί το έχει αναλάβει μία συγκεκριμένη εταιρεία με σύμβαση που υπεγράφη στις 13 Ιουλίου του 2023, μεταξύ Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της αναδόχου εταιρείας, που είναι η εταιρεία Σαμαράς-Ροϊκός. Η διάρκεια της μελέτης είναι 24 μήνες και η συνολική προθεσμία έως την έκδοση προεδρικού διατάγματος μετά το πέρας της μελέτης είναι 36 μήνες, δηλαδή άλλοι 12 μήνες από το τέλος της μελέτης. Έως σήμερα δεν μας έχει υποβληθεί κανένα παραδοτέο επί του οποίου θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε. Την περίοδο αυτή, εκπονείται το πρώτο στάδιο της μελέτης και συγκεκριμένα οι εργασίες ανάλυσης χωρικών δεδομένων. Η δεύτερη παρουσία στον Δήμο μας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του Μαΐου του 2024 και 2 μήνες μετά δηλαδή στα τέλη Ιουλίου περίπου θα υποβληθούν τα παραδοτέα του πρώτου σταδίου της μελέτης πολεοδομικού σχεδιασμού."

Η συνάντηση με τους μηχανικούς

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις, για το θέμα, λέγοντας, ότι, "πριν από ένα μήνα περίπου, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, εδώ στη χώρα, έγινε η συνάντηση των μηχανικών της Άνδρου, οι οποίοι είναι ειδική στο θέμα, ύστερα από πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου των μηχανικών προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα φλέγοντα θέματα του επικείμενου νομοσχεδίου και για Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά και για την εκτός σχεδίου δόμηση. Παρευρέθηκα και εγώ όπως και πολλοί άλλοι από εδώ και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα ερωτήματα που τέθηκαν, τις απόψεις που ακούστηκαν από τους ειδικούς και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τα σοβαρά αυτά θέματα που θα καθορίσουν το αύριο του νησιού μας. Στην πορεία ως Δημοτική Αρχή ζητήσαμε από το Σύλλογο των μηχανικών να μας ορίσει μέλη του συλλόγου του, προκειμένου να δημιουργηθεί μία επιτροπή, τα οποία θα συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή παρακολούθησης της μελέτη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Άνδρου. Η επιτροπή αυτή που προανέφερα θα έχει ρόλο συμβουλευτικό και ενημερωτικό για τον Δήμο μας σχετικά με όλα τα σοβαρά τεχνικά θέματα που θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις ως Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να ειπωθούν από ανθρώπους οι οποίοι είναι γνώστες του θέματος αυτού."

"Ο Δήμος μας είναι ήδη σε διαδικασία πρόσληψης εξωτερικού συνεργάτη"

Κλείνοντας την αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Σουσούδης, τόνισε, ότι, "την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου είχαμε στο Δήμο μας, μία ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία για το θέμα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου με τον προϊστάμενο, με την τεχνική μας υπηρεσία και τους μηχανικούς, την επιτροπή των μηχανικών προκειμένου να συντονίσουμε άμεσα τα βήματα συνεργασίας με τη μελετητική ομάδα και την τριμελή επιτροπή, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του τεχνικού επιμελητηρίου, του Υπουργείου και του Δήμου μας. Οφείλω επίσης να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να είμαστε ακόμα πιο προετοιμασμένοι και έτοιμοι να ακούσουμε και να προτείνουμε πράγματα, ο Δήμος μας είναι ήδη σε διαδικασία πρόσληψης εξωτερικού συνεργάτη ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας προκειμένου να έχουμε μία ακόμα καλύτερη και πιο σωστή και εξειδικευμένη πληροφόρηση. Αυτά έχω να πω για Τοπικό Προδρομικό Σχέδιο, δεν έχουμε κάτι άλλο προς το παρόν. Η επιτροπή υπάρχει ήδη και συζητάμε τα θέματα και περιμένουμε τις προτάσεις προκειμένου να προχωρήσουμε και σαν Δήμος παραπέρα."

Συζήτηση και για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τον δήμαρχο ενημέρωση γύρω από τις ενέργειες σχετικά με τη διαβούλευση, η οποία θα αρχίσει και θα αφορά στο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Εισηγητής για το συγκεκριμένο θέμα και ερώτημα ήταν ο δημοτικός σύμβουλος, Κυριάκος Θωμάς.

Αμέσως πήρε το λόγο ο κ. Σουσούδης για να απαντήσει, τονίζοντας, ότι, "μέχρι χθες το βράδυ δεδομένου ότι είχαμε και συνάντηση με τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας και τα μέλη του συλλόγου, δεν έχει αναρτηθεί επίσημα για διαβούλευση ακόμα το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Είμαστε όμως σε πλήρη ετοιμότητα, δεδομένου ότι η συμβουλευτική επιτροπή για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και για την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία απαρτίζεται από έμπειρους και ικανότατους μηχανικούς θα μελετήσει το εν λόγω, νομοσχέδιο μόλις αυτό βγει στον αέρα και θα προχωρήσουμε ανάλογα στις οποίες παρεμβάσεις στη διαβούλευση ή όπου αλλού θεωρηθεί χρήσιμο και αποτελεσματικό και μπορεί να φτάσουμε μέχρι και το Υπουργείο.

Αίτηση για σύσταση επιτροπής

Ο κ. Θωμάς, μετά την εισήγηση του δημάρχου, ζήτησε να παρέμβει και ανέφερε, ότι, "στον κυριακάτικο τύπο κυκλοφόρησε το σχέδιο νόμου που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Από τις αρχές Γενάρη έχει υποβληθεί γραπτό αίτημα από τη πλευρά μας, προκειμένου να συσταθεί μία επιτροπή στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να έχει την δυναμική του Δήμου και να εκπροσωπεί δηλαδή πραγματικά το νησί. Σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και ήδη το σχέδιο νόμου κυκλοφόρησε και το ερώτημα είναι αν θα προχωρήσουμε σε αυτή την επιτροπή και πότε, η οποία κατά την άποψή μας θα έπρεπε ήδη να εργάζεται ώστε, σε συνεργασία με τους μελετητές, να καταθέσει μία πρόταση πριν αυτό το νομοσχέδιο βγει, γιατί αν βγει υποθέτω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, το να παρθεί πίσω από την πλευρά του Υπουργείου. Επειδή αφορά όλη την Άνδρο και θα δεσμεύσει την εκτός σχεδίου δόμηση για τα επόμενα 50 με 100 χρόνια, δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να περάσει η πρέπει να περνάει έτσι. Είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα και ίσως είναι ήδη πάρα πολύ αργά. Θα προχωρήσουμε στη σύσταση της επιτροπής και πότε;"

"Είναι έτοιμοι οι μηχανικοί, αλλά ακόμα δεν έχει βγει κάτι επίσημο"

Ο κ. Σουσούδης, απάντησε άμεσα στον κ. Θωμά, λέγοντας, ότι, "η σύσταση της επιτροπής έχει γίνει εδώ και 10 ημέρες. Μόλις γίνει η πρόσληψη του ειδικού συνεργάτη, όπου τον θέλει και η επιτροπή, τον θέλουμε και εμείς, τότε θα ανακοινωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήδη δουλεύει όμως η επιτροπή παρόλο που το νομοσχέδιο ακόμα δεν έχει βγει, που σημαίνει ότι όσα γράφονται στον τύπο και οπουδήποτε αλλού, μπορεί να μην έχουν βάση αλήθειας ή να είναι κάποια πράγματα τα οποία να μην είναι έτσι. Δεν μπορούμε λοιπόν να ετοιμάσουμε διαβούλευση, αν για παράδειγμα όντως θα είναι μόνο τα τρεισήμισι μέτρα του δρόμου, που αυτό καίει τους πάντες ή αν θα είναι και τα μονοπάτια. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αν ισχύει μέσα στο νομοσχέδιο, δεν το ξεκαθαρίζει. Παρόλα αυτά είναι έτοιμοι οι μηχανικοί, αλλά ακόμα δεν έχει βγει κάτι επίσημο για να μπορέσει κάποιος να κάτσει και να φτιάξει προτάσεις μία προς μία. Έχουν βγει κάποια άρθρα, αλλά δεν είναι επίσημα αυτό είναι το θέμα."