Η έντονη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας με φόντο τα σκουπίδια

"Αίνιγμα" το μέλλον των απορριμάτων στην Άνδρο

Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της Άνδρου, αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν πολλά θέματα, με ένα από αυτά που ξεχώρισαν να είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων στο νησί των Κυκλάδων, που από ότι φαίνεται είναι και ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα, που ψάχνουν λύση. Ο δήμαρχος Άνδρου, τοποθετήθηκε επί του θέματος, χωρίς να λείψουν και οι υψηλοί τόνοι, με τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, που έθεσε το ερώτημα.

Θ. Σουσούδης: "Με τα σκουπίδια έχουμε θέμα, τα τελευταία 40 χρόνια"

Ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Τηνιακός, ζήτησε ενημέρωση για την καθημερινή διαχείριση των απορριμάτων στην Άνδρο, με το συγκεκριμένο θέμα να θεωρείται κομβικής σημασίας για το νησί. Τον λόγο για να απαντήσει πήρε ο δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος στάθηκε στο μέγεθος του προβλήματος, λέγοντας ότι, "αυτό πραγματικά είναι ένα φαραωνικό ερώτημα, στο οποίο θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος. Με τα σκουπίδια έχουμε θέμα, τα τελευταία 40 χρόνια, όσο θυμάμαι και εγώ στο νησί. Τέτοια ερωτήματα δεν θεωρώ ότι οδηγούν σε λύσεις, ούτε βοηθούν στον απολογισμό και στην ενημέρωση. Τέσσερα χρόνια αγαπητέ Δημήτρη, είχατε όλη τη δυνατότητα να βρείτε τις λύσεις, δεν κάνατε τίποτα, αντίθετα έχουμε πάει πίσω στη διαχείριση των απορριμάτων και τώρα, ρωτάμε τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία ξεκίνησε, ούτε καν δύο μήνες, να μας κάνει ενημέρωση σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα."

Το ζήτημα του δεματοποιητή

Στη συνέχεια, ο κ. Σουσούδης αναφέρθηκε στο ζήτημα του δεματοποιητή, τονίζοντας ότι "δεν λειτουργεί και είναι καμένος εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Κανονικά έπρεπε να μας είχατε κάνει εσείς ενημέρωση, όλα αυτά τα χρόνια, τι γίνεται με τα σκουπίδια. Για την μεγάλη φωτιά του Νοεμβρίου του 2021, όπου δεν απαντήσατε τότε στο έγγραφό μου του 2022 για το αν δουλεύει ο δεματοποιητής. Αντί λοιπόν να έρθετε στο γραφείο μου, στον Δήμο, και να συζητήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να δούμε, με την εμπειρία που έχετε αποκτήσει, με όλα τα άσχημα που αντιμετωπίσατε και να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση, δυστυχώς μας ζητάτε τώρα, να σας ενημερώσουμε εμείς, εσάς, για τη διαχείριση των απορριμάτων. Θα κάνω λοιπόν μία μικρή ενημέρωση, από αυτά που έχω δει, από αυτά που έχω διαβάσει από την αλληλογραφία, για να το γνωρίζει και το Σώμα. Από τις αρχές του 2023, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, είχε ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του δεματοποιητή από τη συγκεκριμένη θέση, ενώ στη συνέχεια όρισε ρητή προθεσμία, στην προηγούμενη διοίκηση, για την απομάκρυνσή του, η οποία ήταν στα μέσα του Γενάρη, δηλαδή 10-15 μέρες από όταν αναλάβαμε εμείς."

"Ο Δήμος παρέλαβε ένα πραγματικό αδιέξοδο, στην καθημερινή διαχείριση των απορριμάτων"

Ενώ συνέχισε λέγοντας, ότι, "δεν αντιμετωπίσατε το πρόβλημα της διαχείρισης, των απορριμάτων, στη γέννησή του, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023, όπου η Ε.Α.Δ. ζήτησε για πρώτη φορά την απομάκρυνση του δεματοποιητή και είχε προτείνει με τα έγγραφά της, τη συνεργασία του Δήμου με το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η νέα Δημοτική Αρχή, την 1η Ιανουαρίου του 2024, παρέλαβε έναν κατεστραμμένο από την πυρκαγιά δεματοποιητή, μία προθεσμία 14 ημερών για την απομάκρυνσή του και καμία πρόβλεψη για λύση. Ούτε καν προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου, που συνέταξε η διοίκησή σας, κονδύλι για την επισκευή του δεματοποιητή. Με λίγα λόγια, ο Δήμος παρέλαβε ένα πραγματικό αδιέξοδο, στην καθημερινή διαχείριση των απορριμάτων."

"Προβάλλει ως μοναδική λύση, η μεταφορά των απορριμάτων, εκτός Άνδρου"

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους πιθανούς τρόπους, ώστε να βγει ο Δήμος από το αδιέξοδο, αναφέροντας, ότι, "η πραγματικότητα είναι ότι για να βγει ο Δήμος, ρεαλιστικά και άμεσα, από το αδιέξοδο που μας οδήγησε αυτή η πολιτική, προβάλλει ως μοναδική λύση, η μεταφορά των απορριμάτων, εκτός Άνδρου, διότι είναι αδύνατο να βρεθεί άλλη θέση για τον δεματοποιητή, μέσα στους επόμενους μήνες, αφού όλη η διαδικασία για την εξεύρεση θέσης, για να στηθεί και να χωροθετηθεί ένα δεματοποιητής, θα ξεπεράσει και τα δύο χρόνια. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε όλοι μας και το απεύχομαι, ότι το κόστος για μία τέτοια λύση, δηλαδή της μεταφοράς των απορριμάτων εκτός της Άνδρου, συνεπάγεται αυτόματα, τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών και σε συνδυασμό με τις 400.000 πρόστιμα και με όποια άλλα θα έρθουν, θα πρέπει οι δημότες και οι κάτοικοι της Άνδρου, να επωμιστούν το βάρος, του κόστους, αυτής της μεταφοράς, διότι δεν προνόησε η Δημοτική σας Αρχή, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πριν φτάσει στο αδιέξοδο που μας παραδώσατε. Εμείς, από τη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση, καταβάλαμε σκληρές προσπάθειες και στα Υπουργεία, για να αποφύγουμε την έσχατη λύση της μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νησιού, καθώς το κόστος είναι δυσθεώρητο και θα αδυνατεί ο Δήμος να το πληρώσει. Στόχος μας είναι να επαναλειτουργήσει νόμιμα η δεματοποίηση στην ίδια θέση και για το λόγο αυτό είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με όλους τους φορείς και ελπίζουμε να βρούμε λύση."

Δ. Τηνιακός: "Εμείς δεν θέσαμε ερώτημα, για το τι κάνατε στους δύο μήνες που είστε διοίκηση, θέσαμε ερώτημα, τι σκέφτεστε να κάνετε"

Τον λόγο για να απαντήσει, πήρε στη συνέχεια ο Δημήτρης Τηνιακός, ο οποίος είπε: "Η διαχείριση των απορριμάτων εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται με τον ίδιο τρόπο, από όλες τις διοικήσεις του Δήμου, δε άλλαξε κάτι. Εμείς δεν θέσαμε ερώτημα, για το τι κάνατε στους δύο μήνες που είστε διοίκηση, θέσαμε ερώτημα, τι σκέφτεστε να κάνετε ή αν σκεφτήκατε κάτι, από τον Γενάρη έως τώρα, για την μεταφορά των ήδη υπαρχόντων απορριμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Κακώς κάηκε ο δεματοποιητής και η ζημιά από ότι είχαμε μάθει κόστιζε κοντά στις 20.000 ευρώ και είχαμε κάνει αναμόρφωση μέσα στον Νοέμβρη, αλλά αυτό έχει μία διαδικασία. Δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό γιατί ο δεματοποιητής, κάηκε τον Σεπτέμβρη, πριν τις εκλογές. Δεν είχαμε εναλλακτική τους τελευταίους μήνες, να πάμε κάπου τα σκουπίδια, όπως κάποτε πήγαιναν δίπλα, χωρίς παραπάνω εξήγηση. Η διαχείριση των απορριμάτων δεν άλλαξε και εμείς θέλουμε να μάθουμε, αν υπάρχουν νεότερα." Στη συνέχεια ο δήμαρχος απάντησε, χωρίς να λείψουν και οι εντάσεις, καθώς υπήρξαν εκατέρωθεν αντεγκλήσεις από τους δύο αιρετούς.