Εκατέρωθεν επιστολές από "Κοινό Τηνίων" και δήμαρχο Τήνου, για να δοθούν απαντήσεις για τις αυξημένες τιμές της εταιρίας

Το μονοπώλιο του ΚΤΕΟ στην Τήνο, οι τιμές και οι αντιδράσεις

Ενάντια στο μεγάλο κόστος και στο μονοπώλιο, της εταιρίας ΚΤΕΟ που επισκέπτεται το νησί της Τήνου, στρέφονται πλέον άπαντες στην Τήνο, με επιστολές που συντάσσουν, αναμένοντας απαντήσεις.

Το θέμα στην επιφάνεια, έφερε η δημοτική παράταξη "Κοινό Τηνίων", η οποία με επιστολή της προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τον Δήμο Τήνου και τον Συνήγορο του Πολίτη, ανέφερε αναλυτικά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι του νησιού για να περάσουν από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους. Στην επιστολή ανταποκρίθηκε άμεσα και ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος, από την πλευρά του, έστειλε επιστολή στην εταιρία με πολλούς ακόμη αποδέκτες, αναμένοντας, σαφείς εξηγήσεις για τις μεγάλες τιμές.

Η επιστολή του "Κοινό Τηνίων"

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Κοινό Τηνίων", αναφέρει: "Όπως μας ενημέρωσαν πολίτες, το ΚΤΕΟ που ξεκίνησε την λειτουργία του στην Τήνο χρεώνει υπέρογκα πόσα για τους ελέγχους σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για τον έλεγχο ΙΧ αυτοκινήτου χρεώνει 87€ όταν στην Αθήνα χρεώνεται 50€ ο ίδιος έλεγχος. Για τις μοτοσικλέτες χρεώνει 68€ με το κόστος σε άλλες περιοχές να είναι 30-35€. Οι χρεώσεις αυτές είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με το λογικό μεταφορικό κόστος το οποίο έχει κάθε επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες ή έχει κύκλο εργασιών σε νησιά. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και καλούμε τους πολίτες να διεκδικήσουν συλλογικά τη μείωση των τιμών και να αναζητήσουν όλους τους εναλλακτικούς τρόπους άρσης της υπερχρέωσης των υπηρεσιών που τους παρέχονται, μόνο και μόνο επειδή επέλεξαν να ζουν σε νησί."

Π. Κουσουνάδης: "Είναι μονοπώλιο στην Τήνο, αλλιώς πρέπει να κάνεις ταξίδι στη Σύρο ή στην Αθήνα"

Ο επικεφαλής του "Κοινό Τηνίων" και δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Κουσουνάδης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το ζήτημα που έχει προκύψει και πως οδηγήθηκε σε αυτή την ανάγκη να το δημοσιοποιήσει. Ο Κ. Κουσουνάδης, τόνισε, ότι, "με το που ανακοινώθηκαν οι τιμές υπήρχε αντίδραση από τον κόσμο και εμείς ενημερωθήκαμε πρώτα από τον κόσμο και σκεφτήκαμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση. Στείλαμε στον Συνήγορο του Πολίτη, στο Υπουργείο και στον Δήμο, μία επιστολή και μετά από δύο μέρες ανταποκρίθηκε και ο Δήμος, που μέσω του δημάρχου, απέστειλε και εκείνος τη δική του επιστολή. Δεν ξέρω αν η εταιρία αν έχει σκοπό να αλλάξει κάτι στις τιμές της, αλλά σε απαντήσεις προς πολίτες, αναφέρουν ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι τιμές γιατί είναι αυξημένο το κόστος για τη διαμονή στην Τήνο, κλπ. Είναι μονοπώλιο στην Τήνο και η μοναδική που έρχεται στην Τήνο, αλλιώς πρέπει να κάνεις ταξίδι στη Σύρο ή στην Αθήνα. Η αντίδραση του Δήμου είναι σωστή αλλά μετά από δική μας παρέμβαση και λίγο ετεροχρονισμένη, το θέμα για μας είναι η εταιρεία τι θα κάνει και εμείς μέχρι να κάνει κάτι θα συνεχίσουμε με καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή".

Η αντίδραση του δημάρχου Τήνου

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, της Τετάρτης 10 Απριλίου, ενώ πριν το Δημοτικό Συμβούλιο συνέταξε και απέστειλε μία επιστολή προς την εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες Κ.Τ.Ε.Ο. στο νησί της Τήνου.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κροντηρά αναφέρει:

"Η επιχείρησή σας είναι η μοναδική επιχείρηση που παρέχει (έστω κατά καιρούς) υπηρεσίες «ΚΤΕΟ» στο νησί της Τήνου και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες αυτές είναι υποχρεωτικές για τους πολίτες, δηλαδή δεν πρόκειται για ένα είδος υπηρεσίας που επιλέγει ο πολίτης αν θα το χρησιμοποιήσει ή όχι. Έχετε λοιπόν πλήρη έλεγχο της τιμής ενός προϊόντος που είναι υποχρεωτικό, την οποία τιμή μπορείτε να προσδιορίζετε στο ύψος που σας συμφέρει, σεβόμενοι την έλλειψη ανταγωνισμού και όχι εκμεταλλευόμενοι την έλλειψή του. Επομένως και με βάση αυτά τα δεδομένα και την μονοπωλιακή σας θέση στην αγορά αντί να δείχνετε σεβασμό στους νησιώτες πελάτες σας, δυστυχώς, από ότι πληροφορηθήκαμε, αποφασίσατε να χρεώνετε ιδιαίτερα αυξημένα ποσά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σας.

Από ότι πληροφορηθήκαμε παρατηρείται απόκλιση στις τιμές που ζητάτε όχι μόνο σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν σε άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από τον δημοσιευμένο τιμοκατάλογό σας, με τις τιμές που ζητάτε από τους κατοίκους της Τήνου να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στον τιμοκατάλογό σας και που προφανώς λαμβάνετε από τους κατοίκους Αθηνών. Προκαλεί ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές, ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στην Τήνο για τις υποχρεωτικές υπηρεσίες σας.

Θεωρούμε ότι οι χρεώσεις σας στην Τήνο είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με το κόστος το οποίο έχετε και το κόστος που έχει κάθε αντίστοιχη επιχείρηση. Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι λειτουργείτε υπό συνθήκες ελεύθερης αγοράς και ότι αρχικά δύνασθε να κοστολογείτε τις υπηρεσίες σας όπως ακριβώς επιθυμείτε, ωστόσο δεδομένης της αδυναμίας των περισσοτέρων πολιτών να αποφύγουν τις υπηρεσίες σας, μεταβαίνοντας σε άλλο μέρος για να περάσουν τα οχήματά τους ΚΤΕΟ, οφείλετε να μην εκμεταλλεύεσθε τη μονοπωλιακή σας θέση και να επιβάλλετε υπέρογκες τιμές και μάλιστα διαφορετικές από τις επίσημες τιμές της επιχείρησής σας.

Περαιτέρω σας επισημαίνουμε ότι στο άρθρο 2 του ν. 703/1977 «Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελευθέρου ανταγωνισμού» (Α΄278) ορίζονται τα εξής: «Απαγορεύεται η υπό μιάς ή περισσοτέρων επιχειρήσεων καταχρηστική εκμετάλλευσις της δεσποζούσης θέσεως αυτών επί του συνόλου ή μέρους της αγοράς της χώρας». Ακόμα, στο άρθρο 24 παρ. 1 του νόμου αυτού, ορίζεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται να καταγγέλλει παραβάσεις, μεταξύ άλλων, του ανωτέρω άρθρου. Με βάση τα ως άνω σας επισημαίνουμε ότι οφείλετε να μην εκμεταλλεύεσθε τη δεσπόζουσα θέση που κατέχετε στην αγορά (εφόσον η επιχείρησή σας έχει εν προκειμένω το σύνολο του μεριδίου της αγοράς) και σας ζητούμε να προσέξετε ιδιαίτερα:

  • να μην επιβάλλετε παράλογα υψηλές τιμές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκμετάλλευση των πελατών

  • να μην ασκείτε διακριτική μεταχείριση έναντι των πελατών σας αναλόγως με το μέρος που παρέχεται η υπηρεσία σας (διαφορικές τιμές, διευκολύνσεις, κτλ)

Τέλος και με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν σας καλούμε να προβείτε σε μειώσεις των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών σας, ώστε να προσιδιάζουν στο κόστος και στις τιμές που επικρατούν στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος και να μην «τιμωρείτε» με υψηλότερες τιμές τους κατοίκους της Τήνου, εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση σας. Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας και ιδιαίτερα του δικαιώματός μας να καταγγείλουμε την εκ μέρους σας τυχόν διαπιστωμένη παράβαση των ως άνω διατάξεων."