Το ζήτημα της λειψυδρίας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δήμου

Άμεσες αποφάσεις καθώς στερεύει το νερό στην Τήνο

Οι συνεδριάσεις λογοδοσίας συνεχίζονται, καθώς ολοκληρώνεται ήδη ο τέταρτος μήνας, της θητείας των νέων Δημοτικών Αρχών. Πολλά σημαντικά θέματα τέθηκαν στη συνεδρίαση της Τήνου και ένα από αυτά που ξεχώρισαν και αφιερώθηκε αρκετός χρόνος, για τη συζήτησή του, ήταν το ζήτημα του νερού και της λειψυδρίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε το κομμάτι της χρηματοδότησης

Το θέμα για την χρηματοδότηση των αφαλατώσεων έφερε στην ειδική συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης, Γιάννης Ζαλώνης, ο οποίος ανέφερε, "κύριε πρόεδρε θα ήθελα να ενημερωθώ πως θα χρησιμοποιηθεί, η πρόσφατη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ποσού 4 εκ. ευρώ, σχετικά με νέες μονάδες αφαλατώσεων του Δήμου Τήνου και αν αφορά στην κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης στο νησί μας."

Π. Κροντηράς: "Είναι ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε"

Αρχικά τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση αλλά και στο πρόβλημα της λειψυδρίας, τονίζοντας, ότι, "από τα πρώτα προβλήματα, που αντιμετωπίσαμε και μετά την εκλογή μας, ήταν το πως θα θωρακιστεί το νησί μας σε υδρευτικά ζητήματα. Το θέμα της ύδρευσης το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά και χρόνο με το χρόνο γίνεται χειρότερο, με προβλήματα. Ίσως θα είναι το πρόβλημα της εποχής και των επόμενων ετών. Η ανομβρία συνεχίζεται και η κατάσταση φέτος είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι και θα ξαναπώ ότι έχουμε ως παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2024 που από τότε μέχρι σήμερα, έχει χειροτερέψει η κατάσταση. Είναι ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρωταρχικός σκοπός για τα επόμενα χρόνια για να θωρακιστεί το νησί και η μοναδική, ήταν οι αφαλατώσεις και αφαλατώσεις συστηματικές και σκοπός μας ήταν η Τήνος, να αποκτήσει ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης. Έτσι ήρθε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο για παροχή νερού και διαχείριση υδάτων, που αφορά στο εργοστάσιο αφαλάτωσης της Τήνου. Είναι η πρώτη ενέργεια που έγινε, δεσμεύσαμε τα χρήματα, θα καταθέσουμε τεχνικό δελτίο, θα γίνουν οι μελέτες, μελέτης επιλογής του χώρου και θα προχωρήσουμε για να λύσουμε μια για πάντα το πρόβλημα. Στο θέμα της ύδρευσης, κάναμε τρεις ενέργειες, η πρώτη ήταν η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η δεύτερη ήταν που ζητήσαμε από το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, τρεις αφαλατώσεις και η τρίτη ήταν μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου κάναμε προγραμματική σύμβαση για την ύδρευση."

Γ. Ζαλώνης: "Το ρολόι του κάθε ασυνείδητου καταναλωτή, θα αφαιρείται"

Στη συνέχεια πήρε το λόγο, ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης, Γιάννης Ζαλώνης, ο οποίος και έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα στη συνεδρίαση, ενώ μίλησε με έντονα λόγια για τους παραβάτες, τη στιγμή που υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να λυθεί το πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι, "εκτός από τις αφαλατώσεις και το εργοστάσιο από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, εγώ θα σταθώ σε ένα άλλο σημείο και θα πω, ότι τα περιθώρια του νερού, από ότι φαίνεται στον υδροφόρο ορίζοντα για φέτος, είναι πάρα πολύ χαμηλά. Χρειάζεται από τους δημότες και από εμάς και από όλους τους επισκέπτες και τους παραθεριστές, αυτοσυγκράτηση, οικονομία και διαχείριση του νερού. Δεν ανέχομαι, με αυτή την ανομβρία που υπάρχει, κάποιοι με αυτόματα ποτίσματα και με ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος, να ποτίζουν κήπους και λοιπά. Θέλω να πω στους δημότες μας και ειδικά κατοίκους περιοχών που θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα, ότι το νερό τους θα κόβεται. Το ρολόι του κάθε ασυνείδητου καταναλωτή, θα αφαιρείται και αυτό θα περάσει και στην κανονιστική. Σε ότι αφορά αυτό που είπε ο δήμαρχος, ότι μπορεί το ένα χωριό να μην έχει νερό και το άλλο να έχει, τότε θα δώσουμε νερό από το ένα στο άλλο. Δεν θα αφήσω χωριό, που να μπορώ να δώσω νερό από κάποιο άλλο και να μη το κάνω και το βάρος το παίρνω πάνω μου. Όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί θα έρχεται σε μένα, ούτε σε τοπικούς, ούτε σε κανέναν άλλο και το δηλώνω εδώ ευθαρσώς και ζητάω για αυτό το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, να είμαστε όλοι μαζί. Χρειάζεται ομόνοια και να δούμε το τρόπο για να μη μας φεύγουν άνθρωποι από την Τήνο"

Π. Κουσουνάδης: "Για το θέμα του νερού, ίσως θα έπρεπε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης "Κοινό Τηνίων" και δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Κουσουνάδης, είπε, ότι, "για το θέμα του νερού, ίσως θα έπρεπε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορέσει ο Δήμος, ενδεχομένως με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να περιορίσει την κατανάλωση, κυρίως σε ότι αφορά στις γεωτρήσεις και τις πισίνες. Δεν γνωρίζω τι σκοπεύετε να φέρετε, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος των πισινών, αλλά αυτό που αφορά τις γεωτρήσεις, είναι ένα ακόμα πολύ μεγάλο θέμα, οι διανοίξεις συνεχίζονται και ο υδροφόρος ορίζοντας, όσο πάει και ελαττώνεται η δυναμικότητά του. Εάν θέλουμε όντως να κάνουμε οικονομία, πέρα από την ενημέρωση και το σποτάκι και όλα τα υπόλοιπα, που πρέπει να υπάρχουν και είναι καλό για του δημότες, θα πρέπει να υπάρχουν και μέτρα σε ότι αφορά τις μεγάλες τουριστικές μονάδες και όλες τις άλλες μεγάλες μονάδες που καταναλώνουν πολύ νερό, με πρόστιμα και ίσως με υποχρέωση, για παράδειγμα, οι πισίνες να γεμίζουν μόνο μέσω του Δήμου ή αφαλάτωση και όχι από το δίκτυο ή ιδιώτες. Δεν ξέρω ποια θα είναι τα μέτρα, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να "χτυπηθεί" πρώτα, η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού και φυσικά και οι δημότες να προσέχουν την κατανάλωσή τους."

Γ. Σιώτος: "Θα υπάρχει ομόνοια και σύμπνοια, γιατί είναι μία απόρροια της κλιματικής κρίσης"

Κλείνοντας, τον λόγο πήρε, ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Σιώτος, ο οποίος αρχικά μίλησε για την χρηματοδότηση και στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι θα είναι συμμέτοχος σε ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος της λειψυδρίας. Συγκεκριμένα, είπε, ότι, "αναντίρρητα πρόκειται για μία θετικότατη εξέλιξη, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς να πει το αντίθετο, για το θέμα της χρηματοδότησης. Κύριε Ζαλώνη, προσωπικά έχετε τον λόγο μου, η κλιματική κρίση δείχνει τα "δόντια" της, η λειψυδρία είναι πρωτοφανής και είναι συνεχιζόμενη και πραγματικά, εμείς δεν θα παίξουμε με αυτό και το έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα. Θα υπάρχει ομόνοια και σύμπνοια, γιατί είναι μία απόρροια της κλιματικής κρίσης. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πάνω από τις δυνάμεις μας και είναι απόρροια όλης αυτής της αλλαγής."

Ετικέτες: