Η Μαρία Ναδάλη απαντά μέσω της "Κοινής Γνώμης" στην μακροσκελή ανακοίνωση της παράταξης «η ΣΙΦΝΟΣ μας»

Αντιπαράθεση με φόντο την καθαριότητα στη Σίφνο

Λίγοι μήνες έχουν περάσει, από τη στιγμή που ανέλαβε εκ νέου, τα καθήκοντά της, η Δημοτική Αρχή της Σίφνου και έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις σε καίρια ζητήματα που αφορούν το νησί.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Παράταξη «η ΣΙΦΝΟΣ μας» του Ανδρέα Μπαμπούνη, εξέδωσε μία μακροσκελή ανακοίνωση, με τίτλο "καθαριότητα - τέλος χρόνου" στην οποία αναφέρεται ενδελεχώς στο κομμάτι της καθαριότητας και στις κινήσεις, που θα έπρεπε, όπως λέει, να έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή και δεν έχουν γίνει ακόμα. Η "Κοινή Γνώμη" επικοινώνησε με την δήμαρχο, Μαρία Ναδάλη, η οποία και έδωσε τη δική της απάντηση, τονίζοντας, ότι, "ο πόλεμος ανακοινώσεων είναι μακριά από τη λογική μας".

Η ανακοίνωση της παράταξης «η ΣΙΦΝΟΣ μας»

Αναλυτικά, η παράταξη «η ΣΙΦΝΟΣ μας» του Ανδρέα Μπαμπούνη στην ανακοίνωσή της, αναφέρει, ότι "κάθε νέα Δημοτική Αρχή, δικαιούται μία περίοδο προσαρμογής στα νέα της καθήκοντα. Και στο μείζον θέμα της καθαριότητας, παρά τα τραγικά σφάλματα κατά την προηγούμενη πενταετία, η Δημοτική μας ομάδα σεβάστηκε αυτή την περίοδο, ασκώντας έως σήμερα ελαστικότατη κριτική στους αρμόδιους. Δύο φορές θέσαμε, ως οφείλαμε, στις ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τα σοβαρά προβλήματα που επικρατούσαν στον τομέα της καθαριότητας (αποκομιδή απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων, ανακύκλωσης, καθαριότητα οικισμών κ.α.) και αρκεστήκαμε στις απαντήσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Μάλιστα, ταυτιστήκαμε με την αναφορά του στους λίγους ασυνειδήτους πολίτες, οι οποίοι δε σέβονται τους κανόνες και το προσωπικό της καθαριότητας, δυσχεραίνοντας το έργο τους.

"Η πίστωση χρόνου πρέπει να σταματήσει εδώ"

Ωστόσο, η καθημερινή μας επαφή με όλες και όλους σας, δείχνει πως η πίστωση χρόνου πρέπει να σταματήσει εδώ. Η κατάσταση που επικράτησε στο νησί την περίοδο του Πάσχα ήταν το αποκορύφωμα των τελευταίων, κάκιστων από άποψη καθαριότητας, μηνών. Στα περισσότερα σημεία εναπόθεσης απορριμμάτων, ειδικά στους παραλιακούς οικισμούς, οι κάδοι ήταν και εξακολουθούν να είναι, είτε γεμάτοι είτε γυρισμένοι ανάποδα σε αχρησία, ενώ ταυτόχρονα στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται, στοίβες σκουπιδιών.

Στο ίδιο επίπεδο καθαριότητας βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται, οι δημοτικοί χώροι ενώ φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί μόνιμα κάδοι από κομβικά σημεία διάφορων οικισμών (όπως στις Καμάρες και στον Αρτεμώνα).Ακόμη, η καθαριότητα στους οικισμούς ήταν και παραμένει υποτυπώδης, ενώ η έλλειψη καθαρισμού του μεγαλύτερου μέρους των σηματοδοτημένων μονοπατιών επιφέρει αρνητικά σχόλια από τους περιπατητές, που αυτή την περίοδο επισκέπτονται το νησί μας. Παράλληλα, για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου ενόψει του Πάσχα, ακολουθήθηκε μία λύση πρωτοφανούς επιπολαιότητας. Διερωτόμαστε τι θα συνέβαινε αν δεν βρίσκονταν τελευταία στιγμή τα παιδιά που εργάστηκαν αυτές τις ημέρες (χωρίς ωστόσο να έχουν εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ)). Θα συνεχίσει η υπηρεσία καθαριότητας να εναποθέτει αρμοδιότητές της σε μαθητές λυκείου;

"Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι το επίπεδο καθαριότητας ολισθαίνει διαρκώς"

Ανεξάρτητα από την έναρξη της επικείμενης εργολαβίας καθαριότητας στο νησί μας, όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι το επίπεδο καθαριότητας ολισθαίνει διαρκώς. Η έλλειψη οργανωμένων και δραστικών λύσεων, επηρεάζει τόσο την καθημερινότητα των δημοτών, όσο και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που το νησί μας παρέχει. Σαφώς και συντασσόμαστε με την πιστή τήρηση του κανονισμού καθαριότητας, σε όσους δε σέβονται τους στοιχειώδεις κανόνες. Τούτο όμως, δε σημαίνει πως η Δημοτική αρχή μπορεί να λειτουργεί τιμωρητικά, αφήνοντας τα διάφορα υλικά στα σημεία αποκομιδής, εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών, που δεν παρατυπούν και ζητούν καθαρούς και προσεγμένους οικισμούς.

"Ο χρόνος προσαρμογής έχει τελειώσει, η παρούσα κατάσταση πρέπει να αναστραφεί"

Οι παρατηρήσεις μας αυτές, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μομφή για το προσωπικό της υπηρεσίας καθαρότητας, το οποίο προσπαθεί πάντα για το καλύτερο, ούτε είναι αποτέλεσμα στείρας αντιπολίτευσης. Δεν θα μπορούσαν, παράλληλα, να λειτουργήσουν δυσφημιστικά για το νησί μας, μετά και τις πολυάριθμες δημόσιες και εν μέρει αντιθεσμικές παρεμβάσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου. Ευελπιστούμε, αντίθετα, να λειτουργήσουν ως έσχατο κάλεσμα προς την Δημοτική Αρχή, να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της και να αντιληφθεί την σημαντική οπισθοχώρηση στον τομέα της καθαριότητας. Η Σίφνος μας, αποτελούσε στο παρελθόν παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις Κυκλάδες διατηρώντας, ομολογουμένως, με κόπο τον τίτλο του καθαρότερου νησιού. Εμείς θέταμε τον πήχη που τα γειτονικά νησιά προσπαθούσαν να φτάσουν. Σήμερα, κάτοικοι διπλανών νησιών, ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική, διαπιστώνουν πως δεν είμαστε πλέον ο στόχος τους… Και αυτό δεν χαροποιεί κανένα μας. Ο χρόνος προσαρμογής έχει τελειώσει, η παρούσα κατάσταση πρέπει να αναστραφεί”.

Μ. Ναδάλη: "Ο πόλεμος ανακοινώσεων είναι μακριά από τη λογική μας"

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση της παράταξης «η ΣΙΦΝΟΣ μας», τονίζοντας, ότι, "ο πόλεμος ανακοινώσεων είναι μακριά από τη λογική μας. Η Δημοτική Αρχή και η υποδειγματική προσπάθεια των εργαζομένων παράγει έργο καθημερινά στην υπηρεσία του πολίτη και επιδιώκει τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας. Συνεχίζουμε απερίσπαστοι το έργο μας κι όταν τα αποτελέσματα θα είναι πλέον ορατά σε όλους, θα γίνει κι αντιληπτό απ' όλους πως τέτοιου είδους δελτία τύπου της αντιπολίτευσης, μόνο μικροπολιτικούς σκοπούς εξυπηρετούν".